Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 1

Recenze (99)

Dont 

všechny recenze uživatele

První polovina mohla být sestříhána do méně minut, ale to je jedna z mála výtek. Ve druhé půlce film pořádně šlápne na plyn a přijdou i očekávané silné momenty. Zamlouval se mi výkon Idrise Elby a bylo zajímavé sledovat i politický vývoj, kterým si JAR prošla. Nedokážu však posoudit, zda se to takto skutečně odehrálo, či nikoliv, nejsem znalec jihoafrických dějin. Nicméně hodnotím kvalitu filmu a ne to, jestli se držel reality. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale do nového Mandely se mi zpočátku vůbec nechtělo. Cítila jsem však jakousi povinnost se na něj podívat a dnes nechápu, proč jsem zhlédnutí tak dlouho odkládala, protože to byl veskrze příjemný film. Životopisné snímky mám ráda, tenhle na to jde docela standardně, ale to nevadí, protože nechybí preciznost. Více se mi líbil začátek filmu a úplně nejvíc pak davové scény, kdy černoši skandovali v ulicích. Takové scény mají vždycky jakousi nespecifikovatelnou vnitřní sílu, která mi málem vhání slzy do očí a žene mi mráz po zádech. To bylo v další části snímku utlumeno, ale nevadí. Herecké výkony skvělé. A krásná hudba to korunovala. Silný příběh natočený bez patosu, a to je třeba ocenit. ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Důstojná pocta nedávno zesnulému Mandelovi (film samotný měl přemiéru ještě za jeho života), která sice v zájmu umělecké dramatizace není plnohodnotným životopisem, především pro svou chronologickou epizodnost, přesto základní pohled na jeho život podává s plnou dávkou výborného nákresu dobové atmosféry Jihoafrické republiky v dobách apartheidu a s funkčním napětím i emocemi. Zážitek je násoben výborným filmovým řemeslem a skvělým výkonem Idrise Elby. Líbivou tečkou je píseň od U2 v závěrečných titulcích. 90% ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Určitě je to zajímavý snímek, zajímavý minimálně tím, že je to jistý druh autobiografie a hlavně, že se jedná o jednu z největších ikon vůbec. Když se člověk koukne na tenhle film a pak si pustí film od Clinta Eastwooda s názvem Invictus - neporažený, pak je prostě nemožné tuhle osobu nemilovat. K filmu. Jak jsem řekl, stojí za to vidět tenhle film, protože vypráví příběh velkého muže, který se nebál bojovat za to, čemu věřil a bojoval za to dokonce svého života. Velice se mi to líbilo, protože film nepředstavuje hl. postavu jako toho největšího hrdinu všech dob, ale i jako normálního muže. Celkový děj a průběh dostává takový náboj, který budí v mozku důvod k zamyšlení, druhá věc je ale ta, že si člověk řekne, že prostě nemůžou být všichni takové svině... ale díky bohu se tam najdou někteří bělouši, kteří zmoudří během let. Mandela Long Walk To Freedom je film, který bych si určitě nepouštěl každý rok, nicméně když si ho ale po hodně dlouhé době pustím, určitě zase zapůsobí. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Najskratovitejšia biografia za posledné obdobie. Už v základoch si scenár na seba naložil pomerne veľké sústo, keď sa rozhodol zmapovať celý život Mandelu, no aj napriek mnohým prezentovaným udalostiam vyznie pomerne plytko. Čo je paradox, keďže mapuje ďalšiu smutú etapu ľudstva, no kvôli tomu, že sa snaží do dvoch hodín vtesnať niekoľko desiatok rokov ani jednej udalosti sa nevenuje v dostatočnej miere. Všetky sú zobrazené povrchne, takmer ako povinná prednáška z histórie, bez širšieho kontextu. Film len tak nezáživne líči jednu udalosť za druhou a všetky dosť jednoducho skresľuje. Pritom silných udalostí má dostatok (streľba do civilistov počas protestu, genocída atď.), avšak ani jedna nedokáže hlbšie zasiahnuť, dejú sa bez akéhokoľvek zaangažovania diváka a výsledok je ten, že aj napriek tomu, že sa jedná o biografiu, tak po skončení filmu nebudete o nič múdrejší ohľadom Mandelovho života ako pred ňou. S tým súvisí aj strata tempa, kde sa film v podstate od začiatku dosť vlečie a tie dve+ hodiny sú nakoniec neskutočne ubíjajúce. Výrazným pozitívom je jedine Idris Elba, ktorý po všetkých Prometheusoch, Pacific Rimoch a iných blockbusteroch dokazuje, že je skutočným hercom. Do role sa vžil a celkovo mu je možné uveriť každý pohyb, gesto, prednášanú vetu. Jeho herecký koncert však sám o sebe nestačí pokiaľ nemá oporu v kvalitnej réžii. A tú mu Chadwick rozhodne neposkytol. Celkovo film neurazí, pojednáva o dostatočne silných udalostiach, po technickej stránke je natočený zručne a na Elbu ho tiahne na svojich pleciach, ale je to podobne nezáživná prednáška z histórie ako Spielbergov Lincoln. Po vedomostnej stránke nijako neobohatí, na to prezentuje udalosti príliš plytko; po tej filmovej zase vôbec nestrhne, nakoľko na to je natočený veľmi nudne. Vyššie hodnotenie si preto nezaslúži. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)
  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno