Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film tak obsažný, až sa vám z toho všetkého svinstva ( a to nemyslím to, čo dnes Mc ponúka ) zdvihne žalúdok. Keaton ako presvedčivý hajzel, ktorý sa neštíti ničoho, aby obzvláštnil svoje skryté komplexy. Čo je ale horšie, ľudia ako bol Kroc nám vládnu. A vládne aj tento svižný snímok, ktorý svojím podaním rozhodne nenudí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro někoho pobuřující, pro jiného inspirativní a hlavně pro všechny brutálně zajímavý a skvěle zahraný film. Keatona mám velmi rád a role potravinářsko-nemovitostního Jobse mu naprosto sedla. Příběh o nekonečně ambiciózním člověku, který se vytrvale hnal za svým americkým snem. Neskutečně mě bavilo sledovat počátky vzniku celého potravinářského řetězce. Od řešení toho, jak vyrobit hamburger co nejrychleji, přes brutální expanzi, až po nelítostný boj o duševní vlastnictví, respektive jeho krádež. Je trošku smutné, že v tomto případě byla kvalita převálcována kvantitou. Ray Kroc zavedl v jídelním lístku takové "zlepšováky", že většina produktů, které do svého žaludku dostanete má původ čistě jen v chemické laboratoři. Podle informací v závěru dnes McDonald úspěšně tráví asi 1 % planety. Pochybného obsahu potravin se snímek taky dotkl, ale nijak zvlášť tuto oblast raději nerozváděl. Svým zaměřením se jedná hlavně o takovou glorifikaci vytrvalého podnikatele. Osobně nejvíce oceňuji obrovské množství informací točících se hlavně kolem událostí, které stály za samotným vznikem myšlenky. Taktéž se mi líbilo, že tvůrci vsadili na fakt, že se v civilizovaném světě nenajde nikdo, kdo by o McDonaldu nikdy neslyšel, takže diváky vhodili bez zbytečného úvodu ihned do víru dění a on se s takřka nulovými předchozími znalostmi ani na okamžik neztratil. Děj je opravdu skvěle vystavěný. Film má skoro dvě hodiny, a přesto utekl neskutečně rychle a já v něm nezaznamenal jedinou pasáž, ve které by mě nebavil. Plný počet nedávám pouze proto, že ve snímku scházel nějaký moment, který by ve mně vyvolal emoce nebo mi vyrazil dech. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

To se nám tu ale zase vyrojila banda angažovaných zdravovýživnářských pičusů, co si vztekle poprskala monitor rozžvýkanou brokolicí s tofu! Doufám, že při tom vašem tolik kůl a uvědomělém házení hoven do větráku zachováte analogický kokotismus, až natočí filmík o zakladateli Tesca nebo klidně i sítě večerek v Kurvě stověžaté 1. Tam vám totiž, pokud má Mekáč zrovna zavíračku a vy spěcháte, bez zardění bleskově prodají třeba Endyho šizený rohlík s vlašákem, které vás otráví, otyjí a zabijí asi tak dvakrát rychleji než Bigmek, jestliže je jak vymatlaní čuráci budete žrát třikrát denně. Nehledě na to, že se po nich ještě před tou strašlivou globalizační smrtí solidně vyserete z podoby. Takže, pokud spásáte výhradně dusičnany a těžkými kovy prolezlý „bio“ jetel, abyste měli zelená hovna, prosím, dobrou chuť, je to vaše volba. Ale jestli mi při tom budete kérovat do mých oblíbených potravin, pravidelně vám skáknu někam do Babitchova pochcat políčko. Mek je prostě kvalitní mňamka a ani trochu mi nevadí, že ho založil slizký zmrdeček, co v nejlepších intencích amerického snu bezskrupulózně ojebal dva autistické vidláky o nouhau i farmu, í-áj-í-áj-ou. Tento hezky retronatočený, svižný a poměrně zajímavý film s krásně odporným Míšou Kýtnem mu rozhodně pomníček nepostavil, i když se tvůrci místy evidentně trochu báli vykreslit toho zkurvysyna úplně naprudko. Ale to je naprosto pochopitelné, mohlo se jim totiž dost dobře přihodit, že by u toho filmování přišli o keterynk rychleji, než by řekli „nutriční hodnota“, a štáb by pochcípal hlady. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na tenhle kousek jsem byl od prvního traileru docela zvědavý, ale nějak to celé přes oscary prošumělo. Doteď mi není úplně jasné, kde Weinsteini (a Jeremy Renner coby producent?) udělali chybu. Jistě, je to celé amorální, protože kdo by fandil chladnokrevnému člověku, původem z Plzeňska, co přišel s geniálním nápadem na zvýšení mezinárodní obezity, potažmo korporaci, která se chlubí denním přísunem "živin" 1% celkového obyvatelstva! Jenže takto koncipované to samozřejmě není. Tehdy to totiž byla krása. Bratři McDonaldové sázeli na kvalitu a podle všeho dělali jedny z nejlepších burgerů v Americe. Pak přišel nějaký Ray Croc se svým "Do it for America!", oni mu ihned vyslepičili (stejně jako ve filmu krásný twist na KFC) svoje know-how (později se nad tím scénář sám pozastavuje, ale pořád to nedává moc smysl) a pak už jsme jen svědky určitého hyenismu, falešného patriotismu a údivu, což si Michael Keaton samozřejmě neskutečně užívá a toho Toma Hankse bych tam ani tolik nechtěl. Jako klasický životopis mi to tak úplně nepřišlo, jistě je tam hodně věcí pozměněných, ale řekl bych, že je to poměrně informativně bohatý film, který se vidět vyplatí, zvlášť u nás, kde je moje generace od malička McDonaldem vychovávána už od roku 1992 s postavením prvních dětských hřišť. Kruh se uzavřel...8/10 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Každý velký fenomén nějak musel začít. A fenomén McD je neuvěřitelně zajímavý. Tenhle film mi strašně moc připomněl Fincherův Social Network o Facebooku a Zuckerbergovi, je to v mnoha věcech hodně podobné. Jen možná tady jsou ti původní poctiví a pracovití bratři ještě o kus sympatičtější, zvlášť ve srovnání s chamtivým Krocem. Bez kterého by ale McDonalds byla fakt jen jedna restaurace v San Bernardinu v Californii… Kdybych měl hodnotit jenom Michela Keatona. dal bych hvězdiček sedm, protože kdokoli se pohyboval v byznysu, musel se s tímhle typem lidí potkat. A Keaton to trefil skvěle. Nicméně film jako celek možná kvůli věcné přesnosti trochu postrádá něco, co by mně víc vtáhlo. Osobitější příběh? Někoho, s kým bych se silněji ztotožnil? Asi. Ale film je to skvělý. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)
  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama