Reklama

Reklama

Odpad

  • Brazílie Trash: A Esperança Vem do Lixo (více)
Trailer 2

Hrdiny filmu Odpad jsou tři kluci, jejichž domovem je centrální skládka v brazilském Riu. Každý den ji prohledávají v naději, že najdou něco, co jim alespoň na chvíli zlepší život. Netuší, že už ten příští nález jejich životy nenávratně změní. Tím mimořádným nálezem, který Rafaela, Garda a Rata čeká, je peněženka, která obsahuje zdánlivě nesouvisející změť poznámek, výstřižků a jeden klíč. Když se o ni ale začne zajímat policie a nabídne jako nálezné značnou sumu, uvědomí si, že našli asi něco hodně důležitého. Rozhodnutím nevydat nález do rukou úřadům se vydají na vzrušující a dobrodružnou, ale nebezpečnou cestu, jejíž směr jim bude pomáhat určovat právě obsah peněženky. Ten totiž není standardním nepořádkem, který máme v peněžence všichni, ale důmyslným kódem, jehož rozlousknutí může jednoho vysoce postaveného člověka pořádně klepnout přes prsty. I proto policie rozjela tak usilovné pátrání. I proto jeden detektiv tak usilovně hledá Rafaela, Garda a Rata. Čím blíž jsou k rozluštění záhady, tím je nebezpečí větší. Ostatně, komu by chyběli tři kluci, kteří žijí na skládce? (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (166)

salalala 

všechny recenze uživatele

Solidní jednohubka, na které určitě nejvíc překvapí jména klíčových tvůrců. Curtis si zřejmě chtěl vyzkoušet diametrálně odlišný žánr od pro sebe typických komedií a napsal hodně zajímavou adaptaci, která disponuje především silným a uvěřitelným příběhem, napětím a množstvím zvratů. Daldry nejspíš zase nechtěl točit hluboce lidské a artové drama, ale zvolil atraktivní a relativně nenáročný thriller. Jejich kooperace dopadla více než dobře, protože se oba víceméně slušně doplňují. Kde jeden přichází se zajímavou zápletkou, druhý skvěle pracuje s exotickou atmosférou odvrácené strany brazilského Ria a napětím, které tu rozhodně nechybí. Přidává se i úderná a přesná hudba, krásná kamera a vůbec energický styl režie, v němž není čas na nudu. Zarazí i to, že většina filmu je portugalsky, takže působí dost autenticky. Ústřední chlapecké trio je obsazeno excelentně a tíhu, která na něm leží, zvládá naprosto bravurně. Ostatní už tu jsou vesměs do počtu, protože už nemají tolik prostoru (přesto si nelze nevišmnout, že Selton Melo v roli zkorumpovaného policisty je poněkud topornější) a nemohou tudíž předvést nic zásadního. Je pravda, že některé věci se občas vyřeší až moc rychle a řešení určitých situací jde sem tam proti logice věci. To ale v tomto případě nevadí, protože Trash je docela zajímavý snímek, který tedy nepřináší nic nového a možná si v něm oba autoři naložili trošku víc ambicí, než by bývalo bylo potřeba, jako žánrová oddechovka ale funguje velice dobře. 70% ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jak řekl jeden můj známý tady "Bylo by zajímavé dát Odpadu odpad" teď po shlédnutí tohoto naprosto skvělého dramatu už ale vím, že moje hodnocení bude z úplně opačného konce hvězdičkové stupnice! Brazilská kinematografie světu dá jednou za čas opravdovou lahůdku a já si dovolím tvrdit, že za rok 2014 to je určitě právě Odpad! Děj vás vlastně od první minuty úplně pohltí a než se stačíte vzpamatovat, tak běží závěrečné titulky a dvě hodiny jsou pryč. Film vlastně nemá hluchá místa, těžko hledat slabou dějovou chvilku, kdy zbude čas odběhnout na toaletu, protože realita je taková, že film je samá akce, honička a setkání s každodení realitou života v chudinských slumech Brazilského hlavního města Rio! Rozhodně se nebudete nudit, scénář pamatoval na důmyslnou zápletku, neokoukané tváře a když už na nějákou narazíte, tak se s rolí dotyčný popere s dokonalostí sobě vlastní, tak jako Martin Sheen v roli místního kněze. Bohužel korupce a bezcenost lidského života, je dnes stále aktuálnější téma a proto budou podobná dramata vznikat nadále a lidé tady nad tím budou jen žasnout a nechápavě kroutit hlavou! ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Anglická adventura v brazilských kulisách. 1) Film je v prvním plánu dobrodružství, ve druhém sonda do života a uvažování mládeže v brazilském slumu a ve třetím plánu obžaloba sociálních poměrů v zemi. Problémem je, že tyto různé roviny se vzájemně trochu ruší a překážejí si._____ 2) Po hbitém začátku se tempo zhruba po hodině zpomalí poté, co jsou karty vyloženy. Čím déle film trvá, tím je horší a horší, ale pod tři hvězdičky neklesne._____ 3) Otevřeně homosexuálního režiséra Stephena Daldryho, narozeného 1960 nebo 1961 - různé internetové zdroje nabízejí různé možnosti - proslavil Billy Elliot a od té doby dělá většinou zajímavé filmy._____ 4) Skvělé výkony podali Rickson Tevez (chytrý kluk Raphael), Eduardo Luis (černoch Gardo) i Gabriel Weinstein (Rato s melírem). Jejich věk jsem nezjistil._____ 5) Na rozdíl od běžných zvyklostí mladí herci získali svůj plat během několika let na splátky prostřednictvím svých rodičů to create a sustainable income for them and create medical and educational support systems, řekl režisér._____ 6) Výstižný koment: Radek99***, F.W.Colqhoun***. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Těžko říci kdo za mým hodnocením přesně stojí - zda je to vizuálně přesně a nesmírně poutavě Daldrym zrežírovaný film, pěkně a dynamicky napsaný Curtisův scénář, skvělá hudba Antonia Pinta a nebo sympatický herecký výkon trojice ústředních hrdinů.... možná kombinace toho všeho dohromady. Ne že by se jednalo o bůhví jak originální či zcela bezchybný film, ale nemohu si nějak pomoci, mě se tahle brazilská jízda prostě maximálně líbila, bavila mě a na konci jsem měl fantasticky pozitivní pocit - a to nejen díky vyústění příběhu, ale zcela jistě i díky opravdu poutavému zpracování o němž jsem měl chvilinku čas zapochybovat pouze v první čtvrtině filmu....****1/2 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek balancuje někde mezi filmovými počiny ´Město bohů´ (2002) a ´Milionář z chatrče´ (2008). Svým způsobem se jedná o dětský příběh, ale určitě ne určený pro dětské diváky. Příběh o třech chlapcích, kteří se ironií osudu vydají na dobrodružnou cestu dokončit určité poslání, během čeho jim, vlivem místní politické situace plného korupce a zášti, půjde i o život. Natočeno je to impozantně, takže to má patřičnou atmosféru, napětí, dechberoucí sekvence a dějovou přímočarost ve snaze politicky provokovat. Jenomže se vtom místama tvůrci jakoby ztráceli. Děj obsahuje spoustu situací, které vyznívají svou nelogičností tak divně, že až nabývají dojmu, že se v místních poměrech autor scénáře vůbec nevyznal. Možná je to i tím, že se nejedná o brazilskou produkci, jak by se dalo očekávat, ale o britskou, což by se v uvozovkách zase dalo pochopit. Ale je fakt, že si oněch podivností všimne asi jen znalec brazilských poměrů. Vlivem britské produkce je do příběhu navíc ještě naroubováno několik anglicky mluvených scén, které v ději nemají žádnou váhu, tudíž jsou naprosto zbytečné a spíše jsou v rámci vývoje děje dosti rušivé. Máme možnost spatřit dokonce i Martina Sheena, ale ten zřejmě slouží jen jako lákadlo diváků do kin. Suma sumárum, Nejedná se o dokonalý film, ale v rámci daného přesvědčení má pevné základy přinést dětské dobrodružství v zemi, kde stačí málo, aby se kdokoliv najednou díval do hlavně zbraně a nestačil předtím ani mrknout. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (4)

  • Scénář byl napsán anglicky a poté pro štáb a herce přeložen do portugalštiny. (Terva)
  • Natáčelo se v Riu de Janeiru v Brazílii a ve městě Old San Juan v Puerto Ricu. (willy1)
  • Skládka byla z hygienických důvodů uměle vytvořena speciálně pro natáčení. (Terva)

Reklama

Reklama