Reklama

Reklama

Kouzlo přítomného okamžiku

  • USA The Spectacular Now (více)
Trailer

Sutter Keely žije teď a tady a naprosto mu to vyhovuje. Tenhle okouzlující a sebevědomý týpek, který je na střední mazákem, si nenechá ujít jedinou party. Miluje svou práci v obchodě s oblečením a budoucnost ho nezajímá. Nikdy nemá daleko ke sklence alkoholu. Poté, co dostane kopačky, ho na trávníku své zahrady probudí z kocoviny Aimee Finickyová. Ta představuje jeho pravý opak - čte sci-fi a nemá kluka. Zatímco Aimee sní o své budoucnosti, Sutter žije jen přítomností. I přesto svede osud tyhle dva dohromady. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (279)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Taká nejaká zmätená som ... na jednej strane mám veľmi rada takéto filmy a hlavná herecká dvojica hrala naozaj výborne a uveriteľne, ale na strane druhej Miles Teller mi strašne vadil, neviem prečo, ale vadil a nejako mi tam nejde dať tú štvrtú hviezdu, niečo mi tam do nej chýba. A na konci zase raz parádny song https://www.youtube.com/watch?v=ZPxQYhGpdvg ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Miles Teller mi z nějákého důvodu není sympatický, tahle role se na něj ale docela hodila. Shailene Woodley mám naopak docela ráda a to byl vlastně důvod, proč jsem na tenhle film přišla. Byl to příjemný film, první půlka mi ale přišla zajímavější, pak se to trochu vleklo. Chování hlavního hrdiny přišlo občas hodně podivné a tak něják jsem nechápala o co mu jde a jestli to na Aimee hraje nebo nehraje, ale bylo to milé překvapení, něco mezi 3* a 4*. ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Oukej, má to dvě scény, který si dovolím prohlásit za klíčový - sex a bouračku. Sex samozřejmě Suttera s Aimee, a bouračkou nemyslím tu sraženou poštovní schránku. Proč jsou klíčový, ptáš se, milý Watsone? Zaprvé je zapotřebí říct, že storytelling je skvělej (že by díky předloze?), a nemá zapotřebí žádných berliček, aby se posouval jak v místě tak v čase. Zároveň ale storytelling ctí postavy, a tím myslím úplně všechny postavy, nejen ty dvě hlavní. Cassidy není žádná ta typická bitch queen a královna plesu a zahořklá vůči Aimee, Marcus není žádnej nafoukanej zahořklej král plesu, a v zásadě storytelling tohohle filmu ctí úplně všechny postavy a nezneužívá je - každá má naopak svou minulost a svůj důvod být na scéně, a když ten důvod nemá, prostě tam není (viz Aimeeina matka!). Ztráta panenství tak nejen, že je klíčová pro Aimee, ale je klíčová i pro samotný storytelling a láme tak první akt v naprosto citlivě zpracované scéně, kdy ani herci nezapomínají, co jejich postavy jsou zač. Bouračka je pak klasickým klimatem, vyvrcholením filmu a character arcu jak pro Sutterovu postavu, tak pro Aimee. Tyhle dvě události bez nějakých berliček, kterými si jinak režiséři a hlavně scénáristi rádi vypomáhají, vystavují dva hlavní body Aristotelova schématu. Vtipné přitom je, že doplněný Freytag pak katastrofou rozumí eventuálně katarzi, která ale přichází až s druhou bouračkou, tedy vyvráceným sloupkem nebo mail boxem. Film tak nejen ctí postavy, ale i (klasické) drama, a dělá to všechno opatrně, precizně, bez přehánění a co je nejlepší, je to teen movie a přitom není. Je to dospělé a neuvěřitelně uvěřitelné. Sutter není žádnej bourák, co láme přes koleno jednu holku za druhou, Cassidy není žádná bitch queen a Aimee není žádné ošklivé káčátko. A navíc, opakovaně, všechny postavy mají svůj důvod být v záběru, a všechny postavy mají své místo, a když jej nemají, nejsou na plátně, což je k nezaplacení skvělé. Kdyby film neměl dva menší problémy, dám mu za plnou dardu a vůbec se za to stydět nebudu. Ta dvě mínus jsou překvapivě tato: Třetí akt je příliš krátký a skáče rychle z místa na místo. Dokonce je to tak sestříhané, že první a druhý akt dohromady tvoří 80 minut filmu, a to je prostě pro vyvrcholení filmu příliš moc, či v tomhle případě příliš málo prostoru na něj. Ve výsledku tak závěrečný akt působí příliš uspěchaně a od rozhovoru na dálnici po úsměv před školou uplyne příliš málo dialogu na to, aby katarze zapůsobila. A druhým mínusem je pro mě osobně fakt, že kamera je v podstatě totálně průměrná a nemá nápad na to, aby jinak krásný a vřelý vztah mezi oběma hlavními postavami prohloubila. Místama jsem až úplně brečel nad tím, jak citlivé jsou výkony obou herců a citlivá je režie a citlivá je i chemie mezi těmito třemi hrdiny filmu, a kamera přitom je totálně chladná a necitlivá a neumožňuje ani hercům ani režisérovi nic víc. Jinak ale upřímně řečeno je Spectacular Now nejlepší teen (romcom) snímek, kterej jsem za posledních pár let viděl. Klobouček. ()

cjmafia 

všechny recenze uživatele

Je to zase jeden z těch filmů, který dokazuje, že dnešní teen filmy se dají natočit velice příjemně a inteligentně. Stačí k tomu skvělá herecká dvojice, která se umí doplňovat a dokáže udělat z klišé scénáře skvělý film. Určite se nejedná moc o komedii je to spíše drama s dávkou romantiky, která je upřednostňována spíš v první půlce filmu. Druhá půlka filmu se zaměřuje na "démony", který má každý z nás v jakémkoliv věku. 8/10 ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

snímek o dospívání, který prostřednictvím hlavního hrdiny v podání (mně vcelku nesympatického) Milese Tellera naznačuje, že si všichni dřív nebo později musíme ujasnit, co si počít se životem, ať se nám to líbí, anebo ne.. k tomu je tu pár životních mouder a příjemná Shailene Woodley, takže z toho vychází jisté, i když trochu slabší 4*.. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (9)

  • Sexuální scéna byla pro oba hlavní představitelé jejich první. (..Lucas..)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Channing Tatum konečně režíruje

Channing Tatum konečně režíruje

23.11.2014

Ze striptéra hercem, z herce režisérem? Channing Tatum (Útok na Bílý dům) už několikrát dokázal, že si dokáže plnit velké sny. A již brzy si odškrtne další, jelikož hodlá společně se svým kamarádem… (více)

Reklama

Reklama