Reklama

Reklama

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

  • USA The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnská spisovatelka Juliet Ashton (Lily James) v roce 1946 sbírá materiál pro román o u nás poměrně neznámé události – totiž německé okupaci britských ostrovů Guernsey a Jersey v kanálu La Manche, ke které došlo v roce 1940. Silný příběh života za okupace autorku přiměje k cestě na ostrov, aniž by tušila, nakolik setkání s místními lidmi změní celý její život. Zvláštní název filmu pochopíme po úvodní scéně, kdy okupanti zadrží na pobřeží ostrova skupinu lidí, kteří zde – nezákonně, proti přídělovému hospodářství opékají prase. Postupně se odvíjejí drobné příběhy rozdělených rodin a dvojic - část dětí totiž byla těsně před okupací odeslána do Británie a stejně jako u nás, část mladších šla na nucené práce do Německa). Vidíme zabavování úrody a nízké příděly, občasnou kolaborací některých spoluobčanů, odlišnosti života ve válečném Londýně a na okupovaném ostrově, pochopíme lépe význam přátelství i roli literatury. (Peabody)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (65)

wege 

všechny recenze uživatele

Občas takový film potřebuje. Je vám zle, máte rýmičku a pustíte si to po 11 s úmyslem u toho usnout. Nakonec jdete spát v 1 a je vám fajn. Takový ten film vyvolá pocit, není v tom nijak světoborný nápad, je to docela čitelné, ale i tak. A ruku na srdce, Lily je prostě roztomilá, pěkná, umí hrát, prostě radost pohledět. Zároveň vám to přinese i něco nového, já třeba doteď nevěděl o osudu ostrovů v Lamanšském průlivu za války. Příště až pojedu do Británie postačí mi jet lodí těch 25 km z Francie na Guernsey. Vypadá skvěle. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Co přispělo k mému osobnímu potěšení, bylo to, že to byla trochu pocta Jane Austenové (anebo jsem si to tam jen domyslela, aniž by to byl záměr, ale taky dobré). Jane, Elizabeth, Dawsey, když se vysloví, zní jak Darcy, v knihkupectví, když čtecí kroužek kradl knihy, bylo mezi nimi i dílo Austenky atd. Trochu mi přišlo, že film naznačuje, že viktoriánská romantika je pryč, aby na konci toto prohlášení zmuchlal a zahodil a udělal z toho to nejsladší, co vůbec šlo – hezky v rytmu romantické silné hrdinky. Film v podstatě nemá žádný pořádný konflikt, sice ukazuje krušné chvíle, ale k divákovi to dochází tak nějak něžně, ve vlnách, které než dojdou k něčímu srdci, tak jsou roztříštěné o klišé balvany, takže to srdce nakonec je ošumí a zmizí v oceánu. Všichni se mají rádi, všichni jsou chápaví, galantní a okouzlující. Navíc se příběh odehrává především na krásném místě, takže divákovi ani nemusí tolik vadit, že kouká na pohádku, přestože snad chtěl dramatický historický romanťák. Toho se mu opravdu nedostane. A poučení? Němci jsou také lidé. Průměrné 3*. ()

Reklama

Vxxx 

všechny recenze uživatele

"Would you like to marry me? I'm in love with you so I thought I'd ask". Neobyčejný příběh o obyčejných lidech. Nádherně odvyprávěný, s citem pro svou významnost. Každý herec sedl své roli jak zadek na hrnec a celé atmosféry filmu se prostě nešlo nabažit. Rozhodně chci vidět znovu, klidně i znovu v kině. Moc se mi to líbilo. 5* ()

shade000 

všechny recenze uživatele

Och, no mohlo to byť tak nádherné? Už teraz viem, že knihu si jedného krásneho dňa prečítam, pretože úprimne najprv som sa dozvedel o nej, no a len tak náhodou som zistil, že vzniklo aj toto nádherné spracovanie. Podľa predošlích skúseností ale viem, že kniha býva v mnohých prípadoch lepšia ako filmové spracovanie, takže len toľko, že už teraz sa nesmierne teším. No a k samotnému filmu? Pokiaľ máte radi britské romantické filmy z vojnového, respektíve tesne povojnového obdobia, tu ste rozhodne na správnom mieste. Smutno-sladký príbeh, ktorý je neskutočne čistý a krásny, vás vie v tom správnom rozpoložení priam uniesť na ostrov Guernsey v kanále La Manche. Po Jane Eyrovej, Pýche a predsudku, Rozume a cite či Pokániu, tento film smelo zaraďte k britským romantickým klasikám - u mňa už miesto rozhodne má... Juliet Ashton : "Do you suppose it's possible for us to already belong to someone before we've met them?..." ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tohle mě nečekaně zasáhlo a překvapilo. Svérázný název filmu klame tělem. Těchto válečných, romantických dramat jsem viděla hodně. Ovšem tenhle disponuje velmi silným a originálním příběhem. Je krásně natočen, má skvělé herecké výkony a v podstatě nejdůležitější postava Elizabeth, která je hybnou sílou událostí, figuruje pouze ve vzpomínkách Spolku přátel krásné literatury a bramborových koláčů. Které natolik ovlivní hlavní hrdinku, že překope svůj dosavadní život, který původně směřuje v krásný život v přepychu, okázalých prstenů a cestou do NY. Juliet chce být úspěšnou spisovatelkou a hledá nějaký silný a zajímavý námět. A ten přichází s překotnou a riskantní návštěvou malebného ostrova Guernsey a touhou poznat neobyčejný spolek. A ten navždy změní její pohled na svět. Potkává okouzlujícího farmáře Dawseyho a jeho přátelé, kteří ji společně odtajní neobyčejný příběh z nedávno skončené války. Zážitky a obyčejný, ale o to srdečnější život na ostrově ji navždy zasáhne. A i kdyby snoubenec Mark přitáhl celé květinářství a kufr zásnubních prstenů, nemá žádnou šanci vyhrát. Přátelství, láska, soudržnost a srdce na dlani, jsou jasným vítězem. Jedna z nejkrásnějších romantik, co jsem viděla. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. dubna 2018 v Londýně. (ČSFD)

Reklama

Reklama