Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Židovská rodina Redlichových emigruje v roce 1938 do Keni. Válka v Evropě je na spadnutí a prozíravý Walter hodlá zachránit své nejbližší před jejími důsledky. Zatímco jeho žena Jette si jen těžko zvyká na zcela nový život na osamělé farmě, který není ani trochu romantický, malá Regina se do Afriky zamiluje. Spřátelí se s domorodým kuchařem Owuorem, naučí se jazyk zdejších obyvatel a postupně objevuje kouzlo černého kontinentu. Manželství rodičů však dostává stále větší trhliny a konec války, v níž zahynula většina jejich židovských příbuzných, je staví do absurdní situace. Podle logiky vítězů totiž patří k národu, který prohrál válku, neboť mají německé občanství. A Walter navíc touží po návratu domů, zatímco Regina i Jette chtějí zůstat... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (100)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dobře vybudovaný film. Neuhýbá před pravdou a nelakuje na růžovo, nýbrž je vcelku naturalistický. Přiznám se ovšem, že mi především zpočátku rytmus vyprávění připadal až moc rychlý. Je to daň široce rozmáchlému vyprávění, které musí nejprve mnoho věcí vysvětlit, aby se nakonec mohlo soustředit na vlastní příběh. A rozhodně má co vyprávět. Příběh židů, kteří uprchli před Hitlerem do Afriky. Příběh o rozdílech mezi lidmi, ale taky o neschopnosti sdílet a budovat partnerský vztah. Příběh odehrávající se povětšinou uprostřed exotické krajiny, kterou však režisérka nevyužívá více než je zdrávo. Rozhodně dobrý film, který stojí za opakované shlédnutí. Samozřejmě má pár much. Osobně bych uvítal nějaký "director's cut", neboť hodně věcí jenom naznačil, ale nestihl doříci. To má ovšem i své výhody - člověk si musí domýšlet, doplňovat nedořečené, což mi osobně vyhovuje. Neříká víc, než musí, nepoučuje. Mimochodem, není to feministický film, ale ženský pohled v něm je a je to dobře. Ne, že by Jettel nebyla bez kazu, ale Walterova svéhlavost je vskutku "na zabití", a to přesto, že právě zmíněná svéhlavost byla na počátku záchranou z jisté smrti v některém z nacistických koncentračních táborů... Ještě malá poznámka k předloze. Knihu jsem četl, je napsaná obratně, ale není to žádný literární skvost. Ve filmu jsou některé věci pozměněné, z některých zůstaly pouze drobnosti, ale to je přirozené. Převádět do filmové podoby nějakých 300 stran textu vážně nejde. Pokud jde o změny, skoro vždycky byly ku prospěchu věci... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Matty, berg.12, gudaulin, kleopatra, Jossie, DaViD´82, maxi6, Altamir, dewy, Kubick, Damiel, Konvička ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Příběh židovské rodiny, která ve snaze zachránit si holý život musí v těžkém roce 1938 uniknout na poslední chvíli z nacistického německa, a hledat (snad jen dočasně) nový život v africké Keňi. Složitým vývojem zde projde - vzhledem k diametrálně odlišnému kulturnímu prostředí, spoustě času strávenému v tvrdých podmínkách na farmě a celé řadě krizových situací - nejen vztah mladého manželského páru, ale i jejich vlastní osobnosti a názory na svět každého z nich. Jen jejich dcera, jak je u malých dětí dobrým zvykem, se na nové prostředí bez větších problémů dokáže adaptovat, a příjme cizí zem i nové černé přátele, s dětskou lehkostí za své vlastní. Možná právě proto, že se jedná o evropský snímek, vyvaroval se film zbytečného přikrašlování a kýčovitosti, do které mohl velmi snadno sklouznout. Místo toho vznikl přesvědčivě autentický retropříběh, kterému lze věřit (jedná se o autobiografii), že se tehdá kdysi dávno takhle nějak opravdu mohl odehrát. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal mezi čtyřmi apěti hvězdičkami, nakonec jsem se přiklonil k nižší "sazbě". K absolutnímu hodnocení ale tomuto dramatu schází jen velmi, velmi málo. Vzhledem k tomu, co nám je v posledních dvaceti letech z německé produkce nabízeno za filmy je třeba konstatovat, že Nikde v Africe drtivou většinu této tvorby převyšuje stejně, jako Empire State Building převyšuje nějakou chatrč v džungli. Zajímavý námět je působivě rozpracován do obsáhlého scénáře a s citem převyprávěn na filmové plátno. Pro nás neznámí herci ve svých rolích působí přesvědčivě, celé je to dochuceno báječnou hudbou a snímek je tak prostoupen zvláštní atmosférou. Škoda, že podobných filmových zážitků Němci netočí více. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

No po prvních 30 minutách jsem myslel, že to vypnu a dám rovnou odpad. Straaašná nudaaa. Pak mě tam zaujalo pár věcí a nakonec jsem to i dokoukal, ale že bych byl z toho nějaký odvařený, to teda rozhodně ne. Herci vesměs nezajímaví, scénář obyčejný a chvílemi mi to připomínalo dokonce Fontánu pre Zuzanu 3. :-D.....Bylo to prostě nedůstojné a nudné zpracování jinak velmi zajímavého příběhu. Škoda jak sviň, ale co se dá dělat. 60% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Solidní snímek se zajímavým scénářem, ale zbytečně dlouhou stopáží. Herci bez výjimky přesvědčiví. Nikdo výrazněji nevyčnívá, což je dobře. Technická stránka, ať již kamera či hudba, jsou téměř bezchybné. Přesto tu je jedna kardinální chyba. A to, že přesto co se v něm děje a o co v něm jde, mě nechal naprosto chladným. S čestnou výjimkou vydařené vedlejší linie vývoje vztahu Reginy s domorodým Owuorem. Také je škoda, že režisérka nevyužila více scén v duchu té závěrečné s banány. ()

Galerie (36)

Související novinky

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

20.09.2009

Letošní ročník festivalu německy mluvených filmů Der Film 4, který se koná v pražských kinech Světozor a Aero ve dnech 1. - 7. 10. 2009 a brněnském kině Art ve dnech 8. - 11. 10. 2009, představí svým… (více)

Reklama

Reklama