Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (194)

silentname 

všechny recenze uživatele

Vidím, že sú na tento film trochu zmiešané názory, a viem to pochopiť. Na jednej strane je tu veľa momentov, ktoré sme videli už v iných filmoch, no na druhú stranu zase iné momenty prinášajú pri pozeraní príjemný pokoj a ten čas utečie oveľa rýchlejšie, než by sme si mohl myslieť. Ak som sa dokázal na film pozerať viac ako 90 minút bez toho aby som si uvedomoval jeho dĺžku, to je super. Páčili sa mi postavy (naviac asi major Hasan) a ako režijný debut Russela Crowa je to dosť obstojné. Herci sú fajn, kamera je (až na jeden zvláštny záber) fajn, atmosféra filmu veľmi pokojná, až na pár akčnejších momentov a je to vskutku príjemné sledovanie. Jediné, keď som sa fakt rehotal bol moment, keď je záber na parnú lokomotívu a ja si len vybavujem detský seriál "Thomas The Tank Engine", kde to v jednom momente doslova pôsobilo, že má svoju vlastnú zamračenú tvár. To som sa nezdržal smiechom. Celkovo to však radím medzi filmy, ktoré som rád videl a možno si niekedy pozriem aj znovu. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Režijní debut mého nejoblíbenějšího herce Russella Crowea se povedl na výbornou! Já jsem vůbec nečekal, že to bude takhle dobré. Má to velice dobrý a dojemný příběh, líbilo se mi jak to bylo i propojené ty různé kultury a taktéž ten hotel s Olgou Kurylenko skvěle zapadal do příběhu. A ta závěrečná scéna ta byla TOP! A to vše bylo doplněno famózním soundtrackem. Russel Crowe se tedy jako režisér uvedl skvěle. A musím také podotknout, že i jeho herecký výkon byl grandiózní, já ho prostě ve všech filmech žeru! ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Australský farmář přicestuje krátce po válce do exotického Turecka, aby na bojištích Gallipoli nalezl ostatky svých tří synů a tím došel smíření a "uzavření". Poznává na vlastní oči nejenom krutost a utrpení války, ale především krásu, tradici a milé lidi této země (a samozřejmě i novou lásku). Croweův režijní debut se může pochlubit pěkným starosvětským zpracováním, zároveň však i melodramaticky kýčovitým scénářem. 70% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi rozporuplný film. Když vezmu v potaz, že se jedná o režisérskou PRVOTINU, fakticky první počin Russela Crowea, tak film nadmíru povedený (co by za to jiní nováčci režiséři dali, že ?). Ale to skoro až pohádkové vyznění s vynuceným emocionálním koncem (který ale bezesporu zafungoval na jedničku, mé emoce byly pokořeny) to v mých očích film trochu sráží na kolena. V rámci vizuálního pojetí nemám, co bych dodal. Perfektní exteriéry doplněné bezchybnou kamerou, tady se vše vydařilo. Crowe zahrál dobře, párkrát malinko přehrával, ale dalo se to snést. Asi nejvíce zaujala postava tureckého majora, který ve filmu působil jako svěží vánek. On ten samotný nápad s hledáním ztracených synů na papíře může znít fakticky skvěle, ale to zpracování pokulhávalo. Ten konec, kdy jako otec má Crowe sny o místě, kde se nachází v nynější době jeho poslední syn, a následně se vydá a prostě ho najde, to všechno zní až moc fantaskně. Ale přimhouřím obě oči a ještě ty čtyři hvězdy udělím, ale časem možná snížím. Za mě dávám 70 % ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Velice slušný režijní debut, který rozhodně není bez chyb, v konkurenci jiných ale poměrně vyniká. Crowe má cit pro zachycení zvláštní atmosféry, která prostupuje celým filmem a přenese na diváka kouzlo australské farmy a posléze i turecké vesničky. Kamera je vesměs překrásná, a i když někdy zbytečně zvolí kýčovitý záběr, není prvoplánová a dokáže využít atraktivních lokací. Za zmínku stojí i povedená hudba. Příběh je sice vystavěn dost předvídatelně a jeho průběh se dá po chvilce odhadnout, v tomto případě to až zas tolik nevadí, protože Crowe velmi citlivě pracuje s postavami a pečlivě buduje vztahy mezi nimi tak, aby nic nebylo směšné a vše mělo nějaký přirozený vývoj. Potěší i velmi dobře zvládnuté velkolepé válečné sekvence, které nejsou nijak drsné, na druhou stranu ani moc zidealizované. Sám režisér pak snímek táhne v hlavní roli, na níž je vidět, jak moc mu na tomhle projektu záleželo a naplno nechává rozehrát své charisma, přitom je příjemně civilní a podává nejlepší výkon za poslední roky. Ani ostatní nedělají ostudu a drží s ním krok, ačkoli divák pozná jen velmi slušnou Olgu Kurylenko, i oba turečtí herci byli ale vybráni výborně. Jen je malinko škoda nevyrovnaného tempa, které je někdy svěží, jindy ale naopak dost rozvláčné, přetažené délky, v níž jsou některé scény zbytečně natahované a zamrzí také až příliš pohádkový a idylický koncept celého příběhu. Pro The Water Diviner tak platí, že není ničím originální ani výjimečný a nenabízí nic, co bychom neviděli už někde jinde, přesto je to víc než solidní debut, na němž je především vidět, jak moc je tohle téma pro Australany důležité a také to, jak moc ho chtěl Crowe přivést na svět a splnit si tak sen. 70% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Kameraman Andrew Lesnie ohľadom natáčania bojových záberov prezradil: "Úmyselne som tam zahrnul flashbacky, aby som ich oddelil od zvyšku príbehu. Je to dosť jemné, ale pomáha to urobiť konflikt názornejším." (Arsenal83)
  • V rušnom meste Istanbul bol tento film údajne prvým medzinárodným filmom, ktorý kedy dostal povolenie na nakrúcanie v úchvatnej Modrej mešite. Povolenie od ministra kultúry a imáma Modrej mešity však neprišlo bez určitých obmedzení. Russell Crowe vysvetlil: "Nemohli sme na miesto nahnať žiadne kamióny, všetko sme museli priniesť. Museli sme tiež nakrúcať v presne určených časoch a nezanechať za sebou ani tieň, a to všetko malo vplyv na to, čo sme mohli robiť. Ale bol to veľmi špeciálny deň. Krása toho miesta je ohromujúca. Použil som Modrú mešitu ako okno do duchovnej stránky Joshuu." (Arsenal83)
  • "Príbeh zahŕňa dve rôzne kultúry a niekoľko rokov, preto sme sa rozhodli definovať túto dichotómiu v celkovom tóne,“ vysvetlil kameraman Andrew Lesnie: "Austrália, ktorá je pomerne mladou krajinou, dostala čistejší a ostrejší vzhľad, zatiaľ čo bohaté historické Turecko pôsobí o niečo mäkším tónom - teplý, zahmlený pocit, ktorý odráža eóny civilizácie." (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama