Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jméno režiséra ve mě příliš nadějí nevzbuzovalo. Largo Winch totiž nepatří zrovna mezi skvosty ani v rámci svého žánru. Nicméně tady Salle velmi překvapil. Zulu je zprvu obyčejnou kriminálkou, kde dvojice detektivů vyšetřuje vraždy mladých dívek, které se posléze provážou s mizením malých dětí, kterých jsou slumy Kapského města plná a ony nikomu nechybí. Ale jak postupně rozplétají pozadí případu, dostávají se hluboko do minulosti, která sahá až do období apartheidu. Tohle má všechno, co má správný krimi-thriller mít. Napětí, akci, příběh, dostatečný počet brutálních sekvencí a navrch výborně napsané postavy. Jasně, někdo může namítnout, že dva odlišní detektivové, kdy jeden chlastá a má osobní problémy, zatímco druhý je zcela oddán policejní práci, jsou ohraným klišé. Jenže na tomhle poli už se těžko dá přijít s něčím originálním. Takže v drtivé většině záleží na tom, jak se svými postavami naloží herci. Forest Whitaker zahrál tak, jak jsem očekával. Nebyla v tom žádná virtuozita, ale v případě tohoto herce se vždy můžete spolehnout na poctivý a uvěřitelný výkon. koho jsem se obával, byl Orlando Bloom, o jehož schopnostech mám dlouhodobě nevalné mínění. Nicméně tady se vytáhl a chlastem zřízeného policistu zahrál až neskutečně. Nikdy bych neřekl, že by mu podobná role mohla sednout. Z mého pohledu je to jeho nejlepší výkon. Dost dobře nechápu, že Zulu prošel kolem našich distributorů bez povšimnutí. 95% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Navzdory prosluněnosti hutná kriminálka na pomezí noiru a moderní severské školy, která těží a zároveň i trochu dojíždí na nastavování zrcadel důsledkům a pohrobkům apartheidu. Těží ve smyslu, že to díky tomu není jen další tuctová syrová žánrovka "o nějakých hrůzách". Dojíždí ve smyslu, že tvůrci v závěrečné třetině tlačí na pilu "přesahovitosti" přes míru toho, co ještě klasické žánrové mantinely snesou. Nebyl by to problém u Města bohů, Elitní jednotky či Metro Manily; to ovšem nejsou hlavně a především temné kriminálky držící se zuby nehty všech (ne)psaných žánrových pravidel. PS: Kdo by to byl řekl, že zrovna Bloomovi tak sedne role vagabundí macho policejní trosky? ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší film z juhoafrického prostredia, ktorý ma nesklamal. Pravdupovediac, ani neohúril. Dobre sa naň pozeralo, lebo človek má pri sledovaní pocit, že takto nejako to tam po skončení apartheidu môže vyzerať. Aj podobnosť s podmienkami v nejakej brazílskej favele ukazuje, že podoby chudoby a zločinnosti nemajú iba regionálny rozmer. Film samotný v mojich očiach dopláca na dva nedostatky. Prvým sú chyby, nelogickosti a vákuá v scenári, druhou je obsadenie Foresta Whitakera do akčnej úlohy. Mnohým sa jeho výkon páčil, ale tak ako mi pripadal smiešny Harrison Ford v akčných úlohách, primerane trápne mi v nich pripadá aj Forest Whiteker. A to nielen v tomto filme. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ak máte radi temné atmosferické kriminálky, Zulu je presne pre vás. Téma genocídy je do príbehu votkaná bravúrne nenásilne, postavy sú skvelo prepracované. Vzhľadom na rišenie väčšieho problému než sú "len" vraždy, pôsobí film miestami komerčnejšie (triler o boji proti korporácii) - než SEDEM alebo INSOMNIA, ale ako celok dopĺňa Zulu túto dvojicu dokonalo... ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zajímavé krimi, které zavře pusu všem nepříznivcům Orlanda. Je vidmo, že to není žádné herecké prkno, jen mu role hodných slaďoušů nedaly příležitost se pořádně předvést - avšak v roli zarostlého, potetovaného detektiva s vnitřními démony opravdu zabodoval a já jen litovala, že nedostal ještě víc prostoru. Klidně bych se obešla bez jeho kolegy "zulu" Whitakera, který se v podstatě jen tvářil, jakoby mu uletěly včely. Opravdu velice špatný výběr herce. Kromě toho to trochu kazí zmatenost a necelistvost příběhu a především zběsilý střih. Jinak je film opravdu originální a kdyby se mě někdo zeptal na něco podobného, pak mě opravdu nic nenapadá. Mimochodem Kapské město určitě nikdy nenavštívím, ale místy je vážně nádherné. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)

Reklama

Reklama