Reklama

Reklama

Špína Londýna

  • Velká Británie Dirty Pretty Things (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vystudovaný lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) je nigerijský přistěhovalec, který v Londýně pracuje jako taxikář a noční vrátný v hotelu. Přesto živoří na hranici chudoby. Sdílí pokoj s tureckou uprchlicí Senay (Audrey Tautou), která si v hotelu přivydělává jako pokojská. Coby nelegální přistěhovalci žijí Okwe a Senay v neustálém strachu z vyhoštění. Jednou v noci zatelefonuje Okwemu na recepci prostitutka Juliette (Sophie Okonedová) a požádá ho, aby se podíval na rozbitý záchod, kde na něj v ucpané míse čeká děsivý objev. Okwe to nahlásí řediteli Sneakymu (Sergi Lopez), který ho vydírá, aby mlčel. Okwe brzy odhalí centrum pochybné podnikatelské činnosti, což ho uvrhne do prohnilého londýnského podsvětí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Drama o těžkém životě imigrantů v Londýně s určitou dávkou romantiky. Nelegální imigranti jsou zdrojem levné pracovní síly pro podřadnou a špatně placenou práci. Pro novou, byť i falešnou identitu, která by posvětila jejich pobyt, jsou ochotni obětovat nejednu ledvinku. Nechávají se zneužívat jak pracovně, tak sexuálně. Někdy ale přeteče pohár trpělivosti a pak je tu Nigerijec Okwe (Chiwetel Ejiotor), aby vymyslel a provedl smělý a odvážný plán, který ho posune pryč z toho všeho. Mezi ním a Turkyní Senay (Audrey Tautou) vzniká cit, který je ale zpřetrhán osobními okolnostmi ještě dříve, než může pořádně vypuknout. Z dalších zajímavých postav je tu šejdíř Juan (Sergi López), který tak rád na situaci imigrantů vydělává, svérázná prostitutka Juliette (Sophie Okonedo), korejský zaměstnanec patologie Kuo Ji (Benedict Wong), hotelový vrátný Ivan (Zlatko Buric) a majitel textilní továrny (Kriss Dosanjh). Pro lepší život, či pro záchranu holého života jsou lidé schopni se snížit k těm největším obětem vlastní lidskosti. Ale trochu přehnané ve své koncentraci na jednom místě. Ale je tu spravedlivá odplata, či se dá říci, čím kdo zachází, tím také schází. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nič nie je tak nebezpečné ako čestný človek. Výborný a pútavý film od samého začiatku. Okwe pôsobil hneď veľmi charizmaticky a oddane, čo následne dokazuje počas celého príbehu. Všetko sa to začalo nájdením srdca v záchodovej mise, a zistenie, že tento lodnýnsky hotel nefunguje len na ubytovanie, ale deje sa tam niečo nekalé. Ako to už býva zvykom, všetka špina sa po čase vyplaví na povrch a je len na nás, či tú špinu budeme podporovať alebo nie. V hre je veľa peňazí, no najmä ľudské životy. Vynikajúci príbeh, s charizmatickými hercami a hlavne výborne podaný. Presne ako vraví názov filmu: pekné špinavé veci. Ja osobne som nadmieru spokojný, hoci niektoré veci mohli byť určite rozobrané aj viacej do hĺbky, a koniec tiež mohol byť trošku emotívnejší. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Stephen Frears nejspíš cítil nejspíš potřebu sdělit světu něco závažného. Ideální téma našel v samotném srdci Anglie, v multikulturním Londýně. Zde se podle scénáře Stevea Knighta odehrává napínavé drama zaměřené sice na dva, ale v širším kontextu uplatitelné na všechny zdejší imigranty. Ať již legální či ilegální. Co všechno je cizí člověk v cizí zemi schopen obětovat pro vlastní přežití? Peníze, orgány, tělo, lidství…? Film tyto zásadní otázky neklade, spíše jenom konstatuje, jak to chodí. Když se hrdinům děje nějaká změna, pak jedině k horšímu, když mají šanci přijít si k balíku peněz, odmítnou ji. O to podivněji potom působí nešikovně naroubovaný konec, kdy jdou všechny morální zábrany stranou. Jako by po peklu a očistci musel nutně přijít ráj. 70% Zajímavé komentáře: Isherwood, Dudek. Cimr ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vynikající Chiwetel Ejiofor dokonale využil prostor, který mu skýtal skvěle napsaný scénář. Ani Audrey Tautou nebyla špatná, i když Ejioforovi se nemůže rovnat. Po shlédnutí tohoto filmu bych rozhodně nechtěla být emigtantkou kdekoli. Nedávno jsem v rámci Evropského filmu na ČT2 viděla film "Chladný ráj" pojednávající o podobném tématu. Oba dva snímky jsou vynikající a rozhodně stojí za to nad nimi zapřemýšlet. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Scénáristu Stevenu Knightovi a režiséru Stephenu Frearsovi se podařilo dokonale pošramotit „čistotu turistického“ Londýna. Knight napsal jeden z nejoriginálnějších a nejtemnějších scénářů, ve kterém se velmi ostře pustil do problematiky přistěhovalců a ilegálních imigrantů. Na atypickém příběhu nigerijského uprchlíka a turecké „cestovatelské snářky“ představuje těžký život těchto lidí, kteří stojí nejen proti vlastní minulosti, ale zároveň i krutější přítomnosti a nejasné budoucnosti. Předložit tento materiál vypravěči neveselých příběhů, režiséru Frearsovi, se stalo vynikající volbou. Frears vypráví příběh v rychlém tempu a strhává s sebou diváka do děje. Jenomže tempo a vyprávěný obsah je hlavním bodem režisérova zakopnutí. Frears vypráví „jenom“ příběh, postavy nemají rozměr díky kterému by jsme je mohli plně chápat. Stačí si jenom položit otázku, kde vzal Okwe tolik ochotných přátel a nebo jak se dokázal dostat do takové blízkosti Senay, která je typickou tureckou muslimkou – vůči chlapům téměř „alergická“. K tomu, aby tohle všechno bylo povězeno, by filmu stačila dvacetiminutovka navíc, kterou by každý divák snesl. Jenomže, víte co? Tohle všechno vám bude při sledování jedno. Frears je totiž přesně tím typem vypravěče, který si diváka omotá kolem prostu a dá mu na všechno zapomenout. Za doprovodu nezvyklých syntenzátorů Nathana Larsona vám poví i to, co jste slyšet nemuseli a co jste vidět nechtěli. A i přes kapku skřípající - téměř až pohádkový – závěr, který však má hodně nepohádkovou formu, není jediný důvod, proč film neodměnit plným hodnocením. Oprávněně? Možná? Asi? Ano ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • První role, ve které Audrey Tautou mluví anglicky. (ČSFD)
  • Okrem angličtiny zaznie vo filme španielsky, francúzsky i somálsky jazyk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama