Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na dovolenou do Jižní Afriky určitě ne. Ponurý, brutální thriller. Výborně zahraný, skvěle zrežírovaný. Klasická vyšetřovačka mrtvého bílého děvčete se zvrhne v jatka kombinující obchod s drogami s etnickým vyhlazováním. Dějí se tu hodně nepříjemné věci ke sledování (sekání končetin, kastrace psem), ale ještě děsivější je, jak vyrovnaně to ty postavy přijímají. P.S: Bloom by už měl brát jenom tyhle role. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Když se šnekojedi a hamburgři snaží předstírat, že vidí do duší potomků kalvinistických migrošů a týpků, co během jednoho století skokově postoupili z doby železné do doby silikonové, vznikají trapné momenty. Ovšem ve zbytku filmu se pěkně mísí násilí s fatalismem, to se pak povrchní plky o Komisi pro pravdu a usmíření dají překonat. Blum nesere a vůbec nepůsobí jako Blum - kdybych nebyl ze všech stran atakován upozorněními, že v tom hraje, nepoznám ho a byl bych ještě spokojenější. No a Vajtekr je vynikající, ostatně jako vždy. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ale tak tohle si Blooďák nechá líbit! Zulu je naprosto fantastická kriminálka, který snad nechybělo vůbec nic. Je tu dvojice detektivů, který nemůžou bejt od sebe odlišnější, a i přes jejich životní sračky jim to v týmu funguje. Rasová nenávist, drogové kartely, děvky - celá tahle špína krásně odráží prosluněné prostředí Afriky, kde slovíčko mír neznají ani z vyprávění od svejch babiček. Překvapila mě nejen míra brutality a explicitních záběrů, ale hlavně zjištění, že Orlando Blum se tady nekasá svym vyleštěnym chrupem a huňatym obočim, ale místo toho hraje. A hraje fakt dobře! Děj postupně nabírá na šílených obrátkách, takže je jasný, že hlavní dvojka si tu svou spravedlnost bude muset bránit po svym a to i za cenu nejvyšší. No, nebudu to okecávat: pokud jste neviděli, hnedka napravte. Pro mě dokonce lepší než příbuzná Elitní jednotka. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Námět i scénář vlastně jen recyklují mnohokrát použité vzorce, které nepřekvapí, navíc vyústění je očekávatelné a při závěrečné scéně účtování s padouchy diváka napadne, že Whitaker si vzpomněl na účinkování Orlanda Blooma v Hobitovi a stejně jako Legolas nelítostně kosil skřety, jeho detektiv nastolí pocit zadostiučinění při potírání zla. Mimochodem, s postavou zahranou Orlandem Bloomem mám problém. Jeho neukázněný policista, ochlasta a děvkař mi není právě sympatický, což by nemuselo být na škodu, kdyby ovšem scénárista a režisér neusilovali o pravý opak a nesnažili se ho vymodelovat jako sympatického rošťáka. Od běžné žánrové produkce, kterou důvěrně známe především z americké výroby, se Zulu liší zasazením do exotického prostředí Jihoafrické republiky a především syrovým zobrazením brutálního násilí. Za sebe musím bohužel přiznat, že ani přítomnost mého oblíbeného Foresta Whitakera to na víc než 3 hvězdičky a 60 % celkového dojmu nevytáhne. Za realistické drama bohužel Zulu považovat nemůžu, na to se až příliš topí v žánrových klišé. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Další Francouzská kriminálka, tentokráte zasazena do Jížní Afriky. Ideální tempo, zajímavé vztahy a dialogy ušité na míru. Potěší solidní akce, pár krvavých přestřelek, surová situace na pláži, kdy jsem měl otevřenou hubu, Orlando vytasí pár slušných chvatů, fajn hudba i vizuál a dobrej příběh. Akorát konec mi přišel strašně umělej a několik scén jsem chtěl vidět jinak. 8/10 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)
  • Výraz ZULU predstavuje Bantu ,etnickú skupinu v južnej časti Afriky. Zároveň sa jedná o najväčšiu etnickú skupinu v Juhoafrickej republike s počtom príslušníkov 10 – 11 miliónov, z ktorých väčšina žije prevažne v provincii KwaZulu-Natal. Menšie skupiny žijú aj v okolitých štátoch, ako Tanzánia, Mozambik, Zambia či Zimbabwe. Bantu etnické skupiny je všeobecné označenie pre 300 – 600 etnických skupín žijúcich v Afrike, ktorých spoločným znakom je, že používajú niektorý z jazykov, patriacich do jazykovej skupiny Bantu (Niger-Kongo jazyky). Provincia KwaZulu (Kwa v preklade znamená "miesto pre") bola pre Zulu-ov vytvorená v roku 1970 počas apertheidu, kedy boli stovky tisíc Zulu-ov, žijúcich vo vlastných príbytkoch v Juhoafrickej republike, týchto majetkov zbavení a násilne presunutí do "bantustanov", území vyhradených pre obyvateľov čiernej pleti, v KwaZulu. (Bobek15)

Reklama

Reklama