Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se odehrává příběh, jehož hrdinkou je nenápadná a tajemná dívka Ash. Svůj čas tráví stejně jako většina jejích současníků: nikam nechodí, s nikým se nestýká, hlavní a jedinou aktivitu nachází v hraní počítačových her. Ty však už dávno ztratily svou nevinnost, jsou návykové a zabíjení je v nich opravdové. Ash patří k nejlepším hráčům nebezpečné bojové hry, zvané Avalon. Když se dostane do hráčské úrovně "Speciál A", smrtelný hazard se pro ni stává děsivou posedlostí.

Pochmurně laděnou animovanou sci-fi natočil zkušený japonský režisér Mamoru Oshii (jenž zaujal jako tvůrce animovaného thrilleru Ghost in the Shell). Koprodukční snímek byl natočen s polským komparsem v Polsku. Spojuje hrané scény převáděné do animované podoby pomocí speciální technologie a počítačem vytvořeného světa. Za kamerou stál Grzegorz Kedzierski, který větší část příběhu umístěného do podzemních chodeb a sklepů, úzkých a temných uliček nasnímal do sépiové barvy. Hudbu japonského skladatele Kenjiho Kawaie nahrála Varšavská filharmonie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 2/10 Děj 2/10 Hudba 5/10 Efekty 3/10/// +je tu snaha o vytvoření zajímavého světa, jak toho reálného (to se moc nedaří), tak i toho virtuálního (to se daří o něco lépe), dobrá hudba -škoda, že je hudby málo, ladění celého snímku do sépiově žluté je hrozné, celý film je šíleně pomalý (pomalá kamera, pomamé dialogy, pomalé chození postav)/// A to jsem tomu tak věřil. Začátek, který jakoby z oka vypadl hře Batlefield 2 je vskutku dobrý, hudba pompézní, ale to vše trvá jen chvíli. Potom se ponoříte do reálného světa a zde je problém největší. Vzhledem k tomu, že člověk nepotřebuje na film moc velký rozpočet (sklepy, kanály ...jsou všude), dá se díky věrnému prostředí navodit slušná atmosféra světa v blízké budoucnosti. Bohužel tady to vše selhává a působí to opravdu levně, amatérky a utahaně. Akce není moc, hrdinka není simpatická a děj se vleče. Takže docela solidní prázdnota./// Celkem 27%/// ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Uf, kdyby byl Avalon debut amatérského režiséra, tak si o něm řeknu "dobrý, z něj ještě něco bude". Ale že něco tak lacině vypadajícího a ukrutně utahaného natočí autor nejlepšího cyberpunkového filmu všech dob? To trochu bolí. Fakt že Avalon natočil v Polsku, s Polským zněním, kulisami a herci, je nakonec ten nejmenší problém. I to že film natočil na obyčejnou televizní kameru a jen futuristickou estetiku virtuálního světa dodělává přepálenými filtry by se snad sneslo. Ale zoufalá pomalost s jakou se plouží k finále, ta je nesnesitelná. V pokračování Ghost in the Shell měl tendence k pomalému vyprávění také, ale tam se aspoň snažil vyplnit prázdno nadhazováním filosofických myšlenek a ohromujícím vizuálním zpracováním. Tady není nic, jen to prázdno cyberpunkové dystopie, a ticho. A čekání na pointu, která není špatná, ale stačila by do krátké povídky, ne do celovečerního filmu. 5/10 ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film...a bohužel naprosto nezajímavý. 106 minut vlekoucích se jako želva po endoprotéze, nulový scénář, strašné herecké výkony a totálně zmatená režie. I když možná v tom všem smysl byl - jenže kdo by ho hledal? Proč ztrácet čas filmem, ve kterém po čtvrthodině následuje pětiminutová "umělecká" scéna, která je vlastně jen sestřihem toho, co jsme už viděli? Samozřejmě v proházeném pořadí, se spoustou prolínajících se flashbacků, tajemných pohledů a s chorálem v podkresu...Vizuální stránka působí v prvních okamžicích příjemně, postupem času (s nulovou vypovídací hodnotou filmu) se ukazuje jako samoúčelná masturbace. A to nemluvím o poslední části filmu, která velmi násilně přejde do klasického vizuálu... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Všední realitu obyčejné dne už dávno nahradilo něco jiného - a to HRA. Hra přináší peníze i společenskou úroveň - zvlášť pokud jste v ní stejně dobří jako je Ash (Malgorzata Foremniak). Jenže ona sama netouží po penězích či úctě, chce jen být nejlepší - a to znamená, dostat se do úrovně Special A - a přežít. Jen málokdo ale tuší, co se v této úrovni může hráči stát ... Avalon je zvláštní výtvorem polsko-japonské spolupráce (japonský režisér, japonský námět ale polští herci v polských exteriérech) - a bohužel z něj nejsem tak nadšený, jak jsem si myslel, že budu. Sice po první půl hodince to vypadá velmi nadějně - příběh mne docela pohltil, ale to se v pozdější fázi filmu docela změnilo (spousta věci mi přestala dávat smysl), a vše bylo doraženo asi dvacetiminutou scénou v polské filharmonii, kdy jsem se málem unudil k smrti. Na druhé straně sympatická Malgorzata Foremniak a zajímavé prostředí (ať už exteriéry či prostředí samotné hry) - jenže to samo nestačí... ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem umělecký zážitek. Dvěma slovy. A ta hudba (Kenji Kawai)... Tenhle film není pro každého, naneštěstí se k němu dostávají převážně fandové anime a pana režiséra - ale Avalon anime není, není dokonce ani animovaný, jak se uvádí v infu. Tento film byl natočen v polských reáliích a následně počítačovou animací upraven. Toto upravení ale zdaleka nejde tak daleko jako u Temného obrazu (http://www.csfd.cz/film/194929-temny-obraz-scanner-darkly-a/ ). Připravte se na to, že tenhle film je opravdu VELMI pomalý, ale rozhodně není nudný. Je plný symbolů a skrytých významů, ale pokud někdo na něco takového nemá náladu, není se co divit velmi nepříznivým hodnocením zdejších uživatelů. Pro informaci všem, kteří si stáhli verzi s japonským dabingem: film byl natočen v polštině a jak už to tak bývá, ani ten nejlepší dabing se originálu nevyrovná a to platí i o dabingu českém, který je už "tradičně" nejhorší, stejně tak jako český distribuční název... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (1)

  • „Třída Real“ byla ve Varšavě. (griph)

Reklama

Reklama