Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film o expedici, která byla ještě šílenější, než jsem si vždycky myslel. Šestice lidí na plavidle, které nejsou schopni ovládat, je vydaná napospas rozmarům oceánu, ponorkové nemoci i vlastním strachům. Z tohoto pohledu je nejzajímavější postava prodavače ledniček Hermana, který se celkem přesvědčivě psychicky hroutí. Ostatně Thor Heyerdahl neuměl ani plavat. Ten prostě musel věřit v nějakého toho Tikiho nad nimi. Jednoznačným plusem jsou perfektní obrázky od pana kameramana. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film s nejpromrhanějším potenciálem snad v celých dějinách kinematografie. Tak nosné a silné téma a tak neadekvátní forma zpracování. Filmu, kterému by asi nejvíc slušel žánr dokudramatu, syrového boje o přežití (ryzí man-against-nature), tvůrci z toho nejpřízemnějšího důvodu nasadili melodramatická křídla a poslali ho bojovat o Oskara. Nebo to možná způsobila ta mezinárodní koprodukce s podmínkou producentů natočit širokospektrální víceméně rodinný snímek či cíleněji dobrodružný film pro starší děti. Prostě obrousit hrany, osekat psychologii, být přehnaně (až hagiograficky) pozitivní a mírně sentimentální, neboť tak se to v případě životopisného snímku prostě sluší. Jistě, je to vizuálně nádherný film (s krásným staromódním optimistickým feelingem poválečné éry objevitelů-badatelů), ale není to v tomhle případě trochu málo? ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Tá výprava bola jedným veľkým bláznovstvom, pri ktorom posádke hrozila každodenná smrť. V lepšom prípade utopením (ehm, Thor nevedel plávať), v horšom žralokmi. Nevraviac o ponorkovej chorobe, keďže plavidlo bolo malé a plavba trvala niekoľko mesiacov. Už samotná téma je niečo, čo musí automaticky fascinovať každého, kto cíti pokoru pred prírodou. Herecký predstaviteľ Thora nie je veľmi sympatický, ale to nebol ani skutočný Thor. Hoci robil neuveriteľné veci, hraničilo to s posadnutosťou, ktorej neváhal obetovať všetko - a to je zle. Bohužiaľ, snímka je dosť nudná. Herci nemajú šancu vyložene strhnúť a výprava sa obmedzila na už po 10. minútach monotónne more. Neexistuje tu takmer žiadne napätie, snáď len s výnimkou pasáže so žralokmi. Ďalšou výraznou scénou je tá s gigantickým veľrybím žralokom (teoreticky pre človeka nie nebezpečným), ale inak ako rozmýšľam tak rozmýšľam na nič ďalšie vyložene strhujúce si nespomínam. Odkedy hrdinovia vyplávajú, až po cieľ plavby, väčšinou len sedia na Kon-Tiki a rozprávajú sa (niekedy ani to nie). Pokúšajú sa nadviazať telegrafické spojenie, občas sa takmer pobijú, ale nič vyložene vyhrotené. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi ten pokus o nijak dramatizující rekonstrukci, jak to asi bylo, na základě deníků a originálních fotek. Ta nostalgická atmosféra na moři je rovněž zajímavá, zvláštní je, jak se chlapi vždy semknou při nějaké katastrofě a skoro si nejdou na nervy. Na druhou stranu snímek tak nějak plyne, dá se mezitím odběhnout, aniž by člověk o něco přišel, plyne, plyne, skoro až meditativně uspávacím stylem, ale posléze poměrně nudně. Kdy tak nějak pořád čekám, že něco přijde, ale ona je to dramatizace bez příkras, tudíž nepřijde vlastně nic. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V prvom rade ponúkam trailer , ktorý tu chýba. Moje nedávne filmové dobrodružstvo s filmom Pí a jeho život vo mne prebudilo hlad práve po takýchto filmoch. Ktovie prečo sa dnes filmári tomuto dobrodružnému žánru akosi vyhýbajú. Ešteže tu máme i niečo iné ako hollywood a vďaka za to. Náhoda chcela, že som tento film na csfd objavil a v tom momente som vedel, že je to presne pre mňa. Cesta oceánom na plti je nezabudnuteľný zážitok, zvlášť keď vám cestu skríží veľrybí žralok(super scéna), nejaký ten "menší dážď" alebo nočné - svietiace podmorské tvory. Je tu ešte niekoľko scén so žralokmi , ale tá najlepšia so zožratým papagájom a dopichaným žralokom na plti, to je super. Film má kľudné, ale zďaleka nie nudné tempo, režisér dáva hercom čas hrať i pohľadom a hudba je tu citlivo zakomponovaná a mnohým scénam plných nádherných záberov prírody dáva vyniknúť. Fakt som si užil tento výlet s blonďatou severskou posádkou. Viac takýchto filmov. 90%. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (22)

  • V roku 2006 Olav Heyerdahl, vnuk Thora Heyerdahla, podnikol rovnakú cestu cez Tichý oceán z Peru do Polynézie ako poctu pôvodnej ceste. Vznikol o tom dokumentárny seriál Tangaroa (2007). (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo aj na exotických miestach v Thajsku a Maledivách, ďalej aj v New Yorku, nórskom Lillehammeri a Askeri, taktiež aj v Bulharsku či Švédsku. (MikaelSVK)
  • Samotný Thor Heyerdahl již v roce 1950 zvěřejnil zfilmovaný dokument cesty s názvem Ve znamení Kon-Tiki (1950), který po svém uvedení dostal Oscara coby nejlepší dokumentární snímek. (PATTXA)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama