Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé poklidného amerického městečka u zátoky Chesapeake jsou zvyklí na zdejší vodu, která je samozřejmě důležitá pro chod společnosti. Dva biologičtí výzkumníci z Francie právě v této vodě objeví vysokou úroveň toxicity, a snaží se varovat starostu. Ten ovšem odmítá cokoliv prozradit lidu, jelikož chce zabránit vytvoření paniky a strachu. V důsledku tohoto kroku ale vzniká smrtící epidemie, při které zmutovaný druh parazita začíná napadat stále více a více lidí, u kterých přebírá kontrolu nad jejich myslí. (cardinals)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (92)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtová amatérčina, ktorá ma však vedela napriek svojim chybám v nočných hodinách parádne vtiahnuť do deja. Kombinácia katastrofického thrilleru a hororu má skutočne čosi do seba. Ako výsledný celok pôsobí The Bay síce poriadne chaoticky, za čím stoja najmä neustále zbytočné striedania found-footage záberov, ale atmosfericky snímka stála naozaj za to. I keď tunajšie nízke hodnotenie chápem, mňe táto nenápadná hororová lahôdka vcelku pochutila. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ty vole, tady někdo viděl REC, akorát místo toho, aby nechal reportérku pobíhat po baráku, tak tady ji nechá pobíhat po městě a místo zombíku tu máme parazita, co člověka žere zevnitř. To zní pořád lákavě, ale výsledek je na prd. Asi hodinu filmu sledujeme mix záběrů z tuctů různých kamer, nesourodě seřazených a co se nákazy týče, nikdy není nic pořádně vidět, akorát se občas mluví o nějakých streoidy nadopovaných larvách a nějací lidi tam občas natáčí svoje boláky. Jinak to je mix záběrů ze všech možných dnů seřazený úplně nesourodě. Ok, ale vůbec to nemá atmosféru, nepůsobí to hororově, snaha zkombinovat záběry te všech možných kamer, i když s tím souvisely minimálně, je hezká, ale na to je třeba nějaká zručnost, poskládat to tak, aby to nějak vypadalo. Až v posledních 20 minutách je to chronologické, takže už to konečně vypadá jako horor a dokonce uvidíme, jak se jeden parazit prožere z těla ven! Sice rozmazaně, ale co už, aspoň něco. Ve finále to ale stejně neřekne osudy nějakých postav. Jak ta reportéka přežila? Jak přežila Stephanie? Co to dítě? Co se stalo s kameramanem? A co se stalo moderátorovi rádia? To je fuk, koho by to zajímalo, že ano... Nakonec tomu ty 2* dám, ale jinak to za moc nestojí. ()

Reklama

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle opravdu natočil Levinson? To se dal na starý kolena na drogy nebo začal nezřízeně chlastat? Bylo evidentně vidět, že o rozpočtu to nebylo, takže proč? Proč vyrábět rádoby dokumentární záběry, když se to dá natočit normálně? Kdyby šlo o nějakýho začátečnickýho matlu, tak dejme tomu, ale u takovýho režisérskýho esa to prostě nechápu. I jako dokument je to zfušovaný. Děs! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Barry Levinson jde také cestou záběrů, na kterých nic nevidíme, obraz se zasekává, kamera nezabírá nic, co by bylo vidět, pouze se vytváří dojem děsu. Před několik lety naprostá bomba, v současné době prostě jen další kousek, který zapadá do řady si navzájem podobných a vyniká jen o něco lepším zpracováním a propracováním příběhu, kde máte pocit, že se to opravdu děje. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných užívateľov u mňa nenastalo nejaké výrazné sklamanie. Meno oscarového režiséra zaujalo, trailer nudil, takže vo výsledku som od toho nečakal žiadne veľdielo, ktorým by Levinson opäť bodoval pred odbornou porotou, skôr len štandardný „found footage“, pri ktorom som bol tentokrát zvedavý ako s tým poradí skúsený režisér a nie žiaden amatér ako to v poslednej dobe býva zvykom (Chernobyl Diaries, Grave Encounters, Evidence a pod.). The Bay napodiv zachádza trocha ďalej ako klasický „found footage“, jedná sa skôr o reportáž spojenú so pseudo-dokumentom, v ktorom sa pracuje so zábermi z policajných kamier, CCTV, mobilov (Facetime z iPhone), dokonca aj internetu (Skype) a pod. Vo výsledku tak vytvára celkom zaujímavú formu oveľa bližšie k „realite“ ako všetky tie Paranormálne Aktivity. Čo však zamrzí je, že s takto zvolenou formou sa vytratili hlavní hrdinovia – film v priebehu sleduje osudy niekoľkých postáv (reportérka, oceánológovia, doktor, novomanželia na lodi, policajní dôstojníci atď.) a tým pádom pôsobí až príliš roztriešteným dojmom. Nie je sa s kým stotožniť, o koho sa báť, zaujímať alebo mu počas tejto epidémie fandiť (hrá tu dokonca sexi ryšavka Kristen Connolly z Cabin In The Woods, ale jej účasť som si uvedomil až na konci filmu). Hororových prvkov je síce minimum, ale dotvára to celkom napätá, znepokojujúca atmosféra, ktorá sa nesie celým filmom. Bohužiaľ však nijako negraduje – v akom tempe film začne, tak aj skončí. Chýba aspoň nejaké základné členenie na úvod, jadro a gradujúci záver. Masky sú v rámci normi slušné, aj keď sa v podstate obmedzujú len na zobrazenie tiel posiatych vyrážkami, oceňujem veľmi striedme používanie CGI. Suma sumárum sa jedná o neškodnú jednohubku s celkom zaujímavým námetom (konečne found footage bez duchov, mutantov alebo dievčat posadnutých diablom), oceňujem hlavne formu, ktorá nakoniec zašla ďalej ako štandardné found footage, aj keď sa z nej na škodu vytratilo to „filmové kúzlo“. Našťastie to však nie je ani hlúpe, ani gýčové, ani zbytočne preplácané. Nič svetoborné ako by sa asi od oscarového režiséra čakalo, ale na tých 90 minút dokáže bezproblémov zabaviť. CELKOVO: 3* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Tvůrci se nechali inspirovat parazitem Cymothoa exigua. Tento parazitický korýš se dostává do ryb žábrami, samice se přichytí k jazyku, zatímco samec se přichytí k žaberním obloukům. Parazit přeruší krevní cévy v jazyku ryby a způsobí, že jazyk odpadne. Poté se přichytí na zbývající pahýl jazyka a samotný parazit účinně slouží jako nový „jazyk“ ryby. (Homerking)
  • Film se natáčel v Georgetown (Jižní Karolína, USA). (ČSFD)

Reklama

Reklama