Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Bohužel většina ne Funésovských ale řekněme francouzských komedií té doby notně zestárla. Nebo možná jsme jen zestárli my. Těžko říct. Možná jako puberťáci jsme byli shovívavější no a taky moc nebyla konkurence. Dneska už je a velká a staré francouzské komedie už neobstojí. Hodnoceno dnešníma očima, jen pár Funésovských komedií je ještě koukatelných. Tahle k nim ale nepatří. Funés není moc vtipný a všichni kolem jsou tak trochu pitomci (ostatně jako ve většině jeho komedií) a celé je to vlastně hrozná nezábavná hovadina. Odpad nedám jen z úcty k Funésovi. Nebo spíš Filipovskému? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $9,200,000Kino Návštevnosť: 5,837,000 (Francúzsko), 93,220 (Švédsko), 3,200,000 (Východné Nemecko) ║ Nie je to tak bláznivo zábavné a uletené ako u Funesa býva zvykom ale aj tak niekoľko vydarených vtípkov sa tu nájde, príbeho a technicky zvládnuté opäť brilantne. /70%/ ()

Reklama

Krystalion 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film s Louisem de Funesem, také díky bezkonkurenčnímu dabingu skvělého Františka Filipovského, který se při dabování musel hodně bavit, ale taky musel asi i trochu slintat, protože těch dobrot, co nám je naservírováno během tohoto filmu je nespočetně. A takovouhle práci ochutnávače, kterou si o mnoho let později vyzkoušel i Homer Simpson v díle nazvaném „Hádejte, kdo kritizuje" by si přál asi každý milovník dobrého jídla. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná komedie, která s nadhledem kritizuje možnosti továrního kulinářského umění a úpadek pravého kulinářství v tak slavné francouzské gastronomii. Charles Duchemin (skvělý Louis de Funés) je ochráncem tradiční a vynikající francouzské gastronomie, které dává hvězdičky podle kvality a nebojí se neotřele kritizovat veškeré nedostatky. Jeho protivníkem je Jacques Tricatel (dobrý Julien Guiomar), který kupuje restaurace na úrovni a zásobuje je svým nepoživačným továrním proviantem, kde vše chutná stejně, jen to má jiný obal a formu. Gérard Duchemin (dobrý Coluche), syn Charlese Duchemina, je veden k pokračování rodinné tradice, ale jeho srdce náleží spíše cirkusu. Ale díky nové mladé sekretářce Margaritě (půvabná Ann Zacharias) stále pokračuje ve spolupráci se svým otcem. Z dalších zajímavých postav: šofér Henry (Raymond Bussiéres), stálý společník Charlese Duchemina na cestách, falešný instalatér (Yves Afonso), který se snaží získat podklady pro novou knihu Duchemina, a úlisný spolupracovník Tricatela Lambert (Daniel Langlet), který pro svého šéfa neváhá udělat vše. Zábavné, rozverné, miloučké. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ten film si zaslouží čtyři hvězdičky především díky tomu, že vlastně zabrousil před čtyřiceti lety do oblasti sci-fi a stejně jako u jako u mnohých Verneových nápadů se v dnešní kuchyni uplatňuje (možná jen maloučko přehnáno, ale jen maloulinko) vynález levných nepoživatelných náhrad stravy pro dolních deset tisíc. A tak nám vlastně jako v málokteré Funesově komedii náš hrdina zůstává od začátku do konce a přes všechny ztřeštěnosti kladnou postavou. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Zhruba v 23. minúte filmu, keď je Charles Duchemin (Louis de Funès) na kontrole vo vidieckej reštaurácii L'Auberge de la Truite a čašník (Pierre Forget) mu donesie jedlo, položí mu tanier s jedlom na iný tanier. V krátkom prestrihu o pár sekúnd neskôr si môžeme všimnúť, že taniere nie sú položené na sebe, ale vedľa seba. Potom keď Duchemin ide odobrať vzorky, tak taniere sú opäť položené na sebe. Jedlo na tanieri sa nedá identifikovať, ale vyzerá ako paradajky. Pár z nich si zoberie ako vzorku a ostatné vyhodí do kvetináča za ním. V ďalšom prestrihu, keď mu spadne lampa do taniera, už má zrazu na tanieri kus pečeného mäsa, ktoré ale predtým na tanieri nebolo. (AxelWers)
  • Jelikož Louis de Funès (Charles Duchemin) prodělal před natáčením srdeční infarkt, tak bylo dost riskantní ho do filmu obsadit, neboť natáčení s kardiakem bylo nejisté ze zdravotních a finančních důvodů. Pojišťovna nakonec udělila souhlas, že natáčení pojistí. Na place ale musel být neustále přítomen kardiolog a sanitka. Štáb dostával výplatu pro jistotu každý den s tím, že nebylo jisté, zda se další natáčecí den uskuteční. (Duoscop)
  • Když přijde Duchemin (Louis de Funès) na kontrolu, coby Mr. Young, a sedne si ke stolu, je na stěně vypreparovaná ryba. V některých následujících záběrech se kolem ryby střídavě objevuje a mizí listí, které tam původně nebylo. (pjotri)

Reklama

Reklama