Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Terva 

všechny recenze uživatele

Rok 1916. Miliony životů jsou ztraceny. ......začala tajná podzemní válka...... Příběh vychází ze skutečných událostí. Scéna se solí v čaji a povoleným sedlovým třmenem je jen lehké uvolnění v tomto válečném filmu. Hrůzy války protkané krásou lásky jsou rozdělovány chvilkovými vstupy do minulosti hlavního hrdiny. Ty největší hrůzy nás však teprve čekají. A to v Belgii v bitvě o Hill na kótě 60 v listopadu roku 1916. CITÁT - Hlavně že jsme zase pod zemí........ Škoda, že závěrečná show byla tak krátká. Ten konec jsem čekal výbušnější, na to jaká byla použita nálož. Oliver Woodward ( Brendan Cowell ) byl za službu v První australské rotě, vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. Ve filmu si zahrála Isabell Heathcote jako Marjorie Waddell. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Není tajemstvím, že válečné filmy miluji. Tento snímek je navíc z 1.sv války a tak je jedním z mála. Rád bych viděl víc takových filmů (naštěstí mě Spielberg obdaří War Horse). I když jde o film z Austrálie tak je hodně kvalitně natočen, s pěkným příběhem a místy mrazivou atmosférou. To, že je to podle skutečné události přidává další plus. Na jedno shlédnutí je to ideální film. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, nejdříve mě mnohem více bavily flashbacky do Woodyho minulosti. V zákopech byla totiž tma a bahno. A ani to bahno v té tmě nebylo vidět. A tak nějak se nic nedělo. Jenže pak se dít začalo. Když se Woody rozhodoval o Tiffinově životě, šel mi mráz po zádech. Film bez sentimentu, rozmáchlých gest a papundeklové slávy umělých hrdinů. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Velká válka je jeden z nejvíce traumatizujících zážitků moderní Evropy, přesto je režiséry relativně opomíjena. O to více je třeba ocenit každý kvalitní film popisující uvedené období. A Bitva o Hill 60 k nim rozhodně patří. Australané jsou na svou účast při obraně Impéria velice hrdí a jimi produkované prvoválečné snímky tuto hrdost ukazují více než jasně. Jeremy Sims natočil nenápadné, ale vysoce kvalitní drama, syrové ve svém naturelu, ale přesto vznešené. A to aniž by sklouzl do laciného kýče. Atmosféra je skvěle zvládnutá, a to i díky kontrastu mezi blátivým peklem zákopu v deštivé Belgii, a klidnými, hřejivými scénami z prosluněné Austrálie. Snímek není přehnaně akční, bojů je zde málo, což ovšem neznamená že by se na plátně nic nedělo. Klaustrofobické scény z věčně mokrých tunelů, kde odkudkoliv může přijít německý výbuch, či dokonce císařští vojáci jsou nervydrásající. Herci odvedli slušný výkon, zvláště Bella Heathcote je ve své roli přirozená a dokázala ovládnout každý záběr ve kterém se ocitla. Bitva o Hill 60 není válečným velkofilm v pravém slova smyslu, a proto za konkurenčními bojovými dramaty v mnohém zaostává, přesto jde o velice zdařilé dílo, hodné pozornosti. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Solidní film o sapérech (nebo-li ženistech) z první světové války podle skutečné události o největším uměle vyvolaném výbuchu v dějinách lidstva (kdo by to řekl, že k němu došlo právě už v I. světové válce). O téhle kapitole války jsem toho skutečně moc nevěděl, takže mě v tomhle ohledu Beneath Hill 60 skutečně potěšil a myslím si, že každého koho trochu zajímají válečné filmy tak nebude zcela urcitě zklamán - 7/10. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno