Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Všivák 

všechny recenze uživatele

Film tak pomalý, že jsem u něho dvakrát usnul. Myslíte, že první Barbar Conan je pomalý film? Tohle je mnohem pomalejší. S tím rozdílem, že to není hudební film. Ani se mi moc nelíbí design Gelflingů. Skeksiové to ale svou odporností dokonale vynahrazují. Musel jsem se trochu přemáhat, abych to dokoukal. Loutky nejsou médium, na které bych byl zvyklý a nějak mě to k nim přitahovalo. Temná atmosféra tohohle díla ale není špatná. Pro děti to rozhodně není. Kdo by to byl čekal od tvůrců Muppetů. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Krásný, magický film. Příběh je taková klasická oldschoolová a dobrodružná fantasy s nádechem sci-fi jako ze starých komiksů-což mi přesně sedí. Vše je detailní, vše se hýbe, každá květina, ještěrka nebo brouk v záběru má svůj design, lesy žijí vlastním životem, v podzemních katakombách běhají chlupaté štěnice, nic není odfláknuté, z každé scény, z každého obrazu je vytěženo maximum, je to vtipné, velkolepé, kouzelné. Ani o 30let mladší Avatar nedokázal překonat imaginaci tohodle světa(pomoci jiných technologií se asi dostal na stejný level, ale překonat ho nedokázal). Na druhou stranu je jasné, že to není film pro každého-stačí jinak vyhraněná osobní estetika, nebo jiný vkus na příběhy a žánr a lehce se z toho může stát nezáživná, přebarvená patlanina....Za mě je to ale-naprosto s přehledem-plná palba. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Ne prostě ne, nechápu co na tom filmu je tak skvělého. Možná jsem to měl vidět v dětství a už jsem na tohle starý, ale celkem zajímavý příběh sráží u mě prostě to, že je to loutkový. Nedokázal jsem tomu ani na chvíli věřit a celou dobu jsem si říkal, že koukám na maňáskové divadlo pro děti, čemuž napomáhá i neustálé pitvoření a šaškování všech, včetně hlavních záporáků. Navíc až na hlavní hrdiny jsou podle mě loutky hnusné... nevím, tohle nebylo určeno pro mě. EDIT 2024: Nemůžu si pomoc. Fantasy hudba burácí, fantasy výprava je krásná, je tu magie a celkem slušný příběh, ale díky těm ohyzdným a neustále se pitvořícím loutkám se to z fantasy mění na českou televizní pohádku. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Když pominu banální příběh jak vypadlý z kterékoli primitivní prvotiny fantasy nadšence, stejně si nepomůžu. Neskutečně přeplácaný vizuál plný vrásčitin a chlupatin, barviček a rádobyvtipných detilů mě neomylně vedou k domnění, že zde máme příležitost sledovat správnou americkou variantu výtvarného kýče. Nikdy nic není jen prosté a hnusné, nebo pouze prosté a krásné - vždy je to přeplácané, rádobyefektní a především vlezlé. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Po včerejším televizním obdarování se musím tomuto snímku omluvit. Jen neprávem jsem jej míjel v naší DVD půjčovně, i když velmi dobré přijetí jsem znal. Krátký a velmi zajímavý příběh nás zavede do fantastického světa, který si s ničím nezadá s legendami v žánru. Samotný námět, a vlastně i příběhové zpracování, se velmi podobá slavnému Nekonečnému příběhu, i když přiznám se, Temný krystal mě oslovil mnohem více. Mladý chlapec se stává jediným, kdo může podle starého proroctví zachránit svět od nadvlády zlých skeksisů. Nedlouho po narození byla jeho rodina vyvražděna a on byl vychován jedním z nejstarších gelflingů. Čím více pronikáme do děje samotného, tím více můžeme být oslněni nápady, kterými přímo hýří. A nemusíte se bát ani absence vyloženě velmi povedených scén, tenhle snímek by totiž mohl konkurovat i mnoha hraným, loutky tu totiž neslouží jen jako prostředek k ukonějšení publika, ale jen jako příjemné obohacení příběhu, který tak získává ten správný nádech fantasktna. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Koncepční návrhář Brian Froud navrhnul každý aspekt filmu, což mu vzalo pět let života. (HellFire)
  • Speciální DVD edice filmu představila několik pracovních návrhů. Skeksisové tak mohli mluvit cizím jazykem, Aughra měl mít velmi podobný přízvuk jako Yoda z Hvězdných válek a původní jméno Mystiků bylo ur-Ru. (HellFire)
  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama