Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (188)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorého názov sa mi nepodarilo nájsť na čsfd ani po vyskúšaní rôznych tvarov až ho nakoniec ohodnotil jeden z obľúbených užívateľov a tak si na tento pochmúrny film, ktorý na mňa pred hádam dvadsiatimi rokmi svojou atmosférou veľmi zapôsobil. Aý tak, že si ho pre istotu nepozriem znova, pretože teraz by som mu už zrejme plný počet nedával, no táto sociálna dráma mi v pam§ti rezonuje aj po tak dlhom čase, takže si tých takmer 80% ktoré tu má zaslúži. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pomerne pusobive natocene psychologicke drama, kde az po posledni scene zjistite, jak vas autori podvedli, a ze ani nenabizeji vychodisko. Podobnych filmu vznika kazdy rok stale vic (Kral zlodeju, Cesc Terezka apod.), samozrejme s temi, kteri by mohli tuhle situaci resit, to nijak nepohne, a milovnici drsnych realit v art filmech se budou citit pekne v depresi. A nebo skutecne je koncem kazdeho takoveho dramatu "nebe" na strese na panelaku, kde si s pripnutymi kridly hraji dva lide s basketbalovym micem? ()

Reklama

amirgal 

všechny recenze uživatele

TU A TAM SPOILER: Byl to skvělý film, především po psychologické stránce. Symboliku andělských křídel jakožto nevinnosti a zároveň smrti bych filmu určitě neměla za zlé. Ne všechno musí být beze zbytku surový real - za chvíli bychom se ho beztak přejedli. Trochu mi ale vrtá hlavou ta koprodukce? Proč tam vlastně nejsou Rusi? Prostota a opatrnost snímku mi místy evokovala osvětové filmy. Distribuovali to potom v Rusku?: "Nemyslete si, děvčata, že pojedete do Dánska nebo do Švédska a že tam na vás někdo čeká. Většinou pak budete muset skočit z mostu." Nebo to promítali ve Švédsku a v Dánsku jako: "Milí spoluobčané, odtud se berou ty malé nedospělé broskvičky. Jsou to nešťastné chudé Rusky. Nechoďte po schodišti se sluchátky, abyste mohli slyšet, když buší zevnitř na dveře bytu". Dokážu si představit, že by na to chodily základní a střední školy jako na povinné promítání. Bylo by to rozhodně přijatelnější než omyl naší paňprofesorky, když nás vzala v sekundě na "film o malém chlapci, který nechtěl vyrůst," z čehož se vyklubal Plechový bubínek, což paňpofesorku jistě velmi rozrušilo. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně realistické drama mladé šestnáctileté dívky, která vyrůstá a žije svůj život v zapomnění a bezvýchodnosti panelákové estetiky postkomunistického Ruska. Film je především o hrozbách, které visí nad mladými lidmi, pokud vyrůstají v neutěšených sociálních podmínkách bez jakéhokoli cíle, ambicí nebo snů. Lilju opustila matka, z bytu ji vystrnadila teta a musí se protloukat spolu se svým mladším kamarádem, jak nejlíp to jde: Čichá lepidlo a nemá žádnou šanci se z toho nekončícího kruhu osudu dostat. Nakonec se nevyhne tomu nejzazšímu řešení a začne prodávat vlastní tělo. Zachránit ji z tohoto marasmu má mladík, do kterého se zamiluje a který ji slibuje modré z nebe. Vše je ale úplně jinak... Lilja 4-ever je naprosto realisticky natočený film, jehož síla je dokreslena roztěkanou ruční kamerou, stylovou hudbou, ponurými exteriéry a skvělými výkony obou hlavních postav. Když jsem tento snímek viděl poprvé, dal jsem mu 4 hvězdičky, ale teď musím jít ještě o jednu nahoru. Tohle je film, po kterém mrazí v zádech, protože tohle se skutečně děje... ()

Kreeki 

všechny recenze uživatele

Lukas Moodysson se v tomto snímku pohybuje opravdu po hodně tenkém ledu. Ba co víc, místy se až po kotníky namočí do vody. Po filmové stránce je zde vidět snaha udělat co nejdepresivnější a nejpůsobivější film, bohužel je třeba se ještě učit, některé věci ve filmu působí poněkud nevěrohodně, respektive jsou v něm na efekt a je to vidět. Doporučuji při sledování vypnout mozkové závity a nechat se jen unášet. Vidina lepší budoucnosti, srážka s realitou, křivda, nezájem, chudoba, bída, samota, zoufalství, nová vidina lepší budoucnosti, a poté o to větší náraz, výčitky, touha vše vrátit, ale je pozdě. Cokoli nabude se po chvíli zhroutí.. Opravdu velmi pěkný temný snímek o síle přátelství a tvrdém, nelítostném světě okolo. Okouzlující Oksana Akinshina, výborná hudba a především neuvěřitelně depresivní atmosféra - a na té hlavně film staví, bohužel ve scénáři byla atmosféra místy upřednostněna před vším ostatním, což malinko kazí celkový dojem, ale já mám pro takto laděné filmy a postavy jako je Lilja slabost. S těžkým srdcem a přivřenýma očima 8/10. ONE OF MY TOP10 MOVIES. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Oksana Akinshina (představitelka hlavní role) se musela s režisérem Lukasem Moodyssonem během natáčení filmu domlouvat přes tlumočníka, protože neuměla anglicky ani švédsky. (pUnck)
  • Některé scény byly natáčeny v Paldinsku, ale větší část v Tallinu. (pUnck)
  • Peníze, které můžeme vidět ve filmu jsou estonské koruny. (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama