Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sešlý vysoužilý zloděj (Lino Ventura) a mladý lupič (Jean-Paul Belmondo), který je mu k ruce - dva hlavní charaktery filmu, který je skrytým pokladem francouzké kinematografie. Po 45 letech je tento archivní snímek mnohem čerstvější, než jiné z této doby. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (52)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzské drama se zřetelnými prvky film-noir natočené podle předlohy José Giovanniho (1923-2004) vypráví o útěku zkušeného gangstera Abela Davose a jeho skrývání před zákonem. Hlavní role byla svěřena L. Venturovi, jenž se jí jako obvykle zhostil celým svým neobyčejným uměním takového druhu, že divák nedokáže z jeho postavy během filmu spustit oči. Při útěku lodí z Itálie do Francie a následné přestřelce s francouzskou pohraniční stráží přijde Abel o svou ženu Theresu a společníka Raymonda a zůstanou mu na starost jeho dva malí synové. Věří, že jeho přátelé v Paříži splní své závazky z minulých dob a poskytnou mu pomoc a úkryt, bohužel ti k jeho zklamání nemají zájem se s hledaným a problémy obtěžkaném Davosem zaplést. Jediná účinná pomoc z jejich strany spočívá v tom, že mu pošlou k ruce neznámého mladíka jménem Eric Stark, jemuž se podaří hledaného zločince nenápadně převést v sanitce z Nice do Paříže. Z tohoto charismatického mladého muže, do jehož role byl obsazen začínající J. P. Belmondo, pro něhož to byla sice teprve druhá výrazná role v celovečerním filmu, avšak jeho herecký potenciál je nepřehlédnutelný, se stane spolehlivý společník, který Venturovi, jenž se ocitl v bezvýchodné situaci, zajistí bezpečný úkryt. V závěru snímku, poté, co se Ventura postará o své potomky svěřením do péče důvěryhodného muže a vypořádá se svými nevděčnými kumpány, však policie nalezne Davosovu stopu a i přes obětavé Belmodovo varování ho zatkne. Filmy natočené podle Giovanniho bohatých zkušeností s podsvětím mají v sobě mimořádné kouzlo a neopakovatelnou atmosféru a osobně je chovám ve velké oblibě. Tento počin C. Sauteta i díky francouzským hereckým ikonám není výjimkou. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V době vzniku se tento film sice dočkal ohlasů v zahraničí ale ve Francii nezaznamenal nějaký velký úspěch. A dnes už je teprve pasé. Možná jsem příliš ovlivněn českým DVD na kterém je podivný novodobý český dabing a místo originalu dabing italský, což je taky prasečina. Mezi oběma verzemi jsem všelijak přepínal a ani jedna se mi nelíbila.  Snad to nic nemění na tom, že i když mám rád staré francouzské filmy, tak tahle černobilá gansterka s doznívajícich padesatých let už prostě zestárla moc.  Prostě mě moc nebavilo, takže jsem si hrál s DVD a počítal minuty do konce. Ještěže vím, že se můj oblíbený José Giovanni podílel pouze na předloze a ne na samotném scénáři. Páč příběh o muži, co je stále na útěku a všechny jeho činy ho postupně dohání v sobě určitě měl velký potenciál. Ale asi se mělo ještě pár let počkat, protože tohle vážně není drama. Postupně mi vlastně bylo jedno, co hlavní hrdina dělá, protože mi vlastně nebyl ani moc sympatický, ačkoliv se Lino Ventura snažil sebevíc. Ale vlastně ani nedostal příležitost. Zpracování je totiž velmi nudné a mohl bych souhlasit jen s tím co výjmenovali ostatní komentující. Různá spoléhání na náhody, strašně zastaralé vypravění a velká únylost. Vypadá to jakoby bylo vážně tvůrcum jedno, jak to dopadne a hodně tomu chybí nějaké emoce, které by tam papírově být měly. Je hezké, že je příběh doplněn o mikrorodinnou linku s dětmi ale jejich postavy jsou strašně pasivní. Před očima vidí smrt vlastní maminky a ani se nerozpláčou. Vyřízování účtů mezi ganstery mě taky neoslovilo. Tak alespoň především Belmondo, byť na malém prostoru a před všemi svými následujími většími filmy, již dokázal v několika pasážích ukázat svou jiskru. Škoda, že to k lepšímu výsledku nestačilo, protože nic o tom filmu nevypoví vic než to, že to nejzajímavější z celého příběhu vám poví v posledních pár vteřinách vypraveč. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

On je v podstatě velký risk na tenhle snímek kouknout, neb Lino Ventura dává zlodějského zabijáka s takovou lehkostí a uvěřitelností, že jsem se přistihla, jak se mi kroutí palce u nohou nervozitou a moc jsem mu přála, aby se z té šlamastyky nějak dostal. Mladinký Jean-Paul Belmondo, jediný ochotný podat pomocnou ruku psanci, působil nadmíru sympaticky, líbil se mi. No a že mám slabost pro tyhle staré černobílé kousky, přimhouřím očičko a dám plný počet.. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zajímavá kriminálka, která mi ale nijak zvláště k srdci nepřirostla. Belmondo se zde ukazuje jako ochránce žen i jako velice statečný mladík. Ostatně takto si jej pamatujeme z jeho filmů. Kariéra Lino Ventury mi není zase tolik známá. Ale zahrál určitě na výbornou. Bohužel film neudržel tempo po celou svou stopáž. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Méně známé gangsterské drama. Setkáváme se tu z celou řadou známých francouzských herců. Vedlo Lina Ventury je to v podstatě začínající Jean Paul Belmondo. Film ve své době se téměř minul pozornosti publika. On také nijak zvlášť výjimečný není. Spíše bych je mohl označit za hodně průměrný. Ale co mu dává body navíc je dokumentace svojí doby. Všímal jsem si třeba takových detailů, že se smělo kouřit v prostředcích hromadné dopravy. Co filmu škodí je úroveň scénáře. Měl jsem možnost film sledovat s českým dabingem, ale počítám, že ten nijak původní hodnotu dialogů nesnížil. Film je dobré shlédnout ze zajímavosti a určitě se k němu někdy zase vrátím. Avšak žádným velkým zázrakem není. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v talianskych mestách Miláno, Sesto San Giovanni a francúzskych mestách Nice a Paríž. (dyfur)

Reklama

Reklama