Reklama

Reklama

Nebraska

  • USA Nebraska (více)
Trailer

VOD (1)

Bruce Dern jako umíněný senior, který věří, že vyhrál milion dolarů. Americký režisér Alexander Payne se prosadil oceňovanými nezávislými tituly Občanka Ruth (1996) a Kdo z koho (1999), ale uplatnil se i v Hollywoodu pozoruhodným příběhem ovdovělého důchodce O Schmidtovi (2002) s nezvykle uměřeným výkonem Jacka Nicholsona. Hrdinou jeho filmu Nebraska (2013) je také senior, i když trochu jiného ražení. Woody Grant (ve vynikajícím podání Bruce Derna) má na rozdíl od Schmidta pevné rodinné zázemí, ale viditelně chátrá, jak tělesně, tak i duševně. Reklamní leták na odběr jakýchsi časopisů považuje za výherní tiket a jako umíněné dítě se chce vydat z Montany do Nebrasky za jeho proplacením. Mladší z Woodyho synů se stává jeho průvodcem na cestě, která je zavede mj. k dávno neviděným příbuzným. Snímek byl záměrně natočen na černobílý materiál, zdůrazňující bezútěšnou strohost zimní krajiny amerického středozápadu. Payne několikrát přiznal velký vliv, který měla na jeho dílo tvorba Miloše Formana. A Nebraska je v tomto ohledu přímo učebnicovým příkladem. Payneovo hořce humorné nahlížení na rodinné vztahy i na život samotný zjevně souzní s Formanovou tvůrčí filozofií. Snímek posbíral řadu ocenění, z nichž je patrně nejvýznamnější herecká cena pro Bruce Derna z prestižního festivalu v Cannes. Ze šesti nominací na Oscara (nejlepší film, režie, scénář, kamera a herci Bruce Dern a June Squibbová) Nebraska bohužel žádnou sošku nevytěžila. (Česká televize)

(více)

Videa (16)

Trailer

Recenze (227)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ak vyobrazíte film o demencii reálne, tak to bude s najväčšou pravdepodobnosťou nuda, no a tá tu aj bola. Upadnutá časť USA, skrachovanci a dôchodci, film ničím nevýnimočný, no nominovaný na Oscara, tak to už vážne neviem, čo je potom umenie. Ak si ale neviete vybaviť realitu, nejakú jej predpoveď ako to asi vyzerá a zrejme dokiaľ sa niečo významné nestane, tak bude vyzerať na mnohých miestach, či dlho ste nevideli film, kde by hlavná postava nepozerala televíziu, tak si pozrite toto. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Emocionálně o dvě třídy nad ´Descendants´. V Nebrasce se toho příliš nevysloví, hraje se obrazem a film má tendenci vámi prorůst a komunikovat tak trochu jiným způsobem. Nebraska působí velmi ´klasicky´, člověk si vzpomene i na Bogdanoviche a jeho první filmy. Payne vsadil na super-obyčejné lidi, což je v poslední době osvěžující prvek většiny ´těch méně závislejších´ filmů. Uvidíme, jak si s Nebraskou pohraje čas; podle mě se Paynovi povedla nadčasová věc. (PS - jestlipak poznáte Buzze ze Sám doma!!!) ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa dopredu na nový snímok Nebraska,ktorý vidieť dnes,je vzácnosť,najmä pre formu black and white,pričom očakávania sa naplnili zhruba do priemeru.Čo mňa vlastne v skutočnosti bavilo sú výkony June Squibb,ktorej matka Kate je výrazná postava s nepredvídateľným slovníkom,ktorý sa dobre počúva,zato fotrík Woody v podaní Bruca Derna je postavou,ktorá je zapamätania hodná pre celkový výraz jeho trápenia,ale výkon samotný je skôr nudný,synátor David v podaní Willa Forteho,pýtam sa,čo je to za herca,naposledy som ho videl v prúšvihu Bratia Solomonovci,tu nemá čo robiť,jeho herectvo je o ničom.Nominácia pre režiséra je príliš,tak asi do počtu.Snímok je strašne natiahnutý,niekedy nastáva nuda,tempo rozprávania je nezáživné.Kamera Papamichaela je aspoň čerešničkou na torte,ktorá zaujme svojim štýlom.Maximálne by som dal 4 nominácie. Ale odpočinúť si od dnešného Hollywoodu v nezávislom neobyčajnom snímku s dobrými hereckými výkonmi a kamerou,je správna voľba?Ja by som ich cestu absolvovať už nechcel... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný film, u kterého mne potěšilo, že se vyvaroval různých klišé podobných snímků, např. že nikdo neumře (i když i na hřbitov se dostaneme), a dané téma se mu povedlo vyjádřit ne pateticky, ale s milým a jemným humorným nadhledem. Také je fajn, jak postupně skládáme dohromady střípky života jednotlivých postav (i když Davidův brácha, ten TV moderátor, si jednoznačně říkal o větší prostor, než jaký dostal) a že ty postavy jsou nejednoznačné, jako je život sám - třeba babička chvíli vypadá jako megera, ale časem zjistíme, že má na některé věci jen ryze pragmatický názor. Otec, tedy děda, který si myslí, že vyhrál milion, je nám sice zpočátku představen jako tvrdohlavý a sebestředný alkoholik, ale také časem zjistíme, že ten život neměl až tak lehký a jednoduchý. Potěšilo mne, že Davidova přítelkyně je typická Američanka, a ne anorektická hollywoodská hvězda - pravda, sex s takhle tlustým stvořením bych si asi nedokázal představit, ale zas je to o něco realističtější. Jinak téma toho, jak vás rodina chce odřít, když čichá prachy, je pár set let staré, takže nic nového nepřináší, ale neškodí si jednou za čas připomenut, že chamtivost někdy ničí důkladně mezilidské vztahy - proto mne hodně pobavila závěrečná Woodyho jízda městečkem a ty překvapené xichty. :-) Na filmu mne jen mrzela chvílemi jistá zbytečně nudná rozvláčnost, mít to o dvacet minut méně, byl by film daleko silnější. Také jsem nepochopil, proč je to celé černobíle, ale je fakt, že záběry polí, hor a silnic tak lépe vyzněly a měly své poetické kouzlo. A málem bych zapomněl, úžasná je scéna u hory Rushmore - taky mne někdy nebaví jezdit na údajně státně důležitá místa, jež chce vidět manželka, a taky si řeknu něco ve smyslu, je to nedodělané, tak jsme to viděli, a pojďme někam, kde je hezky (cimrmanologové si mohou říct, já tu nic extrovního nevidím, při tom výletu na Kokořín bylo aspoň občerstvení). Nu, a hodně silná je scéna v té firmě, co ty certifikáty posílá, i když je to jen pár slov - o tom, jak se balamutí lidi. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Z počiatku bezvýznamný výlet otca a syna do Nebrasky, kde na nich ani náhodou žiadny milión nečaká. Nakoniec však získajú možno omnoho viac. Vzájomná komunikácia, pri ktorej každý využíval svoj vlastný jazyk, vzťah, ktorý medzi nimi predtým nefungoval - nebol, sa vytvoril práve počas putovania za neexistujúcou výhrou. Dve vzdialené osoby, ktoré mnoho spája, absolvujú cestu pochopenia a odpustenia. Jednoduchý, trpký,bolestivý, ale pekný príbeh s množstvom vtipných dialógov. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první film Alexandera Payna, který zároveň nerežíroval a nenapsal k němu scénář. A zároveň je to první film, jehož scénář je originálem a nejde o adaptaci. (Cheeker)
  • První zkušenost Alexandera Payna s digitální kamerou, anamorfními čočkami a černobílým filmem. (Cheeker)
  • Ve scéně na hřbitově jde na náhrobku vidět jméno Payne, odkaz na režiséra filmu. (Nathanielmon)

Související novinky

Tarantino chystá nový western

Tarantino chystá nový western

20.01.2014

Ačkoliv westerny nejsou příliš v kurzu, Quentin Tarantino rozhodně patří mezi hrstku filmařů, kteří si můžou dovolit je točit. Nespoutaný Django se rychle stal jeho nejvýdělečnějším filmem, není tedy… (více)

Reklama

Reklama