Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Výsek ze studií Allena Ginsberga na Kolumbijské univerzitě se nepřekvapivě opájí bohémským způsobem života v neustálém rauši (s kámoši jako Burroughs či Kerouac), diskutováním o nesmrtelnosti chrousta a nadšeným pokusem manifestovat nové progresivní literární hnutí, stejně jako znevážit staré, všeobecně schvalované. Nicméně toto tvoří jen povrchní omáčku pro poměrně odvážnou homosexuální romanci a její nehezké vyústění. Film však těžko zaujme někoho jiného než obdivovatele výše zmíněných pánů. 5/10 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sfilmované začiatky stretávania spisovateľských priateľov na výške, z ktorých podaktorí patrili istú dobu k beatnikom. Ukazuje sa v podstate len jedno: počas vš štúdia sa blbne na kvadrát. Často za hranicou zákona. Experimentuje sa drogovo aj sexuálne. Len podaktorí z týchto búrlivých čias vyťažia viac než len hŕstku spomienok a pár kamošov. A viac či menej intenzívny alkoholový návyk spestrený tu a tam nejakým amfetamínom či hašom. Väčšina sa napojí na spoločensko - podnikateľský - rodinný vláčik do Priemeru. Zopár nepokojných ostane tvoriť a len hŕstka z nich zaujme širšie okolie. Medzi nich patria aj filmom predstavení jednotlivci. Výborne stvárnený bol mladý William Burroughs. Dieťa z aristokratickej rodiny, spôsobmi, oblečením a myslením neveľmi zapadajúci medzi beatnikov. O to neúnavnejšie a vášnivejšie skúšajúci spústy nových a nových drôg. Jack Kerouac študentských čias bol ukázaný ako priateľ a zároveň krivák, podrážajúci vlastnú manželku. Už vtedy sa uňho objavovali neskôr vypuknuvšie známky alkoholickej neznášanlivosti a katolíckeho moralizovania. V predstaviteľovi Allena Ginsberga som stále videl Hobita. Hoci sa Radcliffe snažil, pomôcť som si nedokázal. Hlavná postava bol arogantný nesympatický podraziacky zmrd Lucien Karr. Paradoxne, možno práve kvôli jeho lenivosti (vysokoškolské eseje a práce mu písali ostatní spisovatelia) a navonok dávanej potrebe inakosti a potrebe ukázať vzburu proti priemernosti vlastne nejaká beat generation vlastne vznikla. Skvelé dielo, súce k opakovanému pozretiu. Poznámka: Najmä pre tých, čo majú čosi z tvorby protagonistov načítané. Od Williama Burroughsa odporúčam: Feťák, Mestá červených nocí a Listy o Yage (spolu s Allenom Ginsbergom), od Allena Ginsberga jednoznačne veľkú výberovku Karma, červená, biela a modrá a knižku Veľký marihuanový odrb, od Jacka Kerouaca výberovku Jeseň v železničnom kraji, román Dharmoví tuláci. ()

Reklama

Moena 

všechny recenze uživatele

Jako vždy, s klasickým zaujetím vůči Beat generation dávám pět hvězd. Zase na druhou stranu, nejsou nezasloužené. Ginsberg i Carr skvělí, jen můj oblíbenec Kerouac teda nic moc. Jsem jednou rád taky za nějaký faktický film, než zpracování konkrétního díla. A postrčilo mě to k přečtení Kvílení v originále. Co chtít víc. The day Amanda came. PS: Číst tady skoro v každém komentáři o "Harry Potterovi", to jako vážně? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Bit dzenerejsn fuckt nie je nic pre mna. Ludia ako Allen Ginsberg idu uplne mimo mna, a mi zda, ze to bola bukvica. Takto, mne je jedno koho pichal do prdele Ginsberg /hlane ze ne mna, ze jo/ - lebo mne je jedno ked buzny pichaj buzny. Takto, aj co sa tyka dalsej ukecanej bukvice Sejxpira - tak keby nebolo Orsona Wellesa, tak doteraz neviem, kto to ten Sejxpir vlastne bol : 20 % ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Podotýkám, že o beatnících vím toto: Byli to rodiče Neda Flanderse. Toť vše. Z tohohle filmu jsem si odnesla hlavně šok, že se mi líbí herecký projev Daniela Radcliffa. Zdá se, že od doby "He was their friend and he killed them!!!" hodně herecky vyrostl. Líbila se mi rovněž celková atmosféra i styl vyprávění, do toho skvělý (hlavně jazzový) soundtrack, ale film stojí a padá na hercích. Všichni včetně těch vedlejších odvedli dobrou práci. Ben Foster je talent, to se ví, mile mě překvapil neDexter M.C.Hall v rozporuplné postavě Krammerera. Co se týče Radcliffa a DeHaana, tak DeHaan je skutečně ještě o třídu nad ním a v jeho podání Lucien Carr opravdu "září" takže je jenom přirozené, že je kolem něj tolik humbuku a zamilovaných zlomených srdcí. Má ale také vděčnější postavu. Radcliffe taky klobouk dolů (hlavně nad "koulema" na tu dost odvážnou intimní scénu). Hodně se mi líbila vyšponovaná a dynamická scéna střetu Krammerera a Carra, ta se vážně povedla. A jako plus hodnotím i to, že se člověk zase něco málo dozví. Povedlo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)

Reklama

Reklama