Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dvojica detektívov Brian Epkeen a Dan Fletcher pod dohľadom kpt. Ali Sokhela vyšetruje brutálnu vraždu mladej dievčiny zo slávnej športovej rodiny. Jedného dňa počas vykonávania klasických úkonov, vypočúvania možných svedkov, príde detektív Fletcher o život. Táto udalosť spúšťa sled okolností, ktoré odhalia tú najtemnejšiu stránku novej drogy "Tik". Pomerne nápaditý krimi thriller obsahujúci zaujímavú myšlienku kombinácie "starej doby", jej "zastaralých" rasistických myšlienok a novej zbrane hromadného ničenia - drog. Film ma celkom bavil. Pozrieť si ho raz, nebol žiadny problém. Napriek skvelému hereckému obsadeniu, na viac nemá. Pomenej akcie, žiadne prekvapenie v závere a občasné nudné pasáže, odsúdili tento snímok na úroveň kvality ľahkého nad priemeru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase konečně solidní francouzská kriminálka, která ale pro změnu s Francií má hodně málo společného. A to především proto, že se celá odehrává v Jižní Africe a jejich okolních zemích. Drsná každopádně je, což je dobře. Škoda jenom, že je drsná hlavně ze začátku a postupně hodně výrazně zvolňuje. To zvolňování nicméně pořád vyrovnává fakt, že Orlando Bloom je zde opravdovým hercem, co předvádí naprosto bezprizorní výkon, který byste do něj nikdy předtím neřekli. Zulu je tak pro mě absolutně specifickým filmem s originálním názvem, na který jen tak nezapomenu hned z několika důvodů. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Drsné přírodopisné (a)sociálně-kriminální drama z exotické Black & White země. Dříve vášněmi zmítané, dnes z moci úřední usmířené a prý již nerasistické země. Cha... Proč drama přírodopisné? Navštivte Cape Town a uvidíte sami. Oceán, krásné pláže, úchvatné písečné duny a k tomu ta džungle. Hustá a nebezpečná džungle velkoměsta. Plná drogových (a zdrogovaných) dealerů, co jsou opravdu hnusná zvířata (omlouvám se africké zvěři), neumí dokonce ani číst, ale umí to dobře se samopalem, mačetou či s nožem. Po celý film nechutně mírumilovnému a (kromě toho finále v dunách) doslova vykastrovanému policejnímu kapitánovi Sokhelovi (hraje ho Zulu Whitaker) vyřešili dilema, ve kterém uchu teď bude nosit náušnici a jeho parťákovi Fletcherovi vyjasnili (pozor, SPOILER!), kterou rukou bude za chvíli klepat na nebeskou bránu. Zaujal i ten jihoafrický Mengele, coby vládou placený Mandelobijec a jeho vývoj „etnické bomby“. Potěšil mě rozvedený alkoholik Legolas :-), v roli promiskuitního policajta Briana Epkeena. Často klátil, hodně chlastal, dobře střílel. Carpe diem! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě naprosto šokoval, ne svým dějem, ani scénama, ale představitelem hlavní role, Orlandem Bloomem. Tohohle kluka jsem měl vždycky za někoho koho do Hollywoodu závalo tornádo, akorát před kameru v době natáčení. Ovšem tady mě chlapec jeden ušatej svým výkonem naprosto smazal, Pryč je hezounek co před kamerou umí ukázat leda tak zuby a oči. Tady nastupuje chlap s kruhama pod očima, kterému člověk ve tváři čte "život se mnou nesral a já s ním taky ne". Detektivka není až tak napínavá jak jsem čekal, protože pátrání brzy začne mířit mezi mocipány, takže sledujeme spíš hodně urputný boj posledních jihoafrických skautů s gaunerama všeho druhu. Dvojice detektivů je učebnicově odlišná, ale samozřejmě skvěle se doplňující. Film nějak nerozvijí jejich vzájemný vztah ani se nedloube v minulosti, ukazuje jen to co musí, aby divák chápal a současně se nenudil. Je to docela dobrej matroš, ale to hlavní je tady pro mě opravdu Orlando Bloom, když nepočítám první minuty, kdy jsem ho nepoznal, tak mě tady bavil od začátku do konce. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší film z juhoafrického prostredia, ktorý ma nesklamal. Pravdupovediac, ani neohúril. Dobre sa naň pozeralo, lebo človek má pri sledovaní pocit, že takto nejako to tam po skončení apartheidu môže vyzerať. Aj podobnosť s podmienkami v nejakej brazílskej favele ukazuje, že podoby chudoby a zločinnosti nemajú iba regionálny rozmer. Film samotný v mojich očiach dopláca na dva nedostatky. Prvým sú chyby, nelogickosti a vákuá v scenári, druhou je obsadenie Foresta Whitakera do akčnej úlohy. Mnohým sa jeho výkon páčil, ale tak ako mi pripadal smiešny Harrison Ford v akčných úlohách, primerane trápne mi v nich pripadá aj Forest Whiteker. A to nielen v tomto filme. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)
  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)

Reklama

Reklama