Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalými somnambulními účinky, který nastolí v duši svým pomalým tempem zvláštní klid. Božídara vytvořila fakt originální postavu, ačkoli jsem snímek viděl před několika dny, pořád si na ni občas vzpomenu... ta její melancholická pasivita, bezbrannost, oddanost nepříznivému osudu... Jinak se film nebojí zodpovědět otázky, které člověka při jeho sledování napadnou, ovšem činí tak takovým způsobem, ve srovnání s kterým jsou promluvy Pýthiiny vrcholem srozumitelnosti. Např. když se Matyáš zeptá Božídary, proč si ten zázračný strom nenajdou sami, když mají takové prostředky, létají si vesmírem kam je napadne, ona odpoví, že lidstvo tady na Zemi je rozdělené nebo něco v tom smyslu. Nebo když Brodský namítá, že na Plejádách nemůže být život, protože je tam příliš vedro, ona odpoví, že jejich planetu chrání umělý štít. Mně to tak nějak dodnes vrtá hlavou, aby vznikl vyšší život, už tam ta ochrana musela být. To ho jako vědomě vytvořily ty chuchvalce bílkovin v tamějších oceánech? Hm, to tedy klobouk dolů, asi slušnej oddíl! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Když jsem si cirka v roce 1997 listoval Březinovým Lexikonem, zaujaly mě svým názvem především snímky Atomová katedrála a Akce Bororo (a Babičky dobíjejte přesně). Na oba první jsem si musel počkat pěkných pár let, protože tohle nejsou filmy, které by tehdy existující celoplošné televize hrály. Bororo bylo dokonce známé i mé sci-fi pozitivní mámě, to už je co říct. Asi takhle - na ranně normalizační produkci je to krása, Velice mě bavily nepřeložené dialogy v minimálně čtyřech různých jazycích (hlavně dva vedené napůl v němčine a napůl ve francouzštině byly skvělé), Hapka inspirující se v El condor pasa mě potěšil, hlavně jsem si ale celou dobu říkal, že takhle by mohla vypadat adaptace Součkovy Cesty slepých ptáků. ()

Reklama

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem na film koukal pootevřenými dveřmi na černobílé televizi, rodiče mi to nedovolili a dodnes si pamatuji hudbu z filmu, Orianu a Seturiho. V dnešní době, kdy se sci-fi neobejde bez počítačových efektů, dovedli naši tvůrci natočit film i bez přehnaných triků. Nápad výborný, výtažek z rostliny, která hubí bakterie nemocí a nikdo neví, kde rostlinu a kmen Bororů, který ji vynalezl, hledat. Chamtivost západních agentů po tomto všeléku, aniž by znali jeho účinky, by se přes kopírák dala aplikovat i v dnešní době kapitalismu. To by to sypalo a oškubali bychom všechny. Jen je škoda, že tvůrci nedopracovali závěr, který je víceméně bez vysvětlení náhle ukončen. Určitě slouží za shlédnutí, alespoň jako film pro pamětníky. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nacpali politiku a ne ufo, mohlo to být dobré. Takhle po úvodním výborném startu, kdy jen čekáte, až se ultrapionýr Sváťa vydá se skvělou hudbou (opravdu poklona, hudbu má Bororo fenomenální a dlouho zapamatovatelnou) do brazilských dálek hledat tajemný kmen a strom, a v patách mu budou prohnilí imperialisté, bažící po témže. Jeho nepřátelé mluví francouzsky, německy, španělsky (portugalsky) a samozřejmě anglicky, ale on všechny přemůže, tajemnou látku získá a jen neovlivnitelná katastrofa zabrání socialistickému táboru, aby získal všelék a tím i navrch (třeba se s ním utrhne eskalátor a rozdrtí mu tašku, ruku nebo hlavu). Jenomže možná malý rozpočet, možná chybějící výjezdní doložky, nebo prostě blbej nápad z toho nakonec udělají ufárnu, zůstane se v tuzemsku a řeší se přistávání talíře a teoretizování s Bróďou, kolik milionů planet sluneční soustavy je obydlených společností převyšující tu socialistickou (ústřední myšlenka filmu potom je, že mimozemšťané s námi nemůžou navázat kontakt a spolupráci, protože kdo by se za lidstvo /= ty kurvy západní/ zaručil - nejsme přeci jednotní a omezuje nás majetek). A tak usnete jednou, podruhé, potřetí, až se z Borora stane oblíbený večerníček na dvoutýdenní usínání. Promarněná šance, škoda. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Fričova vila se ve filmu nachází na adrese Pod vyhlídkou 5, Praha-Střešovice. Skutečná Fričova vila, pojmenovaná Božínka, se nacházela na adrese U Malvazinky 148/18 na Smíchově. I přes četné snahy se nepodařilo vilu památkově ochránit a v roce 2005 byla zbourána. (sator)
  • Když Dr. Burger (Vlastimil Brodský) ukazuje Zuzaně Plejády, děj se má odehrávat na Slovensku (evidentně na Lomnickém Štítě, odkud Burger mává přilétajícímu letadlu). Dalekohled, kterým Plejády pozorují, je však na observatoři ČSAV v Ondřejově u Prahy a má průměr 2m, zatímco na LŠ se nachází koronografy a nikdy tam 2m dalokohled nebyl. Ondřejovský dalekohled vždy byl a dosud je největší v ČR i ČSSR. (pjotri)
  • V úvodních titulcích jsou dvě chyby: Jsou uvedeni J. Ševčík a J. Furst, což je špatně. Správně mají být uvedeni Otto Ševčík (špión) a Vladimír Fürst (profesor Pereira, brazilský etnolog). (pjotri)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno