Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě tohle bylo první setkání s Danikenem a jeho teoriemi a jsem z toho docela nadšenej. Všechno to do sebe tak krásně a logicky zapadá, člověka při tom začnou napadat taky vlastní možný teorie (např. při výkladu biblických příběhů atd.). No prostě zajímavý. I když všechno nemusí být stoprocentní pravda tak, jak je to tady prezentováno, určitě to za zhlédnutí a následné zamyšlení stojí. Jediný, co bych možná vytknul je přehšel faktů ve strašně rychlém sledu. Pro mě jakožto totálního laika na tuto tématiku to bylo místy trochu těžké na pobrání a urovnání si to v hlavě, ale to bude určitě při příštím zhlédnutí lepší :-) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokumenty zde hodnotím jen výjimečně, ale protože jsem si zrovna Vzpomínky na budoucnost zařadil do svého aktuálního sci-fi maratonu (viz. deníček :)), udělám tady výjimku. Tohle mě hodně upoutalo a mělo pro mě vyloženě podmanivý styl (což vedle záběrů na různé fascinující „divy světa“ podorovala i velmi pěkná hudba). Vedle připomenutí řady notorických známých nádherných památek a jiných pokladů mě dokument seznámil i s několika, o kterých jsem dříve neslyšel, většina záhad s nimi spojených mě fascinovala a hledání různých stop po potenciálních návštěvách mimozemských obyvatelů na Zemi mě rozhodně nenechalo chladným. Navíc ty teorie či hypotézy podává dokument takovým způsobem, že mě málem o své pravdě naplno přesvědčil. :-) Během sledování mě nejednou zamrazilo (při té mapě ze 16. století, na níž se objevila část země včetně Antarktidy z kosmického pohledu + několikrát u těch nejpřesvědčivějších důkazů k závěru) a ačkoliv se samozřejmě jedná JEN o určitou teorii, prezentovanou navíc v rámci filmového počinu, který je zařazen do sci-fi a mystery (a tedy má právo mít v sobě i prvky fikce či mystifikace), pro mě tento neobvyklý dokument měl atmosféru, poutavě zrealizovaný nápad a přinesl v rámci žánru nevídaný zážitek. Stejně tak i několik momentů, které teď z hlavy asi jen tak nedostanu a rovněž proto razím plný počet. [90%] ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to přinejmenším zajímavé, ta teorie o návštěvách mimozemšťanů dávno v minulosti je sama o sobě strašně zajímavá. Neříkám, že tomu stoprocentně věřím, ale přistupuju k tomu jako k teorii a ta je více než zajímavá. A co se Vzpomínek na budoucnost týče, je to zajímavý dokument, který mě do té záhady vtáhl a mě bavilo se na to dívat. Navíc celé je to natočené a podané překvapivě poutavě. Vzpomněl jsem si při tom na Vetřelce dávnověku a trochu i na ten Poltikovičův paskvil Učitelé z hvězd (který je ale teda trochu o něčem jiném), které z tohohle s největší pravděpodobností čerpají. A já jsem člověk, co se zajímá o spousty záhad, především o existenci mimozemšťanů a o UFO. A tady mám tu existenci mimozemšťanů a jelikož to je pro mě zajímavé a natočené poutavě a celkem i normálně (ne jako Učitelé z hvězd, které vypadají jak zfilmovaný drogový trip), nemůže se mi to nelíbit. Něco mi tam přišlo přetažené za vlasy a mohlo to být kratší, ale to jsou snad jediné výtky, co bych k tomu měl. 4* ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, volně natočený podle stejnojmenné knihy chvalně i nechvalně známého Ericha von Dänikena, rozehrává před divákem spousty otázek a zároveň se k nim snaží i hledat odpovědi. V drtivé většině jsou to odpovědi natolik fantastické, že divák věřící jen tomu, na co si může sáhnout, je v žádném případě nebude akceptovat. Přesto se dozajista najde spousta lidí, kteří budou těmito (bohužel dosud pádnými fakty nepodloženými) odpověďmi fascinováni a unešeni. Já patřím k té druhé jmenované skupině a všechny tyhle záhady a tajemné události mě velmi zajímají. Proto jsem byl tímhle dokumentem skoro nadšený. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Tak Detektor sa Vám nepáčil a Däniken ano?? Ja si na rozdiel o neho a väčšiny tu hodnotiacich myslím, že naši predkovia z rannej doby dejinnej neboli ako tupé stádo, ktoré všetko museli naučiť láskaví mimozemštania, ale že boli rozumní, zruční a vynaliezaví, sami postavili stavby, nad ktorými sa nám tají dych, a na všetko čo teraz my berieme ako samozrejmosť prišli vlastnou šikovnosťou. Astronómiu a nebeskú mechaniku určite ovládali viac ako 95 % dnešnej populácie (žiaľ). Ani ja si nemyslím, že všetko bolo tak ako vysvetľuje oficiálna veda, tiež neverím že všetky tie predmety, ktorých účel archeológovia nevedia vysvetliť, boli magické a náboženské artefakty. Däniken bol viac ráz usvedčený z klamstva, prekrucovania faktov a dokonca sám priznal aj niekoľko podvrhov, takže akokoľvek úžasne znejú jeho teórie (keď som mala 15, tak som mu verila), nemôžem hodnotiť inak. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama