Reklama

Reklama

Ve tmě

  • Česko V temnotě (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Palestinský student Nimer snící o lepším životě v zahraničí potkává v v telavivském klubu izraelského právníka Roye a okamžitě navážou silný vztah. Nimerovo studentské vízum mu zaručuje snadný přechod hranice, ale jak se jejich láska rozvíjí, Nimer je konfrontován s drsnou realitou jak palestinské společnosti neschopné akceptovat jeho sexualitu, tak s nepřijetím jeho národnosti ze strany Izraelců. Napětí se zvyšuje i kvůli Nimerově konzervativní rodině, zejména kvůli jeho bratrovi, který vede skupinu náboženských fanatiků. Když nešťastnou náhodou dojde k vraždě jeho blízkého přítele ilegálně se skrývajícího v Tel Avivu, Nimer musí zvolit mezi svými sny a tím, co cítí k Royovi. (Febiofest)

(více)

Recenze (27)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem od tohoto snímku čekala trochu více. Měl k tomu všechny předpoklady. Námět ukrývané lásky, které nepřeje prostředí, v níž se zrodila a fešné hochy v hlavních rolích. Už jen z těchto faktorů se dalo vytěžit silné drama. Takto mi z toho vyšel, sice kvalitně natočený i dobře zahraný, ale po obsahové stránce a emoční odezvě spíše průměrný film. Možná jsem čekala větší drsnost příběhu, více propracované charaktery či snad více emotivní a silné scény mezi oběma hrdiny. Nebo možná příběh jejich vztahu má být portrétem "tradičního" vztahu, který se odehrává na pozadí a mezi lidmi, kteří mu jen podráží nohy. Hlavní je zasazení do daného prostředí a nikoliv řešení citových problémů a velké lásky mezi nimi. Děj rychle ubíhá, ale neměla jsem z něj nějak silný prožitek. Ani vlastně nevím, jak moc mi Alata přijde nadhodnocený, ale zhlédla jsem snímky s homosexuální tématikou, které jsou hodnoceny podstatně méně a zapůsobily na mě mnohem silněji, než tento. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch už mnoha filmů, které na jednoduchém příběhu zobrazují komplikované vztahy mezi Izraelci a Palestinci. Pěkně napsaný scénář, dobří herci, chybí jen trošku hlubší ponor, všechno klouzá jen po povrchu příběhu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Můžou tě i zabít... Drsný příběh z izraelsko-palestinského pomezí, ilustrující v téměř syrové dokumentární podobě současný politický i společenský konflikt mezi oběma státy. Náboženský fanatismus, mísící se s radikální homofobií a vyhroceným patriotismem, naznačuje, že boj za lidská práva není a nemůže být opomíjen, ale naopak maximálně podporován. Michael Aloni a Nicholas Jacob předvedli strhující herecké výkony. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Príbeh o zakázanej láske, na pozadí ktorého sa riešia vážnejšie témy ... palestínsko-izraelský konflikt, terorizmus, česť rodiny a kultúrne predsudky. Všetko toto som už mala možnosť vidieť v podobnom filme Ha-Buah, ale mne osobne Alata prišla skutočnejšia a mala pre mňa lepší koniec. Veľmi dobre natočené, bez hluchých miest, výborní uveriteľní herci a všetko to podfarbuje skvelý klavír. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Porekadlo o tom, že dva krát nevstúpiš do tej istej rieky, sa mi v prípade tohto filmu naplnilo do bodky. Príbeh mi totiž veľmi výrazne pripomínal film Ha Buah od Eytana Foxa a tak sa akosi stalo, že Alata ma už nemala čím prekvapiť a ani neprekvapila. To však neznamená, že je to zlý film. Mal proste len smolu v tom, že som niečo veľmi podobné a pre mňa osobne oveľa emotívnejšie a fatálnejšie v závere už predtým videla. Možno je tá podobnosť čisto náhodná a vyplýva z reálií Izraela a Palestíny, nič to však nemeni na tom, že tie moje štyri hviezdičky sú v tomto prípade, len kdesi tesne nad hranicou priemernosti, zataľ čo v prípade štyroch hviezdičiek pre Ha Buah je to opačne, teda tesne pod hranicou piatich hviezdičiek.... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Neplánoval jsem, že se zamiluju. Vím jen, že chci být s tebou." Ve tmě v sobě umně snoubí romantické drama s téměř kriminálním thrillerem a zobrazuje nelehkou situaci v Palestině/Izraeli na příkladu dvou mužů, jež dohromady svedl osud. Film má pomalejší rozjezd, pak ale vše začíná nabírat na obrátkách a děj se zastaví až napínavém závěru, který ve mně zanechal hořkosladkou pachuť. Smutně autentické! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Z hlediska námětu a dalšího náhledu na izraelskopalestinský konflikt je to do pohody.. Něco zásadního mi v tom ale chybělo a pod kůži se to nezarylo.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Arabsko-izraelský konflikt z pohledu homosexuála. 1) Prosté, civilně vyprávěné drama vztahu židovského právníka z Tel Avivu (Izrael) a palestinského studenta z Ramalláhu (Palestina) názorně dokumentuje vztahy a problémy soužití mezi Izraelci a Palestinci. Arabské zuřivě vzteklé ostrakizaci každého, kdo nezapadá do většinového společenského vědomí (ať už jde o náboženské vyznání, sexuální orientaci nebo třeba o vztah k židům) tvoří kontrapunkt hluboce zakořeněný strach Izraelců z pohlcení okolní většinou (např. precedens nároku na zabraná území) a z neustálých teroristických útoků (Izrael je po celou dobu své existence v permanentním válečném či quasiválečném stavu)._____ 2) Izraelský režisér s německými předky Michael Mayer (scénář, koprodukce, režie) o své prvotině ověnčené 25 cenami z filmových festivalů říká: Out in the Dark for me is about love and about a man facing insurmountable odds on his journey to experience it...Nimer ‘s relationship with Roy and with his family are the heart and soul of Out in the Dark, and it was crucial for me to find the right actors, and to rehearse as much as schedule and budget would permit. We took a long time casting and matching actors, with some roles locked as long as a year before shooting. When it came time to rehearse we spent weeks with the actors, working on building character and performance, but also, and just as important, establishing a natural closeness and affinity between the actors that brings real honesty to their portrayals._____ 3) V Izraeli velmi známý 28letý Michael Aloni (židovský právník) a zejména jeho partner, z castingu vzešlý zcela bez hereckých zkušeností 23letý potomek italské matky a izraelského Araba z Haify Nicolas Jacob (palestinský student), podali přesvědčivé výkony._____ 4) Za zmínku stojí i výborný konec, dobře reflektující bezvýchodnou situaci zejména palestinského protagonisty. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený film s homosexuální tématikou na pozadí věčného izraelsko-palestinského konfliktu. Student z Palestiny potká svoji lásku, právníka, právě na studiích v Tel Avivu. Bohužel, jeho rodina doma je zapletena do teroristické činnosti, Tenhle hoch, ta čistá duše, je výborně zahraná Nicholasem Jacobem. Skvělá hudba a námět k přemýšlení. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* láska mezi občanem Palestíny a Izraelem by nejspíš neprošla ani kdyby šlo o muže a ženu, tak se nemůžeme divit, že u homosexuálního vztahu je to mnohem horší. Snímek je drsný, ale ukazuje realitu jaká je momentálně v této části světa. Díky podobným filmům je člověk rád, že se narodil do civilizované země, kde nemá náboženství a zkostnatělé tradice takový vliv. Co se týče provedení mě však film ani emocionálně nijak zvlášť neuspokojil. Pro mě teda čistý průměr. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

applause 

všechny recenze uživatele

Hezký film. Napřed bych ani nečekala, že mě vůbec zaujme, čekala jsem něco jiného. Snímek skvěle popisuje politickou situaci v Izraeli. A konec je dojemný. Je pozoruhodné vidět, co kdo dokáže udělat kvůli lásce. Doporučuji. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nicim originalni film, Izraelci radi toci filmy o vztahu k Palestincum a neni ve filmech ani nouze o homosexualy. Scenar zbytecne tlaci na pilu, viz Nimeruv bratr, ktery musel byt zapleten do terorismu... Film je natoceny dobre, vcetne slusnych hereckych vykonu, zadne prevratne emoce ovsem ve me nevyvolal, jsem spise zklamany. Na podobne tema radeji doporucim izraelsky film z roku 2006, Bublina. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...to už ti nestačí židé? musíš p...t Araba? Výstižná věta filmu... copak někoho zajímá, že svoboda žít s tím, koho si vybereme, nerespektuje hranice, politické nesmysly, kulturní předsudky a dokonce ani to, že o tunel dál se za to střílí a celá rodina je v maléru... jsme vážně pořád tak pitomí? pohled do logiky arabsko-židovského nesmyslného konfliktu ukazuje další absurdní rovinu... skvělý izraelský film... pěkný rytmus, žádné zbytečné přehrávání, uvěřitelnost oběma hlavním postavám, bez horentních peněz na realizaci... jasné pět... ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Tak nesporně je skvělé, že se točí takovéto filmy. Hlavně v oblastech, kde může člověk vzhledem ke své sexuální orientaci přijít i o život, a to rukou vlastní rodiny. Snímek Ve tmě je svým způsobem hranou obdobou dokumentu Neviditelní uvedeného na letošním festivalu Jeden svět, mapujícího postavení palestinských gayů v Palestině a následně v jejich provizorním útočišti - Izraeli. Izrael jim však vzhledem k jejich palestinské příslušnosti neposkytuje stejná práva jako např. homosexuálům z jiných arabských zemí -- a v tom tkví můj údiv, že se může politika odrážet v osobních vztazích více, než je zdrávo. I zde zazněla myšlenka vytvoření "precedensu nároku na zabraná území" - něco ve smyslu, že kdyby začal Izrael více napomáhat palestinským homosexuálům v rámci vlastní jurisdikce, mohlo by to jednou třeba vést k tomu, že by se Palestinci v rámci boje uchýlili k hromadnému "homosexuálnímu exodu" do Izraele a tímto si vynucovali zpětně zabraná území. Tedy takto prý smýšlí izraelská vláda... To mě ale podrž! Pokud jsou palestinští muslimové schopni zabít své dítě jen proto, že je homosexuální, tak je to možná vyšší zájem, pro který by určitě nezvolili mírně absurdní taktiku boje k navrácení svých území... To je prostě postavené na hlavu a Izraelci už fakt musí být dost paranoidní... Jinak snímek Ve tmě pracuje velmi citlivou formou v zachycování intimních scén. Oba hlavní protagonisti jsou naprosto přesvědčiví a rozhodně filmu přidali na autenticitě, která dýchala z dokumentu Neviditelní, jenž zachycoval životy skutečných homosexuálů... ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Rychlé, svižné, politicky a etnograficky zajímavé (i když konstalace v podobě existence bratra extremisty teroristy, byla až moc přitažená za vlasy). Intimnní stránka hochů, díky mé opačné sex. orientaci, mě nezasáhla na 100 procent., nicméně, nejpříjemnější byl ovšem pro mne ten fakt, že přes všemožné reálné svinstvo, které se na území Izraele pořád děje, mohou obě strany filmařsky spolupracoavat a vytvořit morálně čistý a "liberální" film, který nabízí velkou (a rovnoměrnou) míru sebereflexe z obou stran. Za to palec nahoru..... ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Kluků mi bylo upřímně líto. Inteligentní,vzdělaní a stejně jim nebylo přáno svobodně se rozhodovat kde a s kým žít svůj osobní život. Při takových filmech si vždycky říkám jak jsem ráda za to kde jsem se narodila. ()

danielosbourne 

všechny recenze uživatele

Další film o tom, jak to mají homosexuálové těžké tentokrát v Izraeli a Palestině. Při sledování filmu mě tak napadlo, jak silná láska asi musí být, když je pro ni člověk opravdu schopen obětovat svůj vlastní život. V Out in the dark jedna taková láska je a mezi Nimerem a Royem to krásně funguje. Mohl by to být krásný život, ale to by nesměli žít v zemích, kde jsou absolutně netolerantní lidi a jsou zaslepení nějakým náboženstvím, které má, a přiznejme si to, vážně stupidní zákony a zásady. Jde o svižné drama se smutným podtextem, což já rád, ale musím půl hvězdy dát dolu za to, že konec nikdy nedoplul až ke svému cíli. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Kundera...ale jenom finále. Bohužel začátek vypadá odfláknutě a až moc obyčejně. Konec je doják, ale příběh sám o sobě působí povědomě a hlavně očekavatelně a to člověk ani nemusí tamní kultuře a problémům moc rozumět. Arabové nemají rádi gaye, Izraelci nemají rádi Palestince, láska je ale slepá. Alata je tak dalším palestinským/izraelským filmem na vývoz do Evropy, kde si vlastně ani moc neumíme představit, že by někdo zabíjel gaye jenom proto, že gayi jsou. Možná by bylo dobré si to uvědomit, ale Alata nestačí ani jako osvěta, je až moc standardní (i když je standardní, aby někdo vraždil gaye a nebo nesnášel někoho jen kvůli národnosti/náboženství? Bohužel asi ano). Film se navíc drží na povrchu a nejde do duší, srdcí, hlav svých hrdinů, jen kolem nich krouží...to mi nikdy nestačilo. Snímek k tomu všemu kopíruje archetypy...Palestinec otloukánek, Izraelec bonviván, bratr-hajzlík-skoroterorista, kápo od tajné policie. Chtělo by to, aby konečně někdo přišel s filmem, který by zaběhlé archetypy bořil (nebo z toho jednou budeme mít blízkovýchodní commedia dell'arte a to nechceš) a aby tvůrci přestali těžit z toho, že izraelsko-palestinský konflikt je drama samo o sobě. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Moc bolavé na to, vidět to ještě jednou. Pro odpůrce průvodů hrdosti jen dodám - dokud budou na Zemi lidé potlačováni tak, jako Nimer a jeho přátelé, musíme v civilizované části světa VŽDY POVSTAT profi homofobii. Protože můžeme/smíme. ()

Reklama

Reklama