Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

rt12 

všechny recenze uživatele

Především zde jde o velmi silný nosný námět. Posttraumatická stresová porucha ze zažitých válečných útrap, její velmi těžké a dlouhé zdolávání. Je zajímavé, že se jedná nejen o týraného, ale i o trýznitele. Trvá celých 40 let než se hlavní aktéři dokáží podívat směrem zpět. Každý člověk by měl odpouštět sobě i jiným. Při každém zablokování energie odpuštění se začne hromadit zlost, vztek, zášť, které doslova trhají svou ostrostí. Ubližuje tak sobě i tomu, koho nenávidí. O tom tento film je. Samotné zpracování filmu moc nenadchne, hlavně první polovina je pomalá, chvílemi nudná. Vše zachraňují herecké jistoty. Děj v druhé půlce je rozhodně zajímavější. Samotný závěr se může, mnohým zdát jako klišé, ale já byla naměkko. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Jsou dva druhy filmů: první, kde hlavní roli hraje pomsta, a druhý, kde hlavní roli hraje odpuštění...A tento film je příkladem toho druhého...Odpuštění není snadné, a lidská touha po pomstě je zakořeněna hluboko v nás...Ač to filmy velmi zjednodušují, pomsta nepřináší zadostiučinění ani klid, naproti tomu odpuštění přináší svobodu mysli, ducha a duše...Film není po technické stránce nijak dokonalý, ale hlavní téma předává s grácií... ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Australské drama založené na skutečném příběhu, který sám o sobě působí neuvěřitelně silně a o to větší škoda, že se toho nechopil známější a hlavně zručnější režisér a nedokázal potenciál tohoto filmu využít naplno. Neříkám, že Jonathan Teplitzky natočil špatný film, nicméně si příliš neporadil s dramatickou částí příběhu a sekvencemi ze zajetí, které mimo jiné působí velmi nedůvěryhodně a nevyvolají ten správný efekt, když si k tomu připočtete poměrně suché dialogy a odfláknutý konec filmu, tak se bohužel žádný koncert nekonal. Na druhou stranu se nedá říci, že bych se v téměř dvou hodinách v nějaké pasáži více nudil, na čemž má rozhodně zásluhy skvěle hrající Colin Firth, který podal skvělý výkon a je radost sledovat každičký jeho výraz na tváři. Moje hodnocení 60% ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Film je velmi zajímavý, nebylo mu moc co vytknout, kdyby až moc neútočil na naše city, to je za mě až moc přehnané, ikdyž chápu, že to je citlivé téma. Firth jako vždy velmi dobrý výkon, tento herec jde kvalitou nahoru. Jen bych poznamenal, lehkou roztahanost, hlavně v první třetině filmu, kde jsem se místy i nudil. Jinak kostýmy a technika byli co jsem postřehl v pořádku. Dobrý film, ale že by to stoupilo do historie to bohužel ne, ikdyž námět k tomu potenciál má. ()

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Tohle mě opravdu zasáhlo, nebo spíš málem trefilo... Nechal sem se obalamutit i stopáží, je to totiž asi nejdelší film, co sem kdy viděl. A že má silný příběh ? Ale kdepak. Na rozuzlení sem čekat nemusel, je jasný od začátku, o co tu fárá. Tak alespoň ty herci to mohli zachránit ? No dobrá, chlapy průměr a Nicole si u mě upevnila pozici nejvíc nepřesvědčivý aktérky na světě v životě navždy 4eva ! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Film vůbec nezmiňuje Ericovu (Colin Firth) první ženu Nan, se kterou se zasnoubil večer před odjezdem do války a vzal si ji pár týdnů po svém návratu. Byl s ní ženatý 37 let a zplodil s ní 3 děti (z nichž jediný syn zemřel pár hodin po porodu). Jejich manželství bylo hodně poznamenáno Ericovým psychickým stavem. Eric se ale s Nan rozvedl až poté, co ve vlaku potkal Patti (Nicole Kidman). Jeho dcera Charmaine, která se na rozdíl od druhé dcery Lindy a manželky Nan dožila premiéry filmu, byla fascinována tím, jak moc je Jeremy Irvine podobný jejímu otci v mládí. Později prohlásila, že se na autory filmu nezlobí, že je z příběhu vynechal, protože film je dle knižní předlohy, ze které je vynechal její otec. I pro Patti bylo manželství s Erikem už druhé. Z prvního měla 3 syny a dceru. (Honzyg)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na mnohých miestach vo Veľkej Británii, Austrálii a Thajsku. Obdobie natáčania trvalo od 26. septembra do 18. novembra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama