Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Skoro 40 let od vzniku filmu dá docela námahu jej hodnotit – chvíli jsem si na něj zvykala a teprve pak mě odměnil věškerou krásou i ohavností, kterou v sobě má. Nejsem ale dost trpělivá, takže jej hodnotím jako příliš dlouhý. Ano dřív snad čas plynul jinak, ale tady vidím i problém v tom, že pomalé tempo je doplněno tak málem slov, že se musí stále a pořád opakovat, dokolečka a furt. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Výborný fantasy příběh i pro dospělé. Paradoxně filmu ted po dvaceti pěti letech od vzniku pomáhá to že postavičky jsou loutky. Vlastně celkově působí velice dobře protože často se jedná o kombinaci loutkových herců se stejně uměle vatvořenými interiery a exteriery. Takže po technické stránce je na tom Temný krystal mnohem lépe než většina hraných fantasy. Nejdůležitější je ovšem samotný příběh. Není nijak komplikovaný a vlastně je již stokrát použitý jinde. Mladý hrdina je poslední nadějí hodných. Musí získat úlomek krystalu a dopravit jej do nepřátelské pevnosti. Cestou se zamiluje a potká hromadu bizardních postaviček a zažije spoustu dobrodružství. Krystal je příjemná oddechovka se skvělým zpracováním a právem patří ke klenotům fantasy. ()

Reklama

masr 

všechny recenze uživatele

Když pominu banální příběh jak vypadlý z kterékoli primitivní prvotiny fantasy nadšence, stejně si nepomůžu. Neskutečně přeplácaný vizuál plný vrásčitin a chlupatin, barviček a rádobyvtipných detilů mě neomylně vedou k domnění, že zde máme příležitost sledovat správnou americkou variantu výtvarného kýče. Nikdy nic není jen prosté a hnusné, nebo pouze prosté a krásné - vždy je to přeplácané, rádobyefektní a především vlezlé. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Člověku je při pohledu na všechnu tu práci, co za tím stojí - výpravu, kostýmy, celou mytologii, ale taky výstavbu každé scény, zklamaný, že dnes už se nikdo neodváží a nechce natočit podobný film. 'Temný krystal' je ukázkou toho, jak dřina a talent posouvá film na další level. Je to o něčem víc, než jen natočit film správně. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Film "Temný Kristal" má v dobe kedy ho ja pozerám prvý raz, skoro 40 rokov existencie. Na to, kedy vznikol oplýva neuveriteľnými efektami a prepracovaným príbehom za čo vďačí asi svojej komiksovej predlohe. Všetko čo by v plnokrvnom fantasy malo byť sa tu nachádza v nemalej miere. Ide samozrejme o boj dobra proti zlu. Sú tu aj nové nepoznané rasy a živočíchovia ktorým bol vdýchnutí život prostredníctvom bábiek s vynikajúcou animáciou. Som veľkým fanúšikom fantasy a nie len toho filmového ale aj knižného a priznám sa že som v tomto kultovom filme našiel niekoľko vecí, ktorými sa zrejme inšpirovali velikáni napríklad z Blizzardu nakoľko celá Skeksis ríša je zrkadlom Apexovej ríše z hry Warcraft. To ma iba utvrdzuje v tom že som urobil dobre keď som si film pozrel. Na dnešnú dobu to už nestačí ale v minulosti to musela byť pecka. 70% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)
  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno