Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Méně vždycky není více aneb pár čízů k dokonalosti chybí. U Zakladatele mi fakt bylo líto, že není delší a nevybombardoval téma "Mekáč, kapitalista a ti ostatní" o něco více a důkladněji. Každopádně obrovské plus patří tvůrcům za  vykreslení charakteru/situace, jelikož Kroc sice byl příkladně vytrvalá mašina na úspěch, ale taky byl z morálního hlediska dost velkej zmrd. V byznys džungli dravci trhají poslušné beránky a tady se realitu navzdory limonádovému ztvárnění nikdo nepokouší přebarvovat na růžovo. Spíš na žlutočerveno. Se dvěmi okurkami. A kouká se na to dobře. Nebýt přerod z relativní nevinnosti v kráčení přes mrtvoly poněkud překotný, skoro by se tenhle film mohl promítat při nauce o nepřikrášleném kapitalismu. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem o tématu tohoto snímku nepátral a jelikož se sám prezentuje jako film zachycující skutečné události, budu ho tak brát a hodnotit a víc se pídit o vzniku mého milovaného Mekáče nepotřebuju. A jelikož mě na návštěvu pro pět čízů, hrany a kolu nemusí nikdo dvakrát moc přemlouvat, sledoval jsem Zakladatele s velkým zájmem již od počátku a musím říct, že se jedná o hodně dobrou práci. Ze všech těch povedených věcí zmíním to, co mě momentálně napadne - elán, je to kurva svižný, živý, temperamentní, Michael Keaton dokazuje své geniální herectví i po těch několika letech profesního útlumu, kdy ho většina (včetně mě) měla už za odepsaného herce - fakt je nezaměnitelný, zahrál to bravůrně. Pak ta doba, kulisy, auťáky, žraní cheesburgerů, amerika, no prostě bomba. Nevím, jak by se mi třeba líbil snímek podobně natočený akorát o vzniku já nevím třeba Victoria's Secret nebo jak se to jmenuje, takže to asi není uplně jen o filmařské práci, ale i tématu... Já nemůžu říct špatného slova a nemám důvod cokoliv kritizovat, dvě hodiny mi uběhly bez minuty nudy, prostě výborná práce a dal bych i pět hvězdiček, kdybych nebyl takovej škrt. 8.5/10 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že příběh bratrů McDonaldových bude tak zajímavý. Zajímavý bohužel ne v pozitivním duchu, jako spíše v negativním. Shrnul bych to asi tak, že film Zakladatel představuje jeden z nejvíce neortodoxních příběhů značky, která se stala fenoménem. Nevím jestli je to v podnikatelském světě standard, ale tento film představuje vzorový příklad toho, jak se dělá podnikání. Michael Keaton je tu naprosto excelentní a vězte, že pokud ani Vy nemáte rádi hamburgry z Mekáče, tak Vám tady bratrů McDonaldových stejně bude líto. Tak silný tenhle film je. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj syn pracoval brigádně v mekáči, aby si přivydělal na studia a byl šokovaný jejich systémem a dodržováním kvality. Protože vyhazovat do odpadu 20 minut neprodané hambáče je pro nás Čechy na mašli. Pokaždé, když jede k nám domů, nevynechá jeden mekáč po cestě. Už to má jako tradici a jistotu, že to není den staré jídlo. Možná to tak není všude, ale o tom tenhle film nebyl. Byl o tom jak dva muži dostali bezva nápad a Kroc z toho udělal monstrum po celém světě. Ale asi na to chce mít tu správnou náturu. Mně bylo ale těch dvou bráchů docela líto. A Michael hrál Kroce bravurně, to se musí nechat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $12,786,053Tržby Celosvetovo $23,964,782▐ John Lee Hancock sa v celku stabilizoval na režisérskej stoličke a vie sa predať. Dráma o najväčšom fast foodovom predajcovi je dobre - pútavo vyskladaná, dejovo pestrá, vznik umelého stravovacieho impéria zaujme. /60%/ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • Roli Raye Kroca původně nabídli Tomu Hanksovi. Ten však odmítl a role nakonec připadla Michaelu Keatonovi. Pravý opak se pak stal před natáčením snímku Philadelphia (1993), když hlavní roli tehdy odmítl Keaton a nakonec se jí chopil Hanks. (Larrysbride)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama