Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film z roku 1973 zachycuje skutečný příběh Tatranské horolezecké expedice Himálaje 1969. Vypráví o partě kamarádů, horolezců, kteří se vydali do Himálaje, aby tam zdolali jednu z nejvyšších hor světa, osmitisícovou Nanga Parbat. Polodokumentárním způsobem zachycuje cestu mužů, která je lemovaná problémy s místními průvodci, horšícím se počasím, ale i rostoucími rozpory mezi nimi. Každý z šesti mužů má své problémy, ale společný cíl překonat obtížnou horu je stmeluje. Bude však touha zdolat jednu z nejnebezpečnějších hor na světě silnější, než život? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sc. Ed.Verner a V.Cibula, dramaturg J. Hubač, kamera Petr Polák, vypravěč J.Adamíra. Na poměry televizního rozpočtu důstojné zpracování scénáře, které ovšem s léty stále více trpí schematičností dramatizace. Tu nepřekonají ani vyrovnané herecké výkony, ♫ hudba K.Svobody jen přizvukuje prvnímu plánu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na vzdory chmurné době svého vzniku nezvykle kosmopolitní a do západního světa otevřený televizní film bez nějakého výrazného ideologického zabarvení. Horolezectví coby dobově módní sportovní aktivita skutečných mužů (která byla zároveň jednou z mnoha úniků z šedavého bezčasí normalizace) je podána sice prostě televizní, ale i přesto poutavou formou (kombinace hraných pasáží a dokumentu je pravda zjevná znouzecnost, ale dost těžko si lze představit, že v roce 1973 povolí vládnoucí nomenklatura tvůrcům natáčení bůhvíkde v cizině). Mimochodem film, který o několik dekád předznamenal dnešní outdoorovou módu a životní styl... (to oldschoolové vybavení a oblečení bylo opravdu radost sledovat :-) ) ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Film Horolezci věrohodným způsobem zachycuje osudy Tatranské expedice Himálaj 1969. Parta herců, která se ve filmu sešla působí opravdově a každý charakter postavy se během dramatického stoupání k vrcholu projevuje víc a víc. Přichází psychické i fyzické vyčerpání, omrzliny a proměny jejich tváří se mění. Má to sílu a svým způsobem i polodokumentární význam, ke kterému přispívá vypravěčský hlas Jiřího Adamíry. Hudba Karla Svobody taky dělá svoje. Režisér Bruno Šefranka se nebál použít zasněžených exteriérů, čímž dostal film patřičnou hloubku a reálnost. Stokrát se můžu opakovat, že v dnešní době by filmový štáb s bandou novodobých "herců" v takových podmínkách nedokázal natočit ani zblo! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Podmanivá a působivá hudba Karla Svobody mi pomohla dostat se do toho správného rozpoložení/naladění ke sledování snímku o československých horolezcích a jejich vyčerpávající cestě na Nanga Parbat.. Postupné zdolávání problémů a potíží (zdravotních, psychických a k tomu neúprosná nepřízeň počasí) mě k nim dokázalo připoutat a v závěru mě měli na lopatě.. To poslední rozhodnutí muselo být hodně těžké, celá výprava má můj obdiv a jedním dechem musím dodat, že i herci si zaslouží pochvalu, natáčení určitě nebylo nic jednoduchého.. ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Natočit Himaláje v Tatrách, tak to je náhodou dobrá komedie. Jenda Kanyza chytrej jako vždy, takže jako čtyři, Karel Hlušička vyjímečně bez politických agitek a Ivánek Vyskočil nezklamal jako radioamatér s vousem pionýra. Pan Brzobohatý a pan Tříska to příjemně narovnávají a vyprávění pana Adamíry excelentní jako vždy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (25. 12. 1939 – 26. 5. 1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst, kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek, který se tragédii na Makalu věnuje, je Vynes na horu svoj hrob (1979). (sator)

Reklama

Reklama