Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (286)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[SFF 2013, Sydney] Pulzujúci holandský thriller s nádychom nasty dark comedy a takisto nepredvídateľná hra s divákom šikovne využívajúca a pretvárajúca prvky home-invasion filmov. Tiež hladko splývavá chiméra, ktorá si z reality robí súkromný majetok a na jeho pozemku infikuje ony stratené duše svojími kliatbami. Nie, nejde o žiadnu ordinárnu fantasy v ktorej by permanentne strašili papundekloví démoni, tu máme čo dočinenia so zlom takmer neviditeľným, nepravdepodobným a diabolsky precíznym…presne to, čo najviac podceňujeme. Zrodilo sa teda niečo medzi figuratívnou vyšinutosťou "Kynodontas" a chladnokrvnou krutosťou "Funny Games USA", ale z toho niečoho Alex van Warmerdam vyhotovil samobytný svet v ktorom niet núdze o pravidelné výkyvy nálad, zmeny diváckej percepcie a pokúšanie ničím nezviazanej predstavivosti. "Borgman" je šťavnatým diskusným žrádlom ako stvoreným na horlivé debaty a to predovšetkým vďaka svojej dráždivej neurčitosti, podmanivej cynickosti a vôli ísť až za hranice zaužívaných očakávaní. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Marína je zbohatlíckou umelkyňou. Jej život je bezstarostný, má všetko po čom túži. Jedného dňa na dvere jej vily zaklope neznámi bezdomovec, ktorý žiada o pomoc. Namiesto toho však príde do konfliktu s jej partnerom, ktorý ho napadne. Ešte ten istý večer sa bezdomovec vráti. Nakoľko Marína s neznámym mužom súcití, súhlasí so sprchou, dá mu najesť a nechá ho prespať v záhradnom domčeku. Tento krok diametrálne zmení jej doposiaľ pohodlný život. Muž, ktorému pomohla totiž nie je len tak obyčajným chlapíkom z ulice. Musím povedať, že ja mám tieto divno divné snímky naozaj rád. No je skutočne náročné odhadnúť, čo ním chcel režisér povedať. Tobôž odhaliť pointu, či vhodne ho zaradiť. Dramatický tento film veľmi nie je. Thriller síce sedí, no dodal by som mysteriózny. Keď už sa udeje niečo "vážne" čo by malo pobúriť, odohráva sa to v akomsi kľude a "pokoji", bez náznaku zmeny emócii. Až do úplného záveru som nevedel čo si mám o ňom myslieť. Popravde, úplne presne to neviem ani teraz. Aj keď mi bolo jasné ako to všetko dopadne. Pri "Borgmanovi" pochopím akékoľvek hodnotenie. Veľmi diskutabilný snímok. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Film si nezaslúži priemerné ohodnotenie, ale vzhľadom k trestuhodnému nevysvetleniu pointy, nemožem inak. Všetko je správne rozbehnuté, bizarné scény striedajú ešte bizarnejšie, častokrát som krútil hlavou nad drsnou priamočiarosťou, s akou sa režisér a scenárista v jednej osobe vyrovnáva vo svojom filme. V každom prípade ide o veľmi podivný snímok okorenený zvláštnym humorom. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě takhle žádný film nevytrhnul z takové té středně-proudé letargie. I když jsem už viděl zepár věcí, ve kterých intruder terorizuje oběť, tak žádná snad nebyla tak šíleně znepokojivá svou plíživostí a podlostí, snad krom španělské vychytávky Zatím co spíš. Belgicko-holandská produkce tomu dodává zajímavou atmosféru, jakou byste u holywoodské produkce sotva hledali. Rozklad harmonického vztahu v idylicky fungující rodině partou několika bezdomovců-zevláků krok za krokem v řadě neuvěřitelných situací, které by se v reálném životě nikdy nemohly stát, ale tady do sebe vše tak zapadá a je podáváno s naprostou samozřejmostí a grácií, že s otevřenou pusou hltáte každou scénu s obrovským údivem. Šokující a znepokojivé! ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Co tohle mělo být :):)? Nevěřícně (leckdy jsem se přistihla i s vyvalenýma očima) jsem se téměř 2 hodiny dívala na něco, co ve mně evokovalo velmi různorodé pocity, především jakousi vzteklost. Bylo mi velmi nepříjemné nevědět, proč se právě děje to, co se děje. Myslím, že slova OPRAVDU VELMI DIVNÉ by mohly nejvíce vystihnout moje pocity z tohoto filmu, 43%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)

Reklama

Reklama