Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (301)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jsem tvůj manžel, a jsme spolu již čtrnáct let. Ty si nic nepamatuješ, přes noc jsi to všechno zapomněla............. Na první pohled je to mix příběhů 50 x a stále poprvé, Tváře v davu a Na hraně zítřka. Akorát to není komedie, tváře si hlavní hrdinka pamatuje, jen netuší co si o nich mám myslet a není to akční sci-fi, ikdyž se ráno vždy probudí do úplně nového světa. CITÁT - Co jsem dělala na letišti?................. Po hodině koukání jsem začal narážet na dějové chyby a díry ve scénáři. Nemá to napětí není to mrazivé je to prostě jen příběh beze špetky dramatu. Příběh může mít několik zakončení. Buď se vrátí na počátek, nebo se tvůrci "vrátí na počátek". Ale vše je vyřešeno jinak a to tak, že se vrátí na počátek. CITÁT - Měla jste nehodu........... ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem se tomuto thrilleru vyhýbal dlouhou dobu, asi kvůli hodnocení. Teď se sám sebe ptám proč? Že se na to hodnocení nevykašlu a neřídím se svými pocity. Tento thriller má výbornou atmosféru, napětí tomu nechybí a zápletka není vůbec špatná. Divák musí zapojit mozkové závity a trošku přemýšlet, protože do samého závěru si nemůže být jistý ničím. Nicole Kidman v poslední době nemusím, ale v tomto filmu zahrála skvěle. To samé platí o Colinu Firthovi a tato sestava zvedne celý snímek minimálně o hvězdu. Nebudu tvrdit, že jsem spokojený na 100% nebo, že nešlo něco řešit lépe, ale na tak malé očekávání jsem velmi spokojený .. 7/10 = 75% ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Parádní retrofilm, který musel být natočený někdy okolo roku 2000, protože jak jinak si vysvětlit, že Nicole telefonuje Nokií 3310? A ne, to že je to švédský film to nevysvětluje. Protože kdyby to byl film natočený mezi lety 2000 a 2003, byla by to pecka. Skvělý thriller s typickým momentem překvapení, kdy zůstanu zírat s otevřenou pusou (takovýhle filmy měla Sandra Bulock v té době), ale to samé o deset let později je... Trochu rozpačitý průměr. Nelíbí se mi, jak je to ve výsledku všechno prostý jak facka a jak si ona prostě po x letech vzpomene na jizvu, na medvídka Pú, na Claire. Já jsem to Nicole prostě nevěřila. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Before I Go to Sleep, I don't need to watch this movie ... or read that book! Film, ktorý má presvedčil, že niektoré knižné bestselleri sú zbytočne vychválené, ale pritom sú to len obyčajné báchorky. Preto tu nedávam vinu režisérovi alebo scenáristovi, ale skôr predlohe. Z niečoho takéhoto ani nešlo vymyslieť nič zaujímavejšie než tuctový thriller s úplne prehľadným dejom. Námet s dennodennou amnéziou je síce obstojný, ale podobné thrillery fungovali v 90. rokoch. Dnes pôsobí celý dej obohrane, nemá to žiaden nápad a od začiatku je to predvídateľné. Ono sa ani nedá točiť thriller s „prekvapivou pointou“, keď tá musí byť snáď každému kto videl v živote aspoň dva podobné filmy jasná už niekedy od pätnástej minúty. Natočené to je fajn, technicky tomu nie je čo vytknúť, herci odvádzajú taktiež svoj štandard a titulná dvojica to dostatočne ťahá (neúčinkovať tu Nicole Kidman tak to zapadne prachom ešte viac / prekvapí voľba Colina Firtha ktorému tento krát ten britský prízvuk pridáva na zvrhlosti) a vďaka kratšej stopáži to celkom svižne utečie. Akurát je tu všetko tak obyčajné, že to nemá ani na sekundu čím prekvapiť. Ako taká jednohubka absolútne neškodné, ale to je tak všetko. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Musí byť hrozné trpieť amnéziou, akéhokoľvek typu, človek si v tomto stave fakt nemôže byť istý, kto mu vlastne hovorí pravdu a v podstate ani sám sebou.Skôr než zaspím je veľmi dobre spracovaný mrazivý psychologický thriller. Christine (hlavná hrdinka) nevie, čo v jej živote je skutočne pravda, čo len výplod fantázie, a čo dôsledok narušenej pamäti.Kidman je čoraz viac nebezpečnejšia.mala som trocha chaos v tom, koho vlastne upodozrievať.Či vari doktor je nejaký psychopat? Či ona má nejaké psychické problémy?Upodozrievala som kadekoho, ale "vinníka" nie :-) Koniec mal neskutočné grády a ani som nedýchala.Rozlúštenie tejto záhady prináša neočakávané odhalenie, ktoré vás primrazí a z ktorého vám budú nervy brnieť ešte dlho po vzhliadnutí.P.S.Herečka prvotriednych kvalít akou Nicol Kidman nepochybne je si mohla vybrať väčší projekt a tento prenechať menej známej tváričke,no i tak zahrala to empaticky a uveriteľne tak ako býva u Kidmanky zvykom. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Keď Christine (Nicole Kidman) zistí, že má syna, zaznamená si do foťáku vetu: "His grief isn't new, but it's new for me." Na druhý deň, keď si to prehráva, hovorí vetu: "His grief isn't new. Mine is." (megajalec)
  • Autorem předlohy je S. J. Watson, vystudovaný fyzik, který vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích, kde se zabýval audiologií. V rámci "The Faber Academy", série kurzů nezávislého britského vydavatelství Faber and Faber, absolvoval kurz "Writing a Novel" a přestože je román "Dřív než půjdu spát"  jeho prvotinou, všiml si ho hned po vydání Ridley Scott, producent filmu. (Dr. Hawkeye)
  • Počas rozhovoru s Benom (Colin Firth) v škole Christine (Nicole Kidman) zhodí tašku na zem a podíde k nemu, aby ho objala. V ďalšom zábere je taška preč. (Arsenal83)

Reklama

Reklama