Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Recenze (331)

Vlkopec 

všechny recenze uživatele

Ne úplně věrohodný ale hezky udělaný film s výbornými herci. Přesně na tři a půl hvězdičky. (Zaokrouhluju nahoru, jako v maloobchodě.) ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Tento film je velmi krásný. Je pravdou, že některé pasáže jsou až příliš natáhnuté, ale vše vám vynahradí dokonalé herecké výkony. Rozhodně mne nadchl výkon Emmy Thompson a Paula Giamatti. Také velmi bravurně zahráli Tom Hanks a Colin Farrell a Annie Rose Buckley. Možná by příběh snesl i trochu srdceryvného humoru. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Jedna veľká, dobre ošatená maškaráda, s trochu, pre nezaujatých divákov, trýznivejším príbehom, ale zasa výborný Hanks (jediný môj dôvod zastavenia sa tu) zachraňuje nielen pána Banska, ale aj celý tento film. Z prvu dosť nesympatická Emma Thompson detto. Ten menej záživný Disney, nakoľko Mary Poppins ide mimo mňa. ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem to objevil při ukázce v kině před začátkem Walter Mitty a jeho tajný život. Zaujalo mě to hlavně Tomem Hanksem a tím, že to je údajně skutečný a ještě nikdy nezveřejněný příběh. Prvních 20 minut bylo peckovních, pak to začalo drhnout a po první hodince konstatuji, že čím dále sleduji, tím více děj pokulhává a spadá do těžkého průměru. V poslední půl hodince došlo ke značnému zlepšení a mělo to rychlejší spád, ale ne tak jak to bylo na začátku. Bylo to hodně vtipné, dramatické, ale ne tak úžasné, jak jsem očekával. Emma Thompson a Tom Hanks se svých rolí zhostily výborně. Natočeno to mohlo být určitě lépe... Pro mě je to velké překvapení a řadím to k nej filmům roku 2013, které jsem viděl a to po boku Kapitána Phillipse, Rivalové, Hon, 12 let v řetězech, Zmizení... ()

janejudyjune 

všechny recenze uživatele

Potkali jste někdy někoho jako Mary Poppins? Ti co potkali P. L. Travers mohou odpovědět ano. Již dlouho mě žádný film tak neoslovil a Emma Thompson si všechny nominace rozhodně zaslouží, protože zahrát někoho takového jako je P. L. Travers je opravdu těžké. Vůbec jsem netušila kolik problémů nadělala Disneymu při natáčení Mary Poppins. Ještě štěstí, že se Disney nevzdal a film natočil. Naštěstí si prosadil muzikál, Dick van Dykea, animované tančící tučňáky, červenou barvu a mnoho dalších věcí, bez kterých by se nejspíš Mary Poppins nestala nikdy legendou. Jsem ale také ráda, že se paní Banksová nejmenuje Cynthia, ale Winnifred a je celkem škoda, že Mary Poppins ve filmu ztratila na své přísnosti (Moc by mne zajímalo jak by vypadal její příšerný pohled, díky kterému se každý, na koho se Mary Poppins takhle podívá, přeje být na druhé straně světa). ()

wewe 

všechny recenze uživatele

Emma Thompson v roli zatrpknutej spisovateľky ma naozaj bavila a v spojení s dokonalým Hanksom tento príbeh bol viac ako znesiteľný, podarilo sa mu byť dojímavý a zároveň vtipný. A tento príbeh ma určite donúti si pozrieť aj Marry Poppins. ()

sabatko

všechny recenze uživatele

P.L.Travers je osamělá, neurotická, principiálně protivná dáma, jíž pomáhají přežít den pastilky léků. Ačkoli některé scény přímo křičely o velkolepý závěr, divák se nedočkal. Některé záběry a pohledy Toma Hankse příliš okaté, v jeho filmovém počinu Kapitán Phillips jsem si ho užila víc. Jako Walt Disney mě sice pobavil a neurazil, ale bude zapomenut. Propojení časových linií se příliš nepovedlo a působilo spíše rušivým dojmem. Silnější dějovou linkou pro mě byla jednoznačně ta popisující dětství hlavní hrdinky, což ale nejspíš nebylo záměrem. ()

maestrum 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Mary Poppins (bohužel až po tomto filmu) opravuji své hodnocení z 3* na 4*. Postavy začínají dávat jiný smysl a člověk se do nich úplně jinak vcítí. ()

Danny71 

všechny recenze uživatele

Tak velká sázka na jistotu, že v sobě nemá jediný překvapivý nebo zcela upřímný moment. Životopisů nerudných osob už tu zkrátka bylo tolik, že věčně kyselá Miss Travers spíš otravuje. Jak linka s adaptací, tak cesta do minulosti jedou podle strojené šablony, což je při dvou hodinách až vražedně únavné. Bezradnou čtvrtou hvězdu zachraňuje dokonalý Hanks a fakt, že celá patálie je napsaná tak přívětivě a lidumilně, že vlastně nemá čím štvát. Snad právě jen onou nečekanou a smutně velkou obyčejností. ()

adulkahm 

všechny recenze uživatele

Je to pomerne komplikovaný film. Vďaka retrospektívnej kompozícii divák v mnohých prípadoch nevie kde sa "nachádza". Postupne sa však divák dostáva do deja. Vo filme je skvelé herecké obsadenie (Tom Hanks, Emma Thompson) a režisérovi filmu Johnovi Hancockovi môžeme zatlieskať za úžasnú snímku. Hudba taktiež patrí k famóznym výtvorom známeho Thomasa Newmana, ktorý zas a znovu nesklamal. Na konci tohto filmu režisér pomaly odkrýva minulosť hlavných postáv a divák sa musí popasovať s veľkým emocionálnym vypätím. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 75%, - /jasné rozdělení Disney jako dobrák/proč mu nepřidali digitální svatozář??/ a P.L. jako ta nerudná stárnoucí dáma - kladná a "záporná" postava, celé takové zidealizované, miloučké a s dobrým koncem/, + /Tom - Emma hráli obstojně, docela dobrá hudba, odpočinkové, nenásilné - možná až moc/, hodnocení - líbivá pohádka o pohádce, nicméně odpočinkové, hezoučké, ale také plytké, zidealizované, ale tak šlo to ()

Abet 

všechny recenze uživatele

Príjemný film na nedeľné popoludnie. Filmom sa nesú dve hlavné dejové línie, prvá v čele s Waltom Disney, ktorého Tom Hanks zahral štandardne dobre a Emmou Thompson ako suchopárnou a neprístupnou pani Travers a ich bitkou o filmové práva. Táto dejová línia je odľahčenejšia, komickejšia, plná chytľavých pesničiek a slov Nie,nie a nie. Osobne sa mi veľmi páčil výkon Emmy Thompson, ktorá mi do roly pani Travers veľmi sedela. Druhá línia je o poznanie vážnejšia,kedže sa v nej miešajú témy alkoholizmu a jeho vplyvu na rodinu a vzťahu otca k deťom. Film je slušný,herci vybraný dobre a hrajú prinajmenšom svoj priemer, ale nepovedala by som,že celkový výsledok je nejak nadpriemerný. Komické momenty sa striedajú s vážnejšími a nájde sa aj dojímavejšia scéna, ale na štvrtú hviezdičku tomu niečo chýba. ()

Zofan 

všechny recenze uživatele

Řemeslně perfektně zvládnutý film. Obsahově už je to o něco slabší, ale ono na biografii spisovatelky moc inovativního vymyslet nejde. ()

Paul__ 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že Hanks film opravdu táhne i E.Thompson zvládla svou roli P.L.Travers s grácií, ale jednoduše scénář, který je napsán tak, že mě ničím extra nezaujal a moc mi nechybělo ke spánku, děj mě za srdce nechytl. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Celé to úsilí o získání práv na Mary Poppins mě nebavilo ani trochu. Ve výsledku mně tudíž bylo úplně šumák, jestli je Tom Hanks nakonec získá, nebo ne ( i když od samého začátku muselo být všem jasné, jak to dopadne). ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama