Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasický mytologický příběh o Herkulovi dostává zcela nový rozměr. Začíná v momentě, kdy Herkules splnil pověstných dvanáct úkolů, aby se vykoupil ze svých minulých hříchů. Žije ve vyhnanství a živí se jako žoldák. On a jeho pět věrných společníků putují po starověkém Řecku a výměnou za zlato poskytují ochranu každému, kdo je potřebuje. Když o jejich služby požádá samotný trácký král a jeho krásná dcera, jejichž zemi neustále ohrožují tyranští bojovníci, Herkules pochopí, že svému osudu nemůže utéct. Musí přijmout svůj mýtus a stát se opět tím slavným hrdinou, kterým byl kdysi dávno .. (Forum Film CZ)

(více)

Zajímavosti (34)

  • Postavy z Herkulovy (Dwayne Johnson) družiny jsou sesbírány z různých bájí a až na dva z nich se žádná postava s Herkulem (Heraklem) nesetkala. Amfiaraos (Ian McShane) a Tydeus (Aksel Hennie) jsou postavy bojovníků z báje "Sedm proti Thébám". Atalanta (Ingrid Bolsø Berdal) je proslulá lovkyně a zúčastnila se jako jediná žena lovu na Kalydónského kance. Autolykos (Rufus Sewell) je největší zloděj z antických bájí, který jeden svůj zločin svedl na Herkula (Herakla), aby unikl trestu a Iolaos (Reece Ritchie) je Herkulův synovec, který mu pomáhal zabít Hydru a po jeho smrti chránil jeho potomky. (Wishkah)
  • Dvanáct úkolů pro Herkula (Dwayne Johnson) zahrnovalo zabít Nemejského lva, zabít Hydru, chytit Kyrenejskou laň se zlatými parohy, chytit Erymantského kance, vyčistit Augiášovy chlévy, zahnat Stymfalské ptáky, přivést Krétského divokého býka, přihnat Diomédovy lidožravé koně, přinést pás královny Amazonek, přihnat dobytek obra Géryona, přinést tři zlatá jablka ze zahrad Hesperidek, přivést psa Kerbera - strážce podsvětí. Úkoly mu zabralya 12 let. (KillHurt)
  • Natáčení probíhalo v Maďarsku a Chorvatsku. (Terva)
  • 12 úkolů, které musel Herkules splnit jako své vykoupení za povraždění svých tří dětí, mělo být původně jen deset, nicméně král Eurystheus dva neuznal, a to odpravení hydry, při němž měl pomocníka (Ioláos mu podával louče), a vyčištění Augiášových chlévů, za něž si "nechal zaplatit". (Sancoo)
  • Během natáčení Dwayne Johnson omdlel a to ihned poté, kdy v jedné zcéně zakřičí: "Já jsem Herkules!". (carlos.s)
  • Dwayne "The Rock" Johnson držel během natáčení speciální dietu, která se skládala ze 7 jídel za den. Zároveň to pro něj bylo nejdelší a nejvyzývavější natáčení. Vstával ve 4 ráno, aby stihl 2x posilovat před tím, než šel natáčet. Nabral celkem 14 kg svalové hmoty. Před intenzivními 12 hodinami natáčení ho ovšem každý den čekaly ještě 4 hodiny líčení. (RadimX)
  • Vo filme sa o Trójskej vojne rozpráva v minulom čase, podľa starých gréckych povestí však zomrel Herkules ešte pred vojnou a tvorí dôležitú súčasť jej predohry. Hovorí, že trójsky kráľ Laomedón bol preslávený svojou vierolomnosťou a oklamal aj samotného Herkula - za záchranu dcéry Hésiony mu sľúbil vzácne kone, ktoré mu po splnení úlohy odmietal vydať. Preto sa Herkules nazlostil, pozbieral vojsko, mesto dobyl, kráľa a väčšinu jeho synov povraždil. Ostali len dvaja, Tithón a Podarkes, ktorí sa už pred tým dostali do zajatia. Podarkes bol neskôr vykúpený sestrou Hesionou, zmenil si meno na Priamos, čo znamená "vykúpený" a stal sa kráľom Tróje. Práve za jeho vlády sa spomínaná vojna uskutočnila. (beso74)
  • Steve Moore, autor komiksovej predlohy "The Thracian Wars", požadoval, aby jeho meno bolo odstránené z titulkov. (beso74)
  • Honorár Dwayna Johnsona predstavoval 12 mil.$. (Paldiny)
  • Podľa gréckej mytológie je Autolycus Odyseov starý otec. (beso74)
  • Kráľ Rhesus Trácky bol podľa Homérovej Iliady spojencom Trójanov v trójskej vojne. Podľa neho dostal meno jeden druh opice, žijúcej predovšetkým v Afganistane, Pakistane, Indii, Číne a Barme. Jej meno je makak rézus (rhesus macaque). (beso74)
  • Jediným hercom, rozprávajúcim vo filme americkou angličtinou, je Dwayne Johnson. Všetci ostatní buď rozprávajú britskou angličtinou alebo je ich rodným jazykom iný jazyk. (beso74)
  • V rámci prípravy na rolu Herkula sa Dwayne Johnson podrobil 8 mesiacov trvajúcemu vyčerpávajúcemu tréningu. (Laslo)
  • Napriek mnohopočetným scénam s koňmi (vrátane bojových) neutrpelo žiadnu ujmu ani jedno zviera. (Laslo)
  • Dwayne "The Rock" Johnson (Herkules) prostredníctvom sociálnej siete Twitter prezradil, že čas na úpravu vlasov, fúzov a zamaskovanie tetovania sa pohyboval niečo cez 3 hodiny. (AdamesWWE)
  • Natáčanie muselo byť posunuté kvôli zraneniu, ktoré Dwayne Johnson (Herkules) utrpel na WrestleManii 29 (od r. 2013). (Drtic)

Související novinky

Tvůrci Avengers chystají Hercula

Tvůrci Avengers chystají Hercula

02.05.2020

Disney oznámil další hraný remake jedné ze svých slavných pohádek. Nejnovějším přídavkem se stane Hercules, kterého do kin pomohou přivést tvůrci Avengers: Endgame Anthony a Joe Russoové. Scénář… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Oheň a led podle Rodrigueze

Oheň a led podle Rodrigueze

20.12.2014

Conanovsky laděných fantasy není nikdy dost. Letošní Hercules s Dwaynem Johnsonem nakonec slavil slušný úspěch, takže není vývoj dalších žánrovek v zásadním ohrožení. Komu to hraje do karet? Robertu… (více)

Reklama

Reklama