Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (120)

marťan 

všechny recenze uživatele

Jesliže se připojím k názorům, kdy byl, nebo nebyl Burian dost přesvědčivý, v případě Katakomb - který je mým oblíbeným filmem právě pro výborně zahraného oficiála Bormana, a přednostu Sýkoru (J. Marvan).Katakomby jsou pro mě velice úspěšnou komedií. Pokud by ovšem někdo požadoval seriozní herectví, musel by se vrátit poněkud zpět příkladně k filmu podle románové předlohy Ignáta Hermana "U snědeného krámu", kde Burian ztvárnil vysloužilého rytmistra naprosto brilantně... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Škoda že Burian promarnil svůj talent, mohl dávat kurzy chování k nadřízeným a Carnegie by si ze svých knížek mohl udělat tak maximálně hromádku na podpal, aby se v chudobinci trochu ohřál. Já se tedy taky snažím, ale Burianovy poetiky a květnaté mluvy zdaleka nedosahuji. Zmůžu se maximálně na strohé "prostě to nějak nevyšlo" (na výtku, že ani přes urgence jsem něco neudělal), popř. ostřejší a bohužel pravdivé "těžko chtít existující práci při neexistujících prémiích". Jinak ukázkově přitroublý závěr poněkud kazí celý film, nejlepší by bylo skončit ho hned po tom slavnostním večírku. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem byl vlastně dost otrávenej. Už v úvodních 10 minutách totiž začala zbytečná romantická zápletka, která je v Burianovkách bohužel tak často a pokaždé jenom brzdí Vlastovy gagy. Naštěstí tady jsem si na ní postupem času docela zvykl. Navíc zde není tak výrazná jako třeba v Baronovi Prášilovi, jelikož ji není věnovaná tak velká pozornost. Spíš je to o geniálním Vlastovi Burianovi, který mě zde opět několikrát dostal do smíchu. Ve druhé půlce opravdu září a mě se to nakonec i přes nepříliš velká očekávaní líbilo. Slabší 4. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

"Já bych chtěla, aby jste mě miloval i dnes. Poroučím Vám to." Oficiál Borman v podání Vlasty Buriana je velmi milé překvapení. Ponechal si svojí svéráznost i v pozici váženého úředníka a každou scénu doslova oživil. Velmi dobře mu sekundoval i dr. Marek v podání Antonína Novotného, který především na večírku předvedl pravou etiketu tehdejší doby. A samozřejmě překrásné ženy tehdejší doby - Irenka (Nataša Gollová) a Nasťa (Adina Mandlová). Bavili mě osobně i pánové Pištěk, Nedbal a Záhorský a vždy šarmantní Růžena Šlemrová. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film, který neurazí, ale také nerozesměje tolik jako jiné Burianovy veselohry, výkony herců výborné, což je asi hlavní pozitivum filmu, jinak je to obehrané klišé - nafoukaná bohatá a zamilovaný chudý, temperamentní Gollová a uhlazený Schránil, neustálé postupy na vyšší místa, člověk se přestával orientovat, kdo je tajemník a kdo sekční šéf... Ale čtyři hvězdičky si to zaslouží. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)
  • Cena Baťových závodů na Filmových žních ve Zlíně (1940). (argenson)

Reklama

Reklama