Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

tron 

všechny recenze uživatele

Nečakané a teda o to príjemnejšie prekvapenie. Ostrá akcia, hardcore nápady (ľudožravé prasatá, masové hroby detí...), vynikajúci vizuál, perfektná akcia a brutálne dobrá buddy dvojka Orlando Bloom/Forest Whitaker. Režisér s ničím nestráca čas (takže to, že má niekto rakovinu, sa nedozvieme z trojminútového dialógu, ale tak, že si dá dole šatku a pod ňou nemá vlasy). Bohužiaľ, hoci prvú hodinu som bol nadšený, v druhej sa to troška pokazilo. Náhody sa na seba začnú navršovať až príliš podozrivo, snímka stráca tempo a zaskočili ma tiež problémy v scenári (jazdkyňa nemá pre dej zmysel a zaujímavé je tiež to, keď sa Orlando chce dostať zo sídla SBS, je mu zablokovaná čipová karta, skúša ju k skeneru priložiť 4 razy a keď sa mu to nepodarí ani na štvrtý, skúsi to ešte piaty a dvere sa otvoria). Napriek tomu je Zulu sugestívny zážitok vďaka živelnej réžii, naliehavej atmosfére a super hercom. Po jeho dopozeraní som mal – napriek všetkým tým temným, strašným veciam, ktoré sa tu stali - dobrý pocit a cítil som sa „naplnene“. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Navzdory prosluněnosti hutná kriminálka na pomezí noiru a moderní severské školy, která těží a zároveň i trochu dojíždí na nastavování zrcadel důsledkům a pohrobkům apartheidu. Těží ve smyslu, že to díky tomu není jen další tuctová syrová žánrovka "o nějakých hrůzách". Dojíždí ve smyslu, že tvůrci v závěrečné třetině tlačí na pilu "přesahovitosti" přes míru toho, co ještě klasické žánrové mantinely snesou. Nebyl by to problém u Města bohů, Elitní jednotky či Metro Manily; to ovšem nejsou hlavně a především temné kriminálky držící se zuby nehty všech (ne)psaných žánrových pravidel. PS: Kdo by to byl řekl, že zrovna Bloomovi tak sedne role vagabundí macho policejní trosky? ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zajímavé krimi, které zavře pusu všem nepříznivcům Orlanda. Je vidmo, že to není žádné herecké prkno, jen mu role hodných slaďoušů nedaly příležitost se pořádně předvést - avšak v roli zarostlého, potetovaného detektiva s vnitřními démony opravdu zabodoval a já jen litovala, že nedostal ještě víc prostoru. Klidně bych se obešla bez jeho kolegy "zulu" Whitakera, který se v podstatě jen tvářil, jakoby mu uletěly včely. Opravdu velice špatný výběr herce. Kromě toho to trochu kazí zmatenost a necelistvost příběhu a především zběsilý střih. Jinak je film opravdu originální a kdyby se mě někdo zeptal na něco podobného, pak mě opravdu nic nenapadá. Mimochodem Kapské město určitě nikdy nenavštívím, ale místy je vážně nádherné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dvojica detektívov Brian Epkeen a Dan Fletcher pod dohľadom kpt. Ali Sokhela vyšetruje brutálnu vraždu mladej dievčiny zo slávnej športovej rodiny. Jedného dňa počas vykonávania klasických úkonov, vypočúvania možných svedkov, príde detektív Fletcher o život. Táto udalosť spúšťa sled okolností, ktoré odhalia tú najtemnejšiu stránku novej drogy "Tik". Pomerne nápaditý krimi thriller obsahujúci zaujímavú myšlienku kombinácie "starej doby", jej "zastaralých" rasistických myšlienok a novej zbrane hromadného ničenia - drog. Film ma celkom bavil. Pozrieť si ho raz, nebol žiadny problém. Napriek skvelému hereckému obsadeniu, na viac nemá. Pomenej akcie, žiadne prekvapenie v závere a občasné nudné pasáže, odsúdili tento snímok na úroveň kvality ľahkého nad priemeru. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Luxusní komparzista Orlando Bloom cupuje svoje kritiky, včetně mě, v roli detektiva-děvkaře. Hádám ale, že minimálně jednu polovinu role ani nemusel moc hrát. S Forestem k sobě pásnou stejně tak dobře, jak hodně jsou rozdílní, dál bych pochválil ještě styl vyprávění "budu počítat do tří, ale zastřelím tě už na dvojce." Mohlo to být zašmodrchanější, jenže to bych pak zase možná remcal, že kdo se v tom má vyznat, že jo, takže za mě takhle príma. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení začalo koncem září 2012 v Kapském Městě v Jižní Africe. (bianci)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)
  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno