Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je prosinec roku 2007. Celý svět čeká na osvobození dvou rukojmích Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), Clary Rojas a jejího syna, který se narodil v zajetí. Jenže chlapce před několika lety odložili partyzáni u chudého farmáře... Prostý kolumbijský farmář José Crisanto se zaplete do vysoké politiky, když mu partyzáni předají nemocné dítě, aby se o něj staral. Crisanto ho ve strachu o jeho život zaveze do nemocnice. Tam mu ho odeberou sociální pracovníci a umístí ho do pěstounské péče. Chlapcova totožnost je odhalena až po třech letech, kdy se partyzáni pro chlapce vrátí. Crisanto má tři dny na to, aby našel syna unesené političky Clary Rojas. (Cinemax)

(více)

Recenze (28)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Operación E je formálne zdatnou reflexiou až prekvapivo nedávnej histórie a stále aktuálnou verejnou obžalobou systému,v ktorom nie je miesto pre jednotlivca. Kontrast takmer nedotknutej prírody, harmonického súžitia človeka s krajinou a chudobného, ale spokojného života s neodvratne približujúcou sa vojnou nádherne demonštruje dlhá úvodná scenéria, kde počujeme, ako sa mimo záber odohráva hrôza a ľudská tragédia, ale my dlho vidíme len lúku a les, spoza ktorého sa pomaly z diaľky začnú približovať vrtuľníky. Konflikt striedavo na pozadí a striedavo priamo zobrazený zasahuje do života obyčajného človeka, ktorý nerozumie svojej situácii, nechápe motivácie a plány, tlaky, ktoré sú naňho vyvíjané, ani sociálny systém a vládu. Partizáni, polícia, armáda, odvody detí, všadeprítomná smrť. Existuje ešte miesto, kde sa dá pred tým všetkým skryť? Nakoniec trpí ten, ktorý za nič nemôže... Profesionálne a zručne natočený film podľa skutočných udalostí, ktorý by si len mohol odpustiť klasický titulkový happyend a ešte hlbšie rozpracovať postavy, zintímniť príbeh a napomôcť divákovi na ceste k stotožneniu sa s hrdinom. Luis Tosar potvrdzuje svoj status univerzálneho herca, keď sa opäť objavuje v odlišnej roli a zvláda ju s prehľadom. Samozrejme, celkové hodnotenie je zatiaľ značne prehnané. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No bylo mně z toho příběhu hodně smutno. Opravdu lidi, kteří se ocitají uprostřed nesmyslných bojů mají jediný přání žít v klidu normálním životem, ale bohužel jim není souzeno a tak to schytávaj ze všech stran. Příběh jsem prožíval velmi silně a cítil jsem velkou lítost nad osudem Crisanta a jeho rodiny. Někdy mě náš svět přípomíná nefungující záchod, spousty sraček, ale nejde splachovat a přesně v jednom takovým nefungujícím záchodě se ne vlastní vinou ocitnul Crisanto. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už jsem si zvykl na to, že Cinemax občas představí dost drsný realistický film ze života, o kterém nemám ani páru. Tady ten je přesně takový, vyprávějící příběh z daleké Kolumbie. Jednoduchý, upřímný, pravdivý a dost krutý příběh. Holt život takový občas ale je a já jsem rád, že jsem zrovna tento film mohl vidět. Člověk si hned uvědomí jak na tom v rámci sebe sama je a jak by mohl být... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Někdy si říkám, že po takovém množství filmů s podobnou tématikou už moje city otupí, ale opak je pravdou. Je mně pokaždé smutno, když vidím, čím vším si musí procházet lidé a rodiny v jiných zemích, kde není klid a asi nikdy nebude. Svět je v tomhle směru hnusné místo k přebývání a je jen malá naděje, že někdy to bude lepší. Myslím, že velkým plusem, který tomuto příběhu podle skutečnosti přidal hodně na síle, je bezesporu Luis Tosar. Někdy přemýšlím o tom, jak se herci cítí a přemýšlí například o této roli Crisanta a jeho rodiny, kterou mají hrát, ve svých drahých sídlech a teplech svých domovů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

V zemi, kde armáda, partyzáni a povstalci mají plné huby vznešených ideálů, za které je třeba bojovat, aby se žilo lépe, se žít nedá. Aspoň ne normální život, kdy se beze strachu spí, jí a vychovávají děti. Velmi sugestivní drama, které z člověka tahá emoce, aniž se zdánlivě příliš namáhá. Prostě popisuje: tak to bylo. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Sám už ani přesně nevím, kolikátý je to film s Louisem v hlavní roli. Tentokrát ne jako despotický manžel, ani nehodný soused, či nezaměstnaný povaleč. Teď jako chudý rolník, který nám pomalu a hlavně herecky přesvědčivě vypráví svůj příběh. Příběh o tom, že není nikdy tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř, což tady platí dvojnásob, nebo možná ještě víc. Bez něho by to byl jen veskrze průměrný film, s jeho bravurním výkonem nemůže být moje hodnocení nižší. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, dojímavý film z Latinskej Ameriky, ktorý na udalostiach z nedávnej doby ukazuje bezmocnosť jednoduchého človeka, ktorý sa nevediac ako dostane do situácie, z ktorej nezíska nič iné, ako holý život pre seba a rodinu. Dôvodom je, že partizáni a štátna moc sú na celom svete rovnaké, ale v Kolumbii rovnakejšie. Ešte porozmýšľam nad štyrmi hviezdičkami, pretože film nebol zaujímavý iba príbehom a myšlienkou, ale napr. aj kamerou a strihom. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mizerný život v mizerné zemi, kde si člověk de facto nemůže vybrat, protože na jedné straně má komunistické teroristy a na straně druhé politiky s armádou, jdoucích na ruku kartelům a horním deseti tisícům. V téhle džungli, doslovné i obrazné, se snaží Crisanto, otec velké rodiny, přežít a zároveň zachránit dítě, které mu povstalci svěřili. Mě to sice tolik nedojalo a ani mi nepřipadalo, že by se tolik hrálo city. Spíš jsem film vnímal jako dilema člověka, který nemůže ani dopředu, ani zpátky, ale ani nemůže zůstat na místě. Pořádně mě dostal až ten konec provázený punkovou vypalovačkou. Výborný Tosar i představitelka jeho manželky a mizerný český dabing. 70% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento příběh je založen na skutečném příběhu. CITÁT - Když chtěl muž ženu, musel si ji ulovit......... Tohle byl hodně krutý příběh. Smutný, skoro beznadějný a brutální. Tenhle druh filmů není vhodný na nedělní poobědovou siestu. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Tešil som a sklamal som sa. Manželka hovorieva, že sklamanie prameni z očakávania. Vôbec mi to nepripadalo ako podla skutočnej udalosti. Nebolo to dôveryhodné a hlavny aktér mi prišiel ako blbec s IQ na hranici 80, čo je hranica debility. Slabúčke 3*, ale tunajších 72% je trošku prehnaných za toto nič moc. Užívatel Malarkey ma pravdu.Tvorcovia asi o tom až tak moc nevedeli a značnú časť si len domýšlali. Niekto z pralesa čo si vytiera riť lopuchom po vysrati vie dobre kresliť a to ešte aj podobizne ľudských tvári. Na čom to asi tak trénoval? ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Výborné a věrné zpracování příběhu podle skutečné události. Dávka napětí, emoce, akce proložené historickými událostmi, co dodat, tvůrcům se film prostě podařil. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ja som seriozne čakal nejaku krutú guerilsku vojnu, prestrelky, presuny, výcviky, nejaka brutalita, kokain a podobne. Čo som dostal? Nejakú pičovinu a columbijskych ciganoch, maju milion detí, putovali kade tade, furt niečo zhanali, nemali čo jesť, trapili sa, deti plakali, starý šaman klial a pocitovo to malo pol dňa. Jeden hudobný motív ťahajúci sa celý film, ziadna akcia, ziadna prestrelka, proste chuujovina, ktorá ma obrala o čas a nič mi nedala, aj ked to bol skutočný príbeh. 1 z 5 ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Drsný život v Kolumbii mě určitě přiměl být vděčnější za podmínky, ve kterých se žije u nás. Především války a vnitřní nepokoje jsou pro lidské životy vždy destruktivní, protože se jedinec stává jen prostředkem a komoditou, ale ztrácí svou lidskost. Stejně jako zde Luis Tosar se může každý dostat do situace, kterou nezavinil, ale za kterou bude skoro celý život trestán. Válka rozděluje rodiny, zabíjí obrovské množství lidí prakticky pro nějakou boj o moc bez reálného významu, anonymizuje a dehumanizuje. Proto byl tento film podle skutečných událostí tak působivý a jsem ráda, že jsem měla možnost ho zhlédnout. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu je opravdu syrová a ponurá. Celkem jsem ztratil chuť se do Kolumbie i podívat. Takové hlavní ponaučení je, že stát je všivá vyjebaná vyděračská organizace všude na zeměkouli. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Jak se říká, na pos.aného spadne i záchod. Farmář José je toho živým důkazem. Dost smutný film, ikdyž mám docela problém uvěřit, že to je vše podle skutečnosti. A ten dabing byl fakt příšerný. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Stačí, když se člověk přidá na stranu nějakejch bezmozků s kvérama a rázem má téměř neomezenou moc, přístup k lékům, potravinám...tak jako v Kolumbii nebo třeba teď na Ukrajině. Zato normální člověk má leda hovno. Silný a smutný příběh, kterému ale k dokonalosti něco chybělo. Snad více osudovosti. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Příběh jedné rodinky z pralesa. Fotřík razil heslo vše pro rodinu. Výborný závěr s ženuškou, dědou a dětmi na ulici. ()

papadoce odpad!

všechny recenze uživatele

Toto bola štandardná nuda na pozadí príbehu krajiny, v ktorej neexistujú ani základné ľudské práva. Takýto príbeh má potenciál a má sa natočiť surovo, ak sa má do toho divák vžiť. Keď sa ale nudíš, tak len ťažko budeš súcitiť a snažiť sa chápať, že niekde na svete to takto naozaj beží. ()

Reklama

Reklama