Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Mrázovi se chystají do lázní a jejich syn Petr na prázdniny k babičce a dědovi na venkov. Do zmatku a všeobecného shonu přijde matčina kamarádka Alice, která odjíždí k moři a chtěla by, aby se jí Petr postaral o psa Bleka. Přes matčin nesouhlas a potíže s autem nakonec přece jen odjíždí chlapec se psem. Radost z jejich příjezdu má především svérázný děda, který potřebuje spojence proti babičce, jež nemá pochopení pro jeho furiantské kousky. Například právě prodala jeho pušku hamižnému Plavcovi. Ten se s ní pokusí zastřelit Bleka, který uteče při procházce, ale děda Petra uklidní, protože z pušky upiloval mušku. Tím však jeho problémy teprve začínají. A nejen se psem, ale také s partou místních dětí. Jejich vůdce Jarda ho vyprovokuje, aby je svezl otcovým autem, což skončí katastrofou. Potom kluci navedou Petra, aby řekl jednomu z řidičů svážejících z polí obilí, že se mu sype zrní. Petr netuší, že jde o místního rváče a výtržníka. Muž, který byl kdysi nápadníkem jeho mámy, mu ale nakonec poděkuje, čímž naštve Jardu, který ze msty pustí Bleka z vodítka. (TV Nova)

(více)

Recenze (189)

xenopus 

všechny recenze uživatele

Všichni, kdo dali víc než průměr, by se na film měli kouknout znovu, bez předsudků a očekávání, a především bez nostalgie a vzpomínek. Vsadím se, že by hodnocení 74 % (11.3.2011) řádně pokleslo. Pominu-li, že nebožtíka Holého vážně nemusím, těžko vydýchávám téměř dementní scénář a až archetypální charaktery jednotlivých postav, záměrně stavěných do konfrontačních opozičních párů. Ale co, je to film pro děti. Asi škoda, že jsem ho jako dítě neviděl, možná by mě pobavil víc. Ale takto, soudruzi, vážně ne... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Už to tam nebylo. Slávou unavený Holý se znuděně producíruje v unylém scénáři, který zoufale režíruje naprosto netalentovaná Vošmiková. Holého dětští kolegové jsou neskutečně na pěst a když začne Hrzán mluvit jiným hlasem, je definitivně konec. Holý je pro mě top v rukách Poledňákové, která z něj vytěžila maximum a pokud nepočítáte cameo v Marečkovi a epizodní roli v Ať žijí duchové, neobjevil se vlastně nikdy v ničem dobrém. Výlety za dědou na Šumavu jsou průměr a těch pár bezvýznamných normalizačních sraček nestojí za řeč. S tím "nejlepším" dětským hercem bych to nepřeháněl.40%. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný dětský letní film. My co pamatujeme ještě Dr. Husáka si jistě u něj vzpomeneme na všechny ty prázdniny u babiček. Kolo, nějaká místní parta, příroda, les, koupání v blízkém rybníku... Jo to byla nádherná léta. K tomu všechny ta havěť co já třeba jako městské dítě nezažil a u babičky miloval. Slepice, pes, kočky, prasátko ve chlívku... Tenhle film je legendární ještě jednou věcí, pan Kratina zde asi získal svoji celoživotní přezdívku díky řízení Tatry Kolos - Drtikol. A zaujmul i manželský pár Maciuchová - Hrzán, který se v té době v této sestavě objevoval na plátně i v jiných filmech. Asi ideální socialistický pár okům soudruhů ladící. Dávám za 4 zelené stováky nebohému dědovi. * * * * ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem si připomněl mládí. Bylo radostné, bezstarostné, ale to mi dochází až takhle s časovým odstupem až desítek let. Tehdy se zdálo, že máme problémy neřešitelné. Nenávist "kamarádů". A jak jsem se tak zapřemýšlel, pojďme se podívat na to, jak se tváříme nyní - v dospělosti. Všude kolem nás je přetvářka. Tehdy? Tehdy se vše říkalo na rovinu. Ač to bolelo sebevíc, člověk věděl hned na čem je. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

"Pepo, kde máš zuby?" "On má ruce jako z papíru." A Drtikol. Tři nejznámější hlášky z filmu. Podle mě je to skvělá rodinná komedie. Jinak to ani s Tomášem Holým skoro nejde. Ovšem další povedené herecké obsazení, letní atmosféra, která na mě okamžitě dýchne, na mě působí pozitivně. Kdo by nechtěl takového dědečka a trávit prázdniny pro psa? Já bych chtěl. Jako dítě jsem film miloval a nebyl rozhodně jediný, který z letních komedií s Tomášem Holým mám rád. Dnes už se takové filmy netočí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Rosťa (Vlastimil Venclík) přijel ve filmu na návštěvu německým vozem Trabant 601 vyráběným mezi lety 1964-1988, Milan Mráz (Jiří Hrzán) jezdil vozem Škoda 100 vyráběným v Československu v letech 1969-1977 a Drtikol (Vladimír Kratina) Tatrou T813 S1. Všechny typy Tater se stejným podvozkem 8x8 se nazývaly Kolos s vyjímkou typu S1, která právě díky Kratinově filmové postavě získala přezdívku Drtikol. (JARDAHONDA)
  • Tomáši Holému (Petr Mráz) se už další film natáčet nechtělo a režisérka Jaroslava Vošmiková ho tak musela nějakým způsobem přesvědčit, aby změnil názor, a ještě s ní jeden projekt natočil. Vydala se za Tomášem domů, kde ji maminka Tomášovi představila jako kolegyni z práce. V té době měl Tomáš už hodně zameškáno ve škole a když přišel domů, hned mu bylo jasné, že to není jen obyčejná návštěva. Na stole leželo něco, co až moc připomínalo scénář. Tomáš tak kolem návštěvy prošel a neměl v úmyslu se do hovoru zapojit. Vošmiková tak musela najít způsob, jak upoutat jeho pozornost. Dostala nápad, že by si ve filmu mohl zahrát se svým psem, se kterým byl evidentně naladěný na jednu notu. Nakonec se jí podařilo Tomáše nalákat na ranč „Zlámaná podkova“ v Suchdole nad Odrou, protože si chtěl zkusit zajezdit na koni. Tomáš se na statku velmi rychle rozkoukal a poté sem často jezdil, jakmile byl nějaký volný čas. A právě na cestě zpátky ze Suchdola Tomáš na nabízenou roli kývl. (HawkeyP)
  • Toto byl poslední český film, který Tomáš Holý natočil. Bylo mu 12 let, poté už se herectví nevěnoval. (Elisebah)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno