Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne povedeny fantasy, na kterym je nejvic sympaticky, ze je ladeny do docela temny atmosfery a tech 90 minut svizne ubehne. Ale popravde receno, jednotlivy slozky uz tak skvely nejsou. Mame tu docela jednoduchej, mnohokrat videnej a predvidatelnej pribeh. No a pak ta animace, loutky jsou sice udelany s velkou fantazii, na druhou stranu, vsechny vypadaj pekne prasacky, coz by sice byl normalne klad, ale co je moc, to je moc a navic uz je precejen film docela starej, takze obcas pusobi pozadi jak z nejakyho levnyho animaku, postavy sebou obcas divne skubou a sem tam jsou videt spagaty. Nicmene zajimavej prispevek do fantasy zanru a ty 4* to da. ()

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Moc nerad dávám ve velmi krátké době podruhé za sebou nulu, ale prostě nemůžu jinak (už to dnes schytala komedie Mezi námi děvčaty). "Působivý příběh" si představuju trochu odlišně, než poblázněnou a hlavně neskutečně nudnou storku se živočichy, co vypadají na křížence krocana, želvy a papouška. Film o ničem a jako v prvním případě ani tady jsem se nedostal ani do poloviny :-( ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $40,577,001Tržby Celosvetovo $42,900,000║ v prvom rade úžasné masky, kostýmy, kulisy, nápaditosť ohľadom vytvárania krajín tu nepozná hraníc, je na čo pozerať, krásny vizuál, neskutočne prepracované a k tomu aj minimálna triková vložka je na dosť slušnej úrovni, fantasy príbeh je v pohode stráviteľný, veru v 80.rokov bola bohatá tvorba na fantasy film /80%/ ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Dark Crystal je rozhodě audiovizuální baštou pro každého milovníka fantaskních krajin a tvorů, nicméně to nutně neznamená, že by příběh nemohl být vydařejnější. Při srovnání s Labyrinthem - bez ohledu na to, že jsem jej viděl mnohem dříve - vychází DC jednoznačně jako slabší, už jen kvůli absenci silnější ústřední dvojice; loutky neloutky, kam se hrabou prosťoučcí Jen a Kira na Bowieho a Connelly. Ale jinak moc fajn, oproti všem těm dnešním digitálním zrůdám a přeumělým scenériím přinejmenším krásná a osobitá řemeslná práce. 7/10 ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Krásná práce s loutkami, krásný svět! 85% Dodatek 26. 12. 2009: Je to film, který mi nebyli schopni dodavatelé na Slovensku dva roky schopni dodat. Nakonec jsem ho sehnal ve Vídni, v angličtině a anglickými titulky. Na druhé nahlédnutí se mi velmi líbila scéna, kdy se dvě hlavní postavy potkají, dotknou se svých rukou a v tu chvíli si vzájemně a současně převypráví své příběhy. ★ Zajímavost: Ta rostlina, plovoucí na jezírku, ve kterém hlavní hrdina chvíli sedí, je tropický plovoucí "hyacint" eichhornia. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)
  • Ve Francii a Japonsku se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1983. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama