Reklama

Reklama

Návrat idiota

  • Německo Die Rückkehr des Idioten (více)
Trailer

Obsahy(1)

V komorním příběhu ze současnosti, odehrávajícím se na malém městě mezi Vánocemi a Novým rokem, se mladík František po letech strávených v blázinci vrací ke svým vzdáleným příbuzným, k lidem, kteří by mu měli být blízcí. Postupně se však zaplétá do jejich složitých vztahů, ocitá se v trapných, komických i dusivých situacích, je vystaven milostným, sourozeneckým a rodičovským konfliktům. Všechno, s čím se setkává, se ho dotýká, se všemi soucítí, a tak působí trochu jako idiot. Ale právě proto, že dosud nic nepoznal a nezažil, je schopen vnímat lidské vztahy ve své čistotě a opravdovosti správně... Ve svém druhém celovečerním filmu se režisér a scenárista Saša Gedeon soustřeďuje na tragikomický labyrint citového zmatení mladých lidí. Inspiroval se titulním hrdinou knížete Myškina z románu F. M. Dostojevského "Idiot". (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (379)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pomerne dosť nadhodnotený snímkom v podivnom šate atmosféry, kedy hlavná postava Pavla Lišku ani z ďaleka nepôsobí ako jediný a najväčší idiot v tomto filme. Po vzhliadnutí ma napadla jediná vec. Buď neviem čo obnáša žáner komédia, alebo som úplne nechápavý. Nesadlo, respektíve ako komédia, tento snímok rozhodne nepôsobí .. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála příležitostí, při které si lze ověřit, že při dostatečně nápaditém a na úrovni zpracovaném scénáři, který režie ještě dále rozvine a povznese, může vzniknout film, který dá vzpomenout na nejlepší chvíle formování generace tvůrců šedesátých let. Ještě větším potěšením je výběr a kvalita výkonů herců nejmladší generace. Nelítostná konfrontace relativního rozhraní mezi psychickou normalitou a nenormalitou za ne normálních poměrů znesnadňuje jejich rozlišení. Děj položený do několika dnů kolem vánočních svátků a Nového roku postihuje mělkost charakterů, nestálost a povrchnost jejich citů a naznačuje východisko z tohoto marasmu na vývoji citů a názorů těch nejméně uspořádaných. Podobenství doby, která je opravdu až nezdravě vymknuta z kloubů a v níž nejblíž k lidství mají ti, kteří mu mají být ve své nesporné zmatenosti a neurčitosti nejvíce vzdáleni, zachycuje Gedeon s až překvapivou zralostí a jistotou. Pavel Liška hned při svém debutu dosáhl na vrcholnou úroveň; od té doby čeká na příležitost, která by ho k tomuto vrcholu alespoň přiblížila. Souhlasím s těmi, kteří považují toto dílo za zvlášť vysoko položenou laťku, na kterou se v české polistopadové a poprosincové produkci hned tak nedosáhne. Výčet nečetných výjimek, které na tuto úroveň dokázaly dosáhnout, toto pravidlo jednoznačně potvrzuje. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stylizace některých záběrů (např. vláček, domeček s panenkami) budí dojem, že sám režisér je tak trochu blázen. A pokud ne on, tak Pavel Liška. Jak jinak by dokázali tak skvěle ztvárnit Františkovy vize? Nebo jeho promluvy...připomínají mi Dostojevského, ale je v nich něco víc. Návrat Idiota je o tom, že každý se občas chováme jako blázen, obzvlášť když jde o naše srdce (a tím nemyslím chlopně a ty věci okolo). Ne náhodou pak v těch "našich" spletitých milostných životních situacích působí nejnormálněji ten "idiot", který si ničím podobným nikdy neprošel. V náladě, kdy přijdete na to, že se opravdu pod vlivem lásky chováte jako magor, vás film hodně vtáhne. Jenže i tak budete kdesi mimo pohodu a after all je to jen trochu moc intelektuální nuda. 60% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Námět, ze kterého šlo vytřískat daleko víc, navíc výběr herců neodpovídá požadovanému věku náctiletých. Režijně ale samozřejmě vynikající. --- Druhý film režiséra Saši Gedeona je variací na Dostojevského Idiota – tedy prosťáčka, který vpadne do určité situace, kdy lidé mezi sebou nemluví upřímně, a rozetne tyto vztahy právě svou upřímností a dotazy přímo k věci. --- Ale stejně mi ty lidi přijdou všichni hrozně nedůvěryhodní. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Po filmařské a herecké stránce precizní, s obsahem je to horší. Jako verze Idiota proč ne, ani mi nevadí ten fakt, že je to spíš drama než komedie, ale stejně jsem z toho filmu měl pocit, že se to dalo všechno lépe vymyslet, zapracovat se dalo i na postavách a rozhodně to chtělo zkrátit, protože se to místy bezdůvodně vleče. Nebo to aspoň mohlo mít svižnější tempo. Návrat idiota rozhodně není špatný film a kladů podle mě má dost, ale stejně ho na víc jak silné 3* nevidím. Prostě mi to (kromě závěru) nepřišlo tak silné, jak bych očekával. Ale Gedeon talent rozhodně má a nechápu, proč ho tak zahodil - zvlášť, když Návrat idiota měl úspěch. Co vím, tak na FAMU dělá pedagogické vedení u studentských filmů, ale proč už nikdy nic nenatočil, to fakt nechápu. Lepší 3* ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Scéna v Trutnově, kdy František (Pavel Liška) telefonuje z budky Anně (Anna Geislerová), se natáčela na podzim. Sníh na okolních keřích je proto umělý, vytvořený z nadrceného papíru. (ledofredo)
  • Natáčelo se v Poličce a Trutnově. Poslední záběr ve filmu byl točen na trutnovském vlakovém nádraží. (M.B)
  • Ve scéně, kdy František (Pavel Liška) vystupuje z vlaku za Annou (Anna Geislerová), má jazyk pravé boty přes kalhoty. V jednom z dalších záběru v chodbě pod nástupištěm má však jazyk boty přes kalhoty na opačné straně. (ACE 2007)

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Reklama

Reklama