Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Nová řada kriminálního seriálu oceněného cenou Emmy® sleduje Elizabeth Danversovou (Jodie Fosterová) a Evangeline Navarrovou (Kali Reisová), bývalé partnerky, které musí překonat své neshody, aby vyřešily záhadný zločin. Když ve fiktivním městečku Ennis na Aljašce začne několikaměsíční polární noc, zmizí beze stopy osm vědců, kteří vedou arktickou výzkumnou stanici Tsalal. Aby vyřešily složitý a záhadný případ, musí se Danversová, tvrdá a nekompromisní šéfka policie v Ennisu, a Navarrová, bývalá vojačka, která nyní slouží u policie, postavit temnotě, kterou v sobě nosí - a pátrat po děsivých pravdách, jež se skrývají pod věčným ledem. (HBO Max)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (201)

kenkaku odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle bylo víc než strašný. Možná kdyby se nesnažila militantní feministka svou nenávist vůči mužům maskovat za značku True Detective, jednu hvězdičku by to dostalo za dobré navození dojmu "na Aljašce je fakt hnusně". Takhle ale ne. Vyloženě nechutný casting. Idiotský scénář s "hululů" prvky. Utahané vyprávění. A to, že to občas dobře vypadá (průměrně tak 2-5 minut z epizody), nad čímž si většina pětihvězdičkářek kliká pod dekou na mokrou myšku a křičí "hutná... hutná, HUTNÁ ATMOSFÉRA!!!!! Podrobně u jednotlivých epizod. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Scenáristka, režisérka a showrunnerka čtvrté řady Temného případu Issa López dle vlastních slov zamýšlela vystavět Noční krajinu jako temný zrcadlový odraz první řady. Povedlo se jí to důsledněji, než asi chtěla. Slunnou a horkou Louisianu nahrazuje studená polární noc Aljašky, dva vyšetřovatele muže nahrazují dvě vyšetřovatelky ženy a výborně napsanou detektivu nahrazuje… doplňte si sami. Noční krajina začíná slibně, představuje atraktivní záhadu, nejednoznačné postavy vyšetřovatelek, náznaky mystiky a mrazivou atmosféru dlouhé polární noci. Právě ponurá atmosféra tmy a chladu je jedna z mála věcí, které ve výsledku doopravdy fungují. Tou další je herecký výkon Jodie Foster a nakonec i bývalá boxerka Kali Reis, která si sice vystačí se dvěma úspornými hereckými polohami, se i tak vedle mnohem zkušenější kolegyně neztratí. Jenže postupem času se příběh Isse López pomalu rozpadá pod rukama a i když se divák dlouho může utěšovat vidinou finále, které by zdánlivé nesmysly a zbytečnosti hezky pospojovalo a ospravedlnilo, závěrečná epizoda většinu těchto nadějí pošle definitivně k ledu. A tak mnoho scén z prostředku série představuje pouhá výplň, která nikam nevede a nic neříká (tím nemyslím slepé uličky samotného vyšetřování, to u detektivky smysl má, ale skutečnou vatu s vedlejšími postavami). Obzvlášť ve finále je pak tolik scenáristických zkratek a berliček, že bychom je vytýkali i brakové kriminálce, natož Temnému případu, a nejhůře je na tom řešení samotného zločinu.   Hlavní záhada opuštění stanice se sice vysvětlí (i když chvíli jsem se bál, že se nestane ani to), ale v případu pořád zůstane víc děr, než kolik jich vědci vyvrtali do permafrostu. Čím víc nad tím přemýšlíte, na čím víc dílčích otázek vyšetřování si vzpomenete (příčina smrti obětí, jazyk…), tím je to horší. Část detailů je odbyta líně a zkratkovitě, část jde na vrub naprosto nezvládnutého pohrávání si s nadpřirozenými prvky. Isse López zjevně učaroval tento aspekt první řady, jenže Nic Pizzolatto a Cary Fukunaga umně naznačovali a dávali prostor pro zábavné spekulování a nadinterpretace u příběhu stále pevně ukotveného v realitě. Naproti tomu Noční krajina nadpřirozenými výjevy a nevysvětlitelným chováním postav hýří na efekt a bez rozmyslu. V důsledku pak nejde o chytrou hru s divákem, který by si mohl vybrat přízemní nebo mystickou interpretaci, i když se tak nová série zoufale snaží tvářit. Hned několik okolností případu je nakonec nejen nevysvětlených, ale dokonce i nevysvětlitelných vzhledem k finálním výpovědím všech zúčastněných a vzhledem k jejich motivacím lhát či říkat pravdu. Zásahy nadpřirozena jsou pro vysvětlení nezbytné. Smutné, kam to True Detective dopracoval. Ani nemluvím o postupem epizod čím dál nesmyslnějších pokusech o odkazy na první řadu. Noční krajina je s přehledem nejhorší řadou Temného případu, kde se pod pozlátkem atraktivní atmosféry polární noci skrývá velmi špatně napsaný detektivní případ. ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udržet atmosféru a exotickou lokaci (led, zima, sníh, mráz, vítr, tma), méně komplikovat zápletku, méně předávat poselství, která nejsou nosná, více tlačit na napětí, více hlídat detaily a logiku, více slow burn, méně sociálního dramatu, více detektivky, ponechat soundtrack, držet kvalitní casting (Jodie Foster). Pak to příště bude za pět hvězd. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

AU!!! Tak tohle hodně bolelo. Fakt mě mrzí, že to musím napsat, ale tvůrci čtvrtou řadu True Detective nezvládli, a přitom měli v ruce samé esa. Hodně jsem se těšil, užíval jsem si každý trailer, a když jsem viděl první díl, tak jsem slintal blahem - 9/10. První díl se mi moc líbil a já byl z něho opravdu moc nadšený. Sedlo mi všechno. Atmosféra, vizuální stránka, hudba, intro, práce s napětím, budovaní vztahů mezi postavy, všichni herci byli skvělý. Prostě jsem byl nadšený a projektu jsem věřil. Pak přišli další díly a mé nadšení začalo lehce klesat, ale pořád jsem se moc dobře bavil, a byl jsem natěšený, co si pro mě tvůrci připravili. Jenže někde v půlce se to zlomí. Atmosféra je pořád povedená, vizuálně to vypadá stále luxusně, herecky je to moc dobře odehrané, ale po příběhové stránce se to začne rozpadat. Dialogy jsou divné, postavy se chovají jako po lobotomii, objevují se tady zvraty, které jsou prostě extrémně hloupé a divné. Na jedné straně tu máte zajímavé věci, o kterých se dá moc hezky přemýšlet, a na té druhé tu máte tuny blbostí, logických lapsů a momentů, u kterých si říkáte, jak tohle sakra mohlo projít. To tam nebyl nikdo soudný, kdo by jim řekl, že je to blbost a nedává to smysl. Poslední kapkou pro mě v tomto případě bylo samotné finále, o kterém nevím co si mám myslet. Protože jestli toto myslí tvůrci vážně, tak je někde chyba. Nechci tvrdit, že je v seriálu všechno špatně, protože není. Na druhou stranu ho fakt nechci obhajovat potom, jak moc velký kvalitativní sešup to pro mě byl od prvního k poslednímu dílu. Z mého pohledu velké zklamání. Radši si znovu dejte fenomenální první řadu. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. Série naplno nevyužila svůj potenciál a to, kde se seriál odehrává. Vlastně to nebyl ani moc temný případ. Čekal jsem asi mnohem víc, ještě když případ řeší někdo, kdo měl tu čest s nejznámějším kanibalem a vyřešil případ sériového vraha. Možná to věděli dopředu, že to nebude ono a tak tomu dali jen šest epizod. Že to je hodně silně ženský seriál mi fakt nevadí, ale to jak odflákli takovouhle příležitost a pořádně nevyužili prostředí, napětí a nějaký to mystično už mi vadí dost. 55% ()

Galerie (414)

Zajímavosti (2)

  • Seriál se odehrává v neexistujícím aljašském městečku Ennis, ale natáčelo se na Islandu. (raininface)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama