Reklama

Reklama

Muž, který se mi líbí

  • Francie Un homme qui me plaît (více)

Obsahy(1)

Henri (Jean-Paul Belmondo) je úspěšným skladatelem filmové hudby, který přijíždí do Los Angeles za svou další zakázkou. Na natáčení se setkává s příjemnou francouzskou herečkou Françoise (Annie Girardotová). Ze začátku nezávazný vztah na jednu noc se mezi nimi postupně mění na silnější pouto. Těžké rozhodnutí o dalším pokračování jejich vztahu odsouvají a užívají si společné chvíle až do okamžiku, kdy se Françoise musí vrátit do New Yorku na natáčení. Teď již rozhodnutí odložit nelze. V sázce je však velmi mnoho. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

William Wyler z USA natočil v 50. letech Prázdniny v Římě. Tak jo, tady si Lelouch z opačné pozice natočil něco jako "prázdniny v Americe". Žel romantická komedie na cestách mne ani zde neoslnila. Existují filmy, v nichž mne Annie Girardot i Belmondo před časem zaujali velice, ale nemůžu si pomoct, tentokrát mne nebavili vůbec... Lelouchovu ranou tvorbu beru z větčí části spíše jako něco, kdy slavný režisér teprve sbíral zkušenosti natáčením prvních celovečerních kousků, vytvářel si svůj rukopis a filosofii, které pak v dalších dekádách přetavil do řady jedinečných mnohavrstevních snímků, ale zde je to dle mého názoru od počátku bída. Námět o bližším setkání herečky s filmovým skladatelem, z nichž asi jeden nejsou příliš spokojeni s filmy, na kterých pracují, při tom vypadal slibně. Jenomže filmovému prostředí se to věnuje velmi málo a po dlouhou dobu jenom sledujeme romantické prožitky hlavní dvojky v posteli, na večírku nebo cestou autem. Film nepostrádá pár typických "lelouchovských" momentů, z nichž se mi nejvíc určitě líbil ten, kdy Henri během jízdy v autě vysvětluje, jak skládal svou první hudbu k westernu a během vyprávění se střídají ukázky z nahrávacího studia. Ale jinak mne to s výjimkou závěru nechalo úplně chladným. Natočit to jiný režisér, zřejmě bych za těch pár pěkných momentů 3* dal, ale od Lelouche jsem zvyklý na zcela vyšší level a ještě se mi u něj nestalo, abych po 90% času filmu tolik klimbal znuděním a nezájmem. Poté, co se Lelouch dočkal celosvětového uznání za autorský film Muž a žena, plný osobitého vyprávění, propracovaného vizuálu a jedinečné hudby, považuji od něj tematicky podobného a rutinně natočeného Muže, (ještě ke všemu dle cizího scénáře začínajícího autora) za výrazný krok zpět. 50% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

V první polovině se bavíte, ve druhé nudíte. První polovina je totiž komedie, druhá je pak dramatem. Ale nenechte se mýlit, filmařsky je druhá polovina mnohem vyvedenější, vztah dvou zadaných lidí, který v žádném případě nelze označit jako rozumový, se vám postupně dostává pod kůži. Při závěrečném obraze si okusujete nehty, jestli vystoupí, nebo nevystoupí. Střihově inovativní, hudebně zdařilé, režijně v některých částech silně dokumentaristické. Nezvyklá Belmonovka se skvělým českým dabingem (Jiří Krampol, NOVA, 1999). ()

Reklama

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si včera pochutnal na výkonech obou francouzských hvězd. Nádherné dialogy, u kterých nevíte, jestli jsou myšleny vážně nebo ne. Ano jsou tu i zbytečně dlouhé pasáže, kde se nic neděje, ale jinak takto podle mě má vypadat romantický film ze života. Trošičku mi připomněl film Před úsvitem, který mám moc rád. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Dva excelentní hráči, kteří se objevili před jednou kamerou. A rozhodně to za to stálo. Belmondo v hodně netradiční roli, jako milovník, bez všech šaškárniček a drsných výrazů a pro změnu naprosto svá Girardotová. Claude Lelouch zasadil tento milostný filmek do spojených států a vsadil na krátký románek mezi oběma postavami a cestovatelskou tématiku. Zkrátka romantická road movie jak se patří s trošičku hořkým, avšak očekávaným koncem. Škoda, jen, že se film vytratil z archívů české televize a dabing utrpěl velkou bolestí díky kanálu MGM a opětovném nadabováním mladými herci. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Francouzský předchůdce filmů Before Sunrise nebo Lost in Translation. Je to stále stejný příběh. Muž a žena se potkají, přeskočí mezi nimi jiskra a pak začíná kouzelný románek žijící přítomností a snažící se ignorovat nevyhnutelně se blížící rozloučení. Stejně jako v jeho mladších bratříčcích, tak i tady je alfou a omegou výkon obou protagonistů. Jean-Paul Belmondo a Annie Girardot se pro svoje role snad narodili. Bebel zahrál úplně jinak než jsem čekal a dal připomenout na šíři svého talentu. Nádherný snímek, s téměř thrillerovým koncem. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Časti filmu boli natočené v Monument Valley a Goulding Trading Post v Utahu. (Arsenal83)
  • Přibližně 15 minut před koncem zpívá starší paní naživo na mikrofon píseň „Just A Closer Walk With Thee“ – stejnou jako zpíval Harry Dean Stanton ve filmu Frajer Luke (1967), rovněž naživo. (bjh)

Reklama

Reklama