Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (659)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Wow. Byl jsem do filmu tolik zažraný, že jsem si během něj nenašel ani čas podívat se na stopáž a už vůbec ne kolik je vlastně hodin. Příběh silně věřícího člověka, (jak už to v Brazílii bývá), který zasvětil celý svůj život věci ve které patřil k tomu nejlepšímu na světě - závodění. Ovšem při pohledu na jeho jezdecký styl, ve kterém jezdí na absolutní hraně možností svých i svého vozu(dovolím si říct až daleko za hranicí), se není ani moc co divit, že to dopadlo, jak to dopadlo, což je však obrovská škoda. Soudě podle počtu dětí v Brazílii, kterým zajistil nějaké vzdělání, to byl více než dobrý člověk. Naprosto excelentní dokument, obvzláště pro nás mladší, kteří třeba ani neměli tu možnost příběh tohoto brazilského superjezdce poznat dříve. Já jako takřka pravidelný divák formule 1 mohu za sebe říct, že od doby co Senna utrpěl tu tragickou nehodu, tak se fungování formule 1 změnila k nepoznání naprosto po všech stránkách. No nemám moc co dodat závěrem. Dokument zpracovává nesmírně zajímavý život Ayrtona Senny a zpracovává ho divácky velmi atraktivní formou. Nejsem si sice jistý, jak tenhle dokument budou hodnotit lidé, kterým formule1 nic neříká, ale to není moje starost. Za mě naprosto upřímných 5*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BOJOVAL JSEM TVRDĚ. MUSEL JSEM DOJET. DOJET PRVNÍ, PROTOŽE ON JE VĚTŠÍ NEŽ VŠICHNI. A TO ON MI DAL TENHLE ZÁVOD“....... /// Výbornej dokument o jednom z největších jezdců historie, jehož drogou bylo vítězství. Nejsem fandou dnešních formulí, nesleduju je. Ale ,,návrat“ do doby, kdy závodil Ayrton SENNA mi připomíná, že kdysi byl tenhle sport ,,o pilotech“. A tím ON byl. Připomínka jeho fantastickejch vítězství a toho, že s ním na dráze nikdy nebyla nuda (že Alaine Proste?), od počátků, až ke dni, kdy mu dal Bůh největší z darů, a tím byl Hospodin sám. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) 03.06. 1984; 21.04. 1985; 14.05. 1988; 30.10. 1988. 2.) Nevěřím, že F1 někdy byla zajímavej sport. 3.) 01.05. 1994, VC San Marina. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument, o jednom z najlepších pretekárov histórie F1. Hoci nie som ultra fanúšikom tohto športu, dokument ma zaujal svojou autenticitou a najmä osobnosťou samotného Sennu, ktorý je tu vykreslený v prvom rade ako človek, až potom závodník. Najsilnejšími boli pre mňa zábery z osudového víkendu v Imole, Sennova viditeľná nervozita z okolností fatálneho tréningu a smrti ďalšieho pretekára. Akoby aj on sám niečo tušil...A v týchto dňoch sa mi nedá nespomenúť paralelu s nebohým Paľom Demitrom, scény lúčiacej sa celej krajiny boli veľmi symbolické. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když začalo pršet, ucítil šanci. Byl výborný pilot, ale často proti němu stála politika a zákulisní nástrahy. Spolu s arogantním Alainem Prostem vytvořil Senna na řadu let historicky nejúspěšnější dvojici jezdců jedné stáje. Rádi se však neměli. Zásadní byl rok 1989, kdy obhajoval mistrovský titul, ale v posledním rozhodujícím závodě byl až k nepochopení diskvalifikován pro nedovolené zkrácení zatáčky. V další sezoně pochopil, že není nedotknutelný. V tréninku totiž britský pilot Donnelly doslova přežil vlastní smrt po těžké nehodě, kdy mezi troskami vozu zůstalo ležet jeho bezvládné tělo připoutané k sedačce. Přemýšlivý a skromný brazilský pilot dál vyhrával. Několikrát hovořil o nutnosti dosažení větší bezpečnosti jezdců na okruzích. Osudná se mu stala trať v Imole v San Marinu (tehdy vyhrála nastupující kometa Michael Schumacher), kde v roce 1994 pravou stranou narazil do betonové zdi. Nezemřel sám – v kvalifikaci zahynul pilot Roland Ratzenberger. Dávat do kupy životopisný dokument je ošemetné. Na přílišnou idealizaci a na „zvětšování“ už tak velkého závodníka diváci nejsou tak úplně zvědaví. Tady se toho ovšem tvůrci vůbec nebojí. Výsledek je sice velkou oslavou dravého jezdce, ale také idealistického muže, který stojí proti sportovnímu politikaření. A musím říct, že intriky a emoce v podání režiséra Asifa Kapadia mě chytily víc, než Howardův nedávný závodní kus Rivalové o dvojici James Hunt a Niki Lauda. Tohle je rozumně natočené, dynamické, energické. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Není důležité dojet, ale vyhrát ! Wait what ? Člověk by si řekl, že to má být nejspíš naopak, ale to ve Formuli neplatí. Tady se jede na vítězství. Film perfektně kombinoval dobové záběry, rozhovory, videa a další záběry na život tohoto slavného jezdce tak, že i člověk, který nemá vůbec páru, že někdo takový žil, je ihned do všeho uveden. Jak do zobrazení osobnosti tak do souboje Prost vs. Senna, stejně tak i do politiky F1 a koneckonců i smutného konce. Je tu všechno a sleduje se to velice dobře, na rozdíl například od jiných biografických snímků, jsem tedy zkrátka neměl chuť to každých 5 minut zabalit a usnout. Senna zkrátka musí dostat plný počet. Vyhrát. :) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)
  • Film se v Česku promítal pouze jednou v jediném kině v Praze a projekce se účastnil osobně i stávající pilot Formule 1 Bruno Senna, synovec Ayrtona Senny. (Ahurmen)
  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)

Reklama

Reklama