Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina Robert Bogerud (Svein Andre Hofsø) provozuje jednočlennou soukromou detektivní kancelář, ale zatím se nikdy nedostal k žádnému skutečnému případu. Všichni jeho potenciální zákazníci vždy zmizí v okamžiku, kdy Robert sundá svůj detektivní klobouk. Nikdo nevěří, že tento mladík, postižený Downovým syndromem, může vůbec něčeho v detektivní branži dosáhnout. Dokonce si to odmítá byť jen připustit i jeho otec, který je skutečným policejním vyšetřovatelem. Nakonec se ale Robertovi podaří sehnat první případ. Legendární bruslař Olav Starr záhadně zmizel. A příbuzní si vybrali pro jeho nalezení právě Roberta. Potřebují totiž pokud možno co nejvíce neschopného detektiva, a to jen proto, aby uklidnili senilní babičku. Na takový úkol jim Robert připadá jako ideální týpek. Ale když jim předvede svůj způsob vyšetřování, jsou hodně překvapení. Robert má svoji metodu, která spočívá v tom, že se vžije do zmizelého Olava a pokračuje v jeho životě od okamžiku, kdy se ztratil. Zjistí tak, že pohřešovaný byl ve své rodině vystaven nedostatku lásky a že se z něj stal podvodník s vážnými problémy s alkoholem, který také prodává svým zákazníkům vakuové pumpy pro zlepšení erekce a krém na zvětšení prsů. Čím bizarnějších rozměrů Robertovo pátrání po Olavovi nabírá, tím více se ukazuje, že zdaleka není tak hloupý, jak by se mohlo zdát. (CinemArt)

(více)

Recenze (71)

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná a hlavně netradiční komedie, která si rozhodně nedělá legraci z postižených lidí, ba naopak. Breien v ní velmi citlivě a zároveň stylově skládá trošku "jiným" lidem hold a dělá to zábavně, mile a hlavně vtipně. Humor je jemný, inteligentní a neprvoplánový, což dost potěší. Detektiv Down se dá chápat i jako pocta noirovému žánru s tak trochu netradičním hrdinou i netradiční osudovou ženou. Celé to má hodně zajímavou a takřka kouzelnou atmosféru, která se na diváka přenáší spolehlivě a bez problémů. Ocenit se ale musí prvotřídní herecké výkony, kterým kraluje Svein André Hofso, jenž je suverénní a takřka dokonalý. Ostatní jsou také výborní, ale v hlavě utkví právě tenhleten sympatický pán. Měl-li bych něco vytknout, byla by to možná přílišná utahanost a pomalejší tempo a fakt, že tvůrce diváka nikdy úplně nestrhne a udržuje jakýsi odstup od všech postav. To ale ve výsledku až tak nevadí, protože Detektiv Down je netradiční a hodně zajímavý snímek plný laskavého humoru a hlavně nadsázky. 70% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Detektiv Down mě zklamal po všech stránkách. Nefunguje ani jako detektivka a ještě méně jako komedie. Rozpoznal jsem momenty, kdy jsem se měl zřejmě smát, ale až na vzácné výjimky mi do smíchu nebylo. Humor mi zkrátka absolutně nesedl, detektivní zápletka byla jednoduchá a co hůř, doplněná o nezajímavý tisíckrát přemletý vztah syna a otce podle klasické šablony. ()

Peß 

všechny recenze uživatele

Detektiv Down je fakt úlet. Ale pokud to akceptujete, pobavíte se, dojmete se a já nevím co ještě. Za mě palec nahoru! ()

Lenulinka 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně veliké zklamání. Nemohla jsem se dočkat konce. Zdlouhavé, nudné, nezábavné.. a to má film hodinu a půl i s cestou. Holt asi ne pro každého. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Mladík s downem úspěšným detektivem? To bude ptákovina... Ty voe, zatím je to good, nakonec by to možná nemuselo být až tak marný... Hmmm, tak tohle se moc nepovedlo. Tohle taky ne. Jak to má být ještě dlouhý? Jo, to snad ještě vydržím. Ty voe, pánbůh zaplať, že už to skončilo. Slabotka. P.S.: Patrně pokus, jak v očích zdravé populace pozvednout lidi s downem. Proč se tedy stala synonymem vypočítavosti ženská, která se kvůli penězům vyspala i s postiženým klukem? Proč jsme právě na tomto měli pochopit její nízkost? Podle mě je to trochu protimluv..? Ale nic zásadního. Nebylo to moc dobrý, zbytečný si lámat hlavu jednotlivostma. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Nejlepší noir od Čínské čtvrti? Ne. Jen Breienovo pokrašující tažení proti pozitivnímu myšlení. Dokonce možná proti myšlení vůbec. Filmař, který kvůli realizaci záměru, jenž navazuje na očistné zlo předchozího díla, musel nejspíš upsat duši ďáblu, se nepřetržitě pohybuje na velmi tenkém ledě - nepadnout do pasti sterilní korektnosti a připravit diváka o všechnu tu legraci plynoucí z vyšetřování mongoloidního detektiva. Na straně druhé hrdinu nezesměšnit. Sadisticky věřím, že nebýt této vůle, té legrace mohlo být dáááleko víc. Jestliže se mu vyvážit oba záměry povedlo, nebylo to zadarmo. Detektiv řadu dílčích záhad rozlouskne, líže femme fatale, vede se mu skvěle, vede dokonce filosofické řeči - nad věrohodností takových dějů se vznáší velký otazník. Celkově je to jedno deus ex machina za druhou. Přistoupíte-li ale na Breienovu hru, v níž je detektiv katalyzátorem umocňujícícm mrzáctví ostatních postav, film dává dokonalý smysl. Čtyři-a-půl za původnost, odvahu a odhodlání. ()

conejo 

všechny recenze uživatele

Druhá půlka s nikam nesměřující a na jednom místě se stále točící překombinovanou zápletkou a taky postava Robertova otce táhnou jinak zábavný film dolů. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Jsem zvyklá ze Skandinávie na lepší vypalovačky. Ale samozřejmě je to pořád o několik kategorií lepší než syntetický Hollywood. ()

dozana 

všechny recenze uživatele

FebioFest 2014 - U tohohle filmu jsem stála u zrodu v některých scénách, točilo se totiž poblíž mého pracoviště a musím říct že pracovat u filmu je fakt super :D. Jinak film parádní a hlavní představitel, který přijel na Festival představit film je sympaták a všechno co se naučil zuročil. :) ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2014: Milej detektiv a to je tak všechno. Příběh s tou nejtrapnější zápletkou, co jde vymyslet, je o ničem. Noir styl k filmu vůbec nesedí a spíše ho ještě zpomaluje. Vše je tak neuvěěěěřiiiteeeelněěěě dlouuuuuhééééé. Velké zklamání. PS: Ne, není to první film, kde hlavní roli hraje herec s downem. ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Ten chlapík mne nejprve rozčiloval, dokud jsem si nezjistila víc. Chvílemi nápadité, ale rozuzlení takové zvláštní. Teď jsem to chtěla napsat. Jakoby na tomto filmu dělali dva scénáristé. Jeden uměl psát a měl veliký talent a ten druhý přihazoval klišé a ten nápad na začátku pohřbíval. Proto 3 hvězdy vyvážené... vtípky a gegy jim neberu, to sem se dlouho nezasmála :-D ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Film, který ocení hlavně milovníci noirů, co mají "nakoukáno". Je to hodně svojské, určitě se to nemůže líbit hromadně. Mě se to líbilo a hlavní hrdina to táhne neskutečně nahoru. Opravdu se před ním hluboce skláním. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Úplně o ničem. od začátku víte, jaká bude pravá "krimi" zápletka filmu, takže vás příběh vůbec nepřekvapí. Navíc herec, který hraje "detektivova" otce se na roli vůbec nehodil, protože pokaždé když sem ho viděl, vybavila se mi jeho uslintaná, paralyzovaná postava z Kurzu negativního myšlení. Mimochodem mám dojem, že režisér si ujíždí na sexu mezi handicapovanými a "normálními," vzhledem k tomu co se odehrálo v tomto snímku a co se odehrálo v Kurzu negativního myšlení. Jo a nepousmál sem se ani jednou, drama sem taky nějak nepostřehl a zhruba v polovině jsem měl velice silné nutkání film vypnout. Dvě hvězdy můžu dát akorát za hlášku "když nemáte koho milovat, začněte sami u sebe," hudbu, a pád z nuselskejch schodů. Aspoň něco. ()

Reklama

Reklama