Reklama

Reklama

The Invitation

Trailer 1

Muž pronásledován svou vlastní minulostí dostane pozvání k večeři od své bývalé manželky a jejího nového manžela do domu, kterému kdysi říkal domov. Brzy však shledává, že jeho hostitelé a další stolovníci mají nečisté postranní úmysly. Večer začíná vyplňovat stoupající paranoia a hrůza. Nikdo si však nemůže být jist, co je opravdu skutečné a co nikoli... (FAITH.BABE)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

honajz 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Docela slušný paranoidní thriller, který dovedně - avšak nutno říct, že poměrně zdlouhavě - buduje napětí. Jistým dalším negativem je množství postav - prostě jsem se v nich ztrácel, vůbec jsem netušil, jak k té skupině patří ti teplouši (a koneckonců, že jsou teplí, se stalo zřejmým také až někdy v půlce filmu), ta Korejka, ten tlusťoch - zaměnitelné postavy, dobré jen scenáristovi na to, aby je při první vhodné příležitosti killnul. Nu, a i když je závěr a záběr na červené lucerničky povedený a mrazivý, přesto v té chvíli už mne začaly napadat různé logické protiargumenty. Ok, máme zde nějakou sebevražednou sektu, která věří, že všechny problémy se vyřeší "někde jinde", jen je potřeba svého ducha sjednotit s těmi ostatních, a je k tomu potřeba jen taková drobnost - pár vražd nejbližších a sebevražda. Jenže ono Los Angeles není nijak malé městečko, tam pár miliónů lidí žije. A nevěřím, že by existovala sekta, která by měla víc jak deset dvacet tisíc členů, aby ji neměla hned v merku policie, i kdyby to bylo jen v Jižní Americe (ba naopak, právě že v Jižní Americe!). A i kdyby každý ten člen pak hurá domů (to všichni bydleli v Los Angeles kousek od sebe?) a pozval deset lidí, pořád to dá tak sto tisíc lidí, což je sice hodně, ale určitě by červenými lucerničkami nesvítil každý druhý barák na losangeleských kopcích. (Downtown nevidíme, tam by ty lucerničky nevyzněly tak efektně.) A jsou zde i jiné drobnosti, co mi vadily - proč se nikdo nenabídl, zvlášť onen podezírající Will, že doprovodí odcházející dívku k autu, aby měl jistotu a nemusel jen trapně koukat z okna? Mohl ji teoreticky zachránit. Proč, když vezme pohrabáč, pak skočí na vrahouna jen s holými pěstmi? Jo, a co mne dostalo, že mají garáž na střeše ("Půjdem nahoru, jsou tam druhé dveře do garáže."). Pár scén bylo zbytečných, občas se snaží postavy vysvětlit, proč zůstávají, ačkoliv kdokoliv normální by se sebral hned po prvním náborovém videu a sorry, pila pryč. Taky by mě zajímalo, kde měli rušičku signálů mobilních telefonů. Ale atmosféru to má povedenou, nejistota, co se děje, je rovněž zajímavá (i když to po tom náborovém videu je asi každému jasné, oč jde a co je v plánu), vysvětlení je taktéž uspokojivé, docela slušně vymyšlené, jen tedy ty logické díry v něm mne naštvaly - přitom stačilo málo a nějak to trochu dovysvětlit (včetně odjezdu Claire). Také třeba to, proč si museli zvát lidi ze svého okolí, proč se někde nepřizabili sami mezi sebou? Nejvíc zabodovali herci (tedy ti, co měli co hrát), zvlášť postava Eden je herecký nadprůměr. Btw, k dokonalé politické korektnosti mi v sestavě chyběl černoch, asi žádného nesehnali. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Asi budu za barbara, ale já tyhle konverzačky zkrátka nedokážu moc ocenit. Ne že by se za těch osmdesát minut nic nedělo, ale těch pár podezřelých ksichtů, či různých náznaků a flashbacků prostě nestačilo pro Bloodyho zmlsanou držku. Poslední čtvrthodinka pak měla být alespoň řádnou satisfakcí, jestli se však povedla, na to už si odpovězte sami. Jo a docela zdatně v tom hraje brácha Toma Hardyho. Jen o čtyřicet kilo lehčí. (50%) ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

70 minut to jede na jen lehce znepokojivé atmosféře, které se ale natolik mísí s paranoií hlavní postavy, že vůbec netušíte, o co tady jde. A ne, není to zábavné, je to velice zdlouhavé a nudné, protože s tou atmosférou se nijak nestaví, jede pořád na stejné úrovni. Když se pak na konci filmu něco stane, trochu to zachraňuje výslednou image, ale The Invitation pro mě je zklamáním. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Kdekdo smysl žití hledá... Strach ze smrti v hlavách hlodá." Konečně vím, čím chci být až vyrostu. Bude ze mě uctívaný guru. Seženu si stádo nešťastníků a těmto mým suicidálním ovečkám budu tichým, vemlouvavým, leč laskavým hlasem přednášet o strachu ze smrti. Viz výňatek z mé budoucí stěžejní knihy Osvícení jehňátek: "Nepoddávejte se strachu, mé milované ovečky. Neboť strach ze smrti vás sežere zaživa! A jediný lék na něj je najít smysl života. V čem spočívá? Podle DR. Josepha (v našem stádu známý pod přijatým jménem Velký plešoun) je smysl života ve smíření se smrtí. Tím se nám myšlenkový ovcotoč krásně uzavřel do kruhu, hotovo dvacet." Co jsem si ještě odnesl z návštěvy u Bena a Claire? Starou vestu, že Američané kromě barbiturátů nadužívají i rádoby vřelá objetí a že společensky očekávanou odpovědí na otázku "How are you?" je "I am fine, thanks..." a to i v případě, že vám soused ojel starou, sousedka zapálila živý plot a jejich rotvajler vám právě ukousnul ruku. A že, kromě amerického fotbalu, mají středostavovští obyvatelé L.A. v oblibě i americkou vybíjenou. Let's roll! Light up the red lanterns... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud je zármutek nemoc, je lékem život nebo smrt..? Znepokojující, pomalu spalující thriller o jedné neortodoxní párty bojovníků proti úzkosti. Divák tápe v nejistotě mezi podivínstvím a podezíravostí, zkouší nahlédnout do nitra postav, má o ně strach. Když se patnáct minut před koncem přepnulo na jiný žánr, mohlo všechno skončit fiaskem, ale Invitation ještě šláplo na plyn. Lze polemizovat nad vybroušenějším scénářem či poslední scénou, ale proč bych to vsáklý atmosférou a plný dojmů dělal. Červená lucerna označuje bordel, vítejte v L.A.. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Film vznikl bez pomoci jakéhokoliv většího studia, tudíž měli tvůrci naprostou tvůrčí svobodu. (NiWi)
  • Scény odohrávajúce sa na dvore boli vo filme jediné natáčané za skutočnej tmy. Ilúziu večernej atmosféry vnútri domu produkcia vytvorila tak, že okolo domu postavili obrovský stan. (3buna)

Reklama

Reklama