Reklama

Reklama

Coherence

  • Velká Británie Coherence
Trailer 2

Obsahy(1)

V roku 1923 bola niekde vo Fínsku zahliadnutá kométa, ktorej vplyv vyvolal sled nezvyčajných udalostí. Jedna žena zavolala do svojho domu políciu s tým, že v budove je muž, ktorý vôbec nie je jej manželom. Keď sa ju policajný strážnik pokúšal presvedčiť o tom, že osoba v dome je skutočne jej muž, ona odvetila, že svojho manžela v predošlý deň zabila. 
Súčasnosť. Osem priateľov sa spolu po dlhom čase stretáva pri spoločnej večeri v dome jedného z nich a nad zemou opäť prelieta kométa... (sochoking)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (372)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Súčasná veda ponúka toľko teoretických poznatkov o fungovaní nášho sveta, že sa logicky raz za čas objaví film (väčšinou malý), ktorý si jednu z teórií vypožičia. Problémom je napasovať na ňu poriadny príbeh, pretože čisto o vede film byť nemôže. Byrkitovi sa podarilo napísať svižný scenár, ktorý sa síce zaoberá paralelnými svetmi, ale ako už vieme zo Solarisu, tak všetko v sci-fi je len zámienkou pre vyjadrenie sa k niečomu ľudskému. Teda k medziľudským vzťahom, ako sme svedkami aj v Koherencii. Alebo inak, všetko je metafora. Podstatné však je, že sme neustále v napätí, že príbeh nie je ani zďaleka predvídateľný a baví nás sledovať reakcie a chovanie ľudí v krajných situáciách. Jediným záporom je to, že film pôsobí amatérskym dojmom na poli spracovania. Jeho ultranízkorozpočtovosť sa miesi s faktom, že sa zrejme jedná o debut (napríklad nízkorozpočtové Primer, alebo Another earth pôsobia filmársky vyzretejšie). Našťastie je scenár tak zaujímavý, že sa tým nebudete zaoberať. To je dôvod škrtnutia jednej hviezdy, ktorú ale možno ešte pridám. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Je dnes v noci něco opravdu náhodné?" Jedna parta přátel, jeden barák a jedna kometa, která je propojí s jejich alternativními verzemi. Zajímavé komorní scífko, ale úplně jsem nenaskočil na paranoiu postav motivující jejich chování, postavy samotné mi přišly povrchní a otravné, stejně jako dialogy a zklamáním taky bylo, že alternativní já jsou všechna k nerozeznání podobná a na žádné charakterově odlišné verze nedojde. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi nedalo spát! Coherence je jako další z mála případů, kdy pro dosažení maximálního napětí a zamotání hlavy stačí v podstatě jen pár lidí a jeden dům. Inu, vlastně jeden dům a pár lidí úplně tak ne, jak vyjde najevo, ale narážím na bravurně zmáknutý minimalismus. Podobně jako třeba u výborného kousku Pozemšťan. Síla příběhu a slov s člověkem může zamávat mnohem víc, než audiovizuální masáž. Nicneříkající úvod naštěstí velmi brzy vystřídá hlavní zápletka, která vám nedovolí oddálit zrak. Velmi zábavný a místy docela děsivý mindfuck u kterého si nemůžete dovolit nedávat pozor. Víc takových chytrých motanic! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dobrá nálada počas stretnutia starých známych nečakane naberá opačný spád potom, ako následkom preletu kométy okolo zeme vypadne generátor domu. Následná kontrola okolia dvomi zúčastnenými prinesie ešte väčší chaos. Čo je príčinou nevysvetliteľných udalostí či spravania ich samotných? Neskutočný nápad za 5 centov! Veľmi ma to zaujalo. Všetko sedí, akurát môžete smelo vyškrtnúť žáner - horor. Odporúčam užívateľom aby nečítaly komentáre, lebo podaktorí tu kurva spoilerujú a tak samotná myšlienka snímku ide do prdele. Niekedy to síce robím aj ja, ale pri takomto druhu filmu, kde treba zanechať pointu príbehu zahalenú rúškom tajomstva - to je proste škoda! Ako odkaz možno zanechať akurát fakt - okrem námetu či občasnej atmosféry, ktorá taktiež nie je nijak výnimočná, tu "nič" z hororvých prvkov nenájdete! Žiadne gore, lakačky-mikačky, proste holé nič. Vďaka originálnej myšlienke si ma však "Coherence" proste získal. Nebolo to špatné. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pro podobná levná sci-fi mám slabost. Jsou totiž důkazem, že i bez efektů a doslova za pár babek lze natočit díky scénáři a filmařskému umu kvalitní, záživnou, poměrně sofistikovanou a místy až mrazivou podívanou. Film je točený ruční kamerou, která občas až nepříjemně zoomuje a rozostřuje se, ale pořád to nedochází do takových extrémů jako u found footage snímků. Plus vidím ovšem v tom, že právě díky té kameře, minimalistické hudbě a absenci jakýchkoli efektů (fajn, kometa asi pravá nebyla) působí Coherence hodně uvěřitelně a strach z neznáma funguje přesně tak jak fungovat má. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Příběh se odehrává v Silicon Valley. A i když to nebylo ve filmu přímo řečeno, podle indícií si lze domyslet, že postavy pracují pro softwarové společnosti. (Kailo)
  • Napsat scénář trvalo jeden rok a všechny scény se natáčely v chronologickém pořadí. (Kailo)
  • Postava Hugha (Hugo Armstrong) v jednu chvíli kalkuluje veškeré možné kombinace označení domů na základě hodu kostkou, počtu postav a barevných tyčinek - 6 čísel kostky pro 8 lidí, a výběr je ze 3 barev. Výsledek (6^8)*3 = 5, 038, 848 kombinací. (aniabo)

Reklama

Reklama