Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o památkách na českém území, které jsou zařazeny do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Divákům se tak nabízí možnost seznámení nejen s jedinečnými památkami, ale i historií jejich vzniku a přesahem do míst a krajů, kde se nacházejí. Všechny tyto památky se vyznačují výjimečně cennou architektonickou, uměleckou i urbanistickou hodnotou. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

LencaN 

všechny recenze uživatele

Především super kamera a neotřelý komentář. Víc takových dokumentů, protože jsem často zírala, jak krásná místa se v naši republice taky dají najít. Je jasné, že do dokumentu vyberou ty nej záběry, ale prostě ta místa tu máme a krásná jistojistě jsou i s nějakými zde neviditelnými vadami. Je to naše dědictví, jak zdůrazňuje každý z dílů. Seriál se tedy zabývá památkami zapsanými na seznamu UNESCO, čímž je vymezený obsahový rámec a je pak na scénáristech, aby to nějak oživili. Celkem se jim to povedlo. Ano, jsou tu základní, mnohdy nudná fakta, která jsou ale nezbytná, aby naprostý neznalec věděl o čem bude řeč, ale dozvídáme se i pikantnosti a zajímavosti ze života lidí pojících se k oněm památkám. Musím uznat, že Táborského oblíkali hodně střídmě, jako šedivou myšku nebo důchodce... ale kupodivu jsem to pak už nevnímala, aspoň to neodvádí pozornost od památek :) Táborský je kupodivu sympaťák (pro mě překvapení, jelikož ho znám spíš ze záporných rolí) a hlavně má velmi profesionální projev. Perfektně gestikuluje, jako kdyby vyprávěl básničku a dával si na všem moc záležet. V některých dílech jsem obdivovala jak dokázali zajímavě vyprávět třeba i o menších místech, např. o sloupu na olomouckém centrálním náměstí nebo vile Tugendhat. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Příjmený dokumentární cyklus, který na ploše 13 dílů představuje 12 památek UNESCO, které u nás máme. Samotný koncept UNESCO mi moc nevyhovuje, ale budiž (často jsem si kladl otázku, proč je zrovna toto zahrnuto do UNESCO, vždyť máme plno podobných krásných míst). Každopádně, ze všech památek se mi nejvíc líbila malebná jihočeská víska Holašovace. Pořad má nadstandardní technické provedení (vyčnívá zejména úžasná kamera) a příjemného moderátora (jen mě často vytáčely ty jeho otočky zády ke kameře na konci téměř každého vstupu). Celkově se mi pořad líbil, jen mi přišel místy takový až moc uhlazený (víc mi asi vyhovuje takové syrovější podání typu Mizející místa domova). ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním díle jsem velmi spokojený, ba nadšený a už se těším na další. Projev pana Táborského jako průvodce je velmi příjemný a o kameře by se téměř daly skládat básně, letecké záběry jsou přímo úchvatné a dechberoucí. Jen více takových děl o krásách naší země, inteligentně a zajímavě přiblížených. Přimlouval bych se o zaměření pohledu filmařů také na méně známé (přece jen, památky UNESCO jsou atraktivní i bez tohoto lákadla), ale jistě také krásné kouty naší vlasti, kterých je velmi mnoho. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je to zatím po první díle, ale mé nadšení nezná mezí. Mluvit zajímavě o tak profláklém a milionkrát skloňovaném národním klenotu zvaným Český Krumlov, to se hned tak nevidí ani neslyší. Netušil jsem, že po všech infech, které jsem kdy o Krumlovu čet nebo poslouchal se mohu dovědět další novinky (hrabě Drákula, symboly na krumlovských domech, Květule, Sareen, Radku99, podle mě, ani vy jste tohle nevěděli, místní Krumlovští ultrapatrioti :-) ) Pořadem provází pan Táborský a tady já tleskám, protože je to vynikající volba, jeho odlehčený a současně informačně sdělný projev je parádní, strašně dobře se poslouchá. Moc příjemný společník. A na závěr jsem si nechal ty záběry, ano Krumlov je nádherný a fotogenický město, to ví snad každej, ale tady ty záběry...to se až dere slzka do očí, nad tím jak je naše změ krásná a nad neuvěřitelným architektonickým uměním našich předků. Víc takových pořadů a smrt prázdným pořádům o "celebritách". . ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Snaha vytvořit dokument po vzoru západních TV stanic (PBS, BBC) je opravdu úspěšná. Nejen díky perfektně shrnutém podání zajímavých a podstatných informací, ale také díky kameře, která je takřka neustále v pohybu a vytahuje netradiční i profláknuté záběry. Velmi mi seriál připomíná PBS sérii Vision of ... , kde se kamera dokonce nikdy nezastavila. PS: web http://visionsof.org ()

Galerie (256)

Zajímavosti (1)

  • Jeden díl se natáčel 3 dny. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno