Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. I přes stáří tohoto westernu jde o Fordův klenot - režií, výstavbou děje, vývojem různorodých charakterů lidí jedoucích v dostavníku, stupňováním napětí. Možná jde o černobílý fim (existuje v i v kolorované verzi), ale charaktery postav jsou celobarevné - z Waynova psance se stává hrdina, ze ctihodného bankéře zločinec, z Mitchellovy opilecké trosky moudrý a oslavovaný doktor, z děvky obětavá ošetřovatelka (C.Trevor), z Carradinova karbaníka gentleman,... Jen ti indiáni zůstávají jednobarevní, i když i to Ford ve svých pozdějších dílech změnil. A taky hudba hodně film dotváří, třeba jen zvukem polnice. Bojová scéna: http://www.dailymotion.com/video/xetxa6_stagecoach-john-ford-1939_shortfilms ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

83-ročný western som premiérovo videl pred viac ako 50 rokmi a som aj tentokrát výsostne spokojný. Fordovo Prepadnutie je klasikou medzi westernami, obsahuje všetky potrebné ingrediencie a navyše ich má namiešané v správnom pomere. Nečudo, že som v niektorých momentoch videl niečo z filmov Na pravé poludnie, Hombre a ďalších nasledovníkoch. Samozrejme, že film nie je dokonalý. Vznikol v určitej dobe a v určitých podmienkach. Bodaj by aj teraz vznikali filmy, na ktoré sa bude dať dívať po 80 rokoch. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

[6,5/10] (Walter Wanger) (Čb. /// Produkce: Walter Wanger /// Scénář: Dudley Nichols podle povídky Ernesta Haycoxe /// Kamera: Bert Glennon /// Hudba: Louis Gruenberg, Richard Hageman, Franke Harling, John Leipold, Leo Shuken /// Oscar: Thomas Mitchell (herec ve vedlejší roli) /// Nominace na Oscara: Walter Wanger (nejlepší film), John Ford (režie), Bert Glennon (kamera), Alexander Toluboff (výprava), Otho Lovering, Dorothy Spencer (střih), Richard Hageman, Franke Harling, John Leipold, Leo Shuken (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jeden dostavník, 6 cestujících, kočí a šerif. Někde v prérii pak ukrytí Apačové, kteří vykopali válečnou sekyru a představují tak nebezpečí pro cestu oné posádky do Lordsburgu. John Ford vsadil na výše uvedené ingredience a pro diváky si připravil vskutku výborný western, v němž se střetávají nejrůznější charaktery postav a předsudky vůči některým z hlavních hrdinů. Mladý John Wayne zde ztvárňuje velmi sympatickou roli muže s cejchem kriminálníka, avšak dobrou duší, pravým chlapským chováním, Ringo Kida, jehož hlavním cílem cesty je msta za smrt svého bratra a otce. Postupně se měnící a rozvíjející vztahy mezi hlavními osmi postavami jsou zajímavé a už díky nim stojí Přepadení za zhlédnutí. Stáří snímku je znatelné, avšak tempo není nudné, herci již nepůsobí tolik teatrálně, střih se nepodobá Waynovým westernům z předešlých let (Riders of Destiny, Sagebrush Trail, The Man from Utah,...) a hudba je tu příjemná a dané scény dobře dokresluje. Po většinu času konverzační stará road-movie se ke konci změní v očekávanou bitvu s indiány a vše tak pomalu směřuje k závěru, který je během filmu několikrát naznačen a divák na něj pochopitelně čeká. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Fordovo panoptikum bizarních postaviček v čele se skvělým Johnem Waynem (a to ho normálně nemusím) v nadčasové konverzačce v dostavníku. Slavné scény nezklamaly a zbytek mile překvapil - Ford očividně není ani tak důležitý pro vývoj westernu, jako spíš béček let sedmdesátých a osmdesátých. Chci Carpenterův remake s taxíkem, Oldmanem a Russellem. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (31)

  • Dostavník použitý ve filmu se nachází v muzeu Kernville v Kalifornii. (Marek06)
  • Film inšpiroval Orsona Wellesa natoľko, že ho videl približne 40-krát. Aj to bolo jedným zo základných kameňov neskoršieho úspechu snímky Občan Kane (1941). (MikO_NR_1909)
  • Kaskadér Yakima Canutt (zaskakoval Johna Waynea) je známy pre vynález (dnes už vo väčšine krajín ilegálnej) nástražnej šnúry "Running W", o ktorú sa kone potkýnali a lámali si nohy pre efekt záberu. Táto pasca bola použitá pri scéne, kedy kočiši za jazdy strieľali na skupinu útočiacich Indiánov, výsledkom čoho bolo nemálo mŕtvych koní pri natáčaní. (whack)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno