Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (99)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,285,637Tržby Celosvetovo $27,296,387Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ režisérsky poctivo spracovaný prierez životom Nelsona Mandelu, silný film a zimomriavkové momentky, výborný Idris Elba... a v podstate ďalšia smutná etapa ľudstva /80%/ ()

evuline 

všechny recenze uživatele

Život není černobílý stejně jako charaktery lidí, proto bych Mandelu nevynášela do nebe jako druhou Matku Terezu, ale také bych z něj nedělala prvořadého teroristu (viz to jak přistoupil k moci, která mu byla svěřená a že to teda mohl rozseknout mnohem hustěji). Idris Elba umí, i když občas jsem si říkala, co tam sakra dělá Luther... A závěrečná myšlenka o učení k lásce, přiznejme si, která měla nenechat jedno oko suché. Tak mé oko teda nechala, ale aspoň do konce dne jsem měla pocit, že ten svět přeci jen není tak strašně zkašený a že to má cenu. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

V každém ohledu brilantní náhled do života muže, jež je buďto srovnáván s Gándhím nebo s brutálním teroristou typu Talibánce Aafiouma Siddiquima. Resumé ať si každý vydedukuje sám, důležitá je pouze idea, že pro vyšší dobro je dobré zemřít (neplést se zprzněnou verzí, jíž je charakterizován džihád!). Tak si ten náš právník opálenej otevřel hubu na špacír a hurá do lochu, kde strávil 27 let zejména opečováním jablek rajských a kutáním šutrů v prťavých lomech. Na svobodě vegetující choť s radostí přijala odkaz svého muže, jen ho krapet zprznila a vyslala své druhy do krvavé řeže o Pretorii, Port Elizabeth a Durban. V zájmu utišení konfliktu byl Nelson vypuštěn z klece, načež se stal prezidentem JAR, tajemníkem OSN, nositelem Nobelovy ceny a společně s Gándhím nejspíše největším mužem 20. století. Vzhledem k tomu, že ve vězení promeškal celý svůj produktivní věk toho dokázal věru dost. 88% Celosvětový výdělek k 19. 3. 2014: $27,318,680, což je 0,8 násobek budgetu ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Film, který slouží hlavně jako ukázka, nesmyslné historie. Bílý, proti černým a naopak. Příběh, jakých se stala určitě spousta, zároveň však příběh s nejznámnějším černošským aktivistou, Nelsonem Mandelou. Není to zdaleka bezchybné, na mě až moc uhlazené, chybí tomu víc dramatičnosti, ale na jedno podívání je to celkem ok. A Irdis, i když se snaží, tak na Morgena Freemana z Invictuse nemá ani náhodou. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Bylo jenom otázkou času kdy vznikne nějaký hollywoodský spektákl o muži, který byl opravdovým hrdinou a učinil vládě apartheidu konec téměř jen tím, že strávil obrovský kus svého života ve vězení. Co se týče života, činů a osobnosti, tak nemohu říci ani slovo. Ale mám s filmem pár problémů. Tvůrci si prostě ukousli velké sousto, když chtěli zmapovat celý život Nelsona Mandely a film je tak poměrně dlouhý a nemá potřebný drive. Dále herecké obsazení je kvalitní, jenom mě štve u těchto velkou část mapujících životopisů, když se tvůrci nepoperou kvalitně s maskami. Pro mě klasický životopisný film. Rozhodně bych si ho dokázal představit kvalitnější. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)
  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)
  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama