Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

argenson 

všechny recenze uživatele

Výprava ano, kostýmy ano. Všechno ostatní pokulhává. Přitom by stačilo vzít si jedinou knížku o době Ludvíka XIV., kde se člověk dočte, že život u dvora byl podřízen přísnému řádu a etiketě. Takže například scéna, kdy se zahradnice žoviálně zavěsí do rámě krále Slunce, je protokolární faux pas jako prase. Totéž se týká mluvy; ta v době baroka byla květnatá, nabubřelá a sebeprázdnější sdělení bylo zahrnuto do rozvitých souvětí (v tomto směru doporučuju starší kousky jako Vatel nebo Ať začne slavnost). Úplným pomýlením je pak tragický nesoulad ve věku postav, bavíme-li se o roku 1682 (Ludvík XIV. 44/Alan Rickman 67, André Le Nôtre 69/Matthias Schoenaerts 37). A i z těch občasných typicky anglicky červených cihel se dá poznat, že ve Francii se vůbec netočilo. Takže jako romance zasazená do pompézních kulis dejme tomu, ale nesmělo by se to tvářit tak strašně vážně, že to má jakýsi reálný základ. A nakonec, na Kate Winslet mě taky nikdo moc nenaláká. Dodávám ale, že například scéna slavnostního otevření Lasturového háje je na vizuální efekt slušná. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zástup známých a dobrých herců se motá po zahradách Versailles a...........a to je všechno. Vtip jsem tu nenašel, ačkoliv jsem se hodně snažil, romantická linka je odfláklá, ale hlavně ten film je zoufale o ničem. Herci se sice snaží a kostýmy jsou pěkné, ale to nestačí. Asi to měl být zahradnický Vatel, ale nepovedlo se. Rickman a spol. šlápli pořádně vedle. 30% ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Asi že Vatel... tak určitě, leda pro vegany, i ty filmové. Veškerá decentnost obrazu i hudby vane do prázdna i přes slušivé kostýmy a zajímavé herecké obsazení... možná, kdyby mělo co hrát, či přesněji - oč hrát, jistě ne o romantickou zápletku prostou jakékoliv vášně, o diletantskou intriku z nenávisti nebo jen o prosté divácké ztotožnění se s postavami, dobou, záměry... A k tomu již klasická sebemrskačská mantra, těžký individualismus a plky o hrdinčině nezávislosti... v době Ludvíka XIV.! Jako by nestačilo prostě říct, že se musí uživit. Takže se mi k hodnocení nabízí zdrchaná zahradnice, fešný, leč unylý zahradník, to celé přitažlivost nula, nepředvedly se dokonce ani trvalky a z grand finále mi rozhodně čelist nepoklesla. Ale vůbec nejhůře si vedl autor veganského Vatelu sám... jako by už na nás hovořil z onoho světa, ač měl ještě nějaký čas před sebou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cože? Komedie? Jak to mohl někdo takto zaškatulkovat? Tento film je smutným filmem. Je to film o stárnoucím králi Ludvíku XiV., který přišel o svoji choť i o smutné zahradnici Sabine De Barra, kterou také tíží těžká ztráta. Křivolakými cestami osudu se tito dva jednoho dne úplnou náhodou potkají v jednou hrušňovém sadu.... Kate nám stárne. Pořád je to ještě krásná ženská, ale ta dívenka z první třídy Titanicu to už není. Moc se mi líbil i Rickman, jako Ludvík XIV. Dal ho parádně, místy jsem z něj cítil únavu a místy až strach... Trochu mi dělal problém koukat na Francouze mluvící anglicky, ale po chvilce jsem se ,,přeladil''. Ve filmu se párkrát mihne i Tucci, který se ,,na venkově vždy ztratí''. Musel to být mazec, když se celý dvůr přesunul z Paříže do Versailles ! Osobně bych řekl, že film je podhodnocen. Je to solidní průměr a dal bych i víc, kdyby se to ke konci nezačalo táhnout a hlavně kdyby zničehonic najednou nebylo dílo pro krále postaveno... Co se týče výpravy, nemám slov. Opravdu pastva pro oči. Doufám, že Alan Rickman měl ze svého díla náležitou radost. Utekly jen necelé dva roky a už ho není... Dávám tři růže. * * * ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film, mám tento historický žánr velmi rád. Čekal jsem romantický příběh, krásné kostýmy a přírodu. Vše jsem dostal. Psychické problémy postav byly trochu navíc, ale pořád to splňovalo mé očekávání. Je krásné vidět jak to chodilo ve Versai za dob plné krásy. Kate Winslet ukázala v posteli jen ramena což je škoda, ale jinak hrála jako vždy dokonale. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Hoci André Le Notre bol skutočnou osobou, postava Sabine je fiktívna. V tej dobe bolo nemožné, aby žena vykonávala danú profesiu. Alan Rickman sa vyjadril, že miluje myšlienku "vloženia úplne fiktívnej postavy do známeho kúska histórie". (Laslo)
  • Kate Winslet (Sabine De Barra) bola v treťom mesiaci tehotenstva, keď dokončila film. (Martyska)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama