Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Finsko roku 1944. Země je zmítána laponskou válkou, německo-finským konfliktem na sklonku druhé světové války. Helena, porodní "bába", které členové její malé komunity přezdívají Divoké oko, potká nacistického důstojníka Johanesse Angelhursta. Mladou dívku záhadný cizinec okouzlí, a tak ho následuje do zajateckého tábora, kde začne pomáhat jako polní zdravotní sestra. Pro Angelhursta je Helena jiná než ostatní ženy a oba se do sebe vášnivě zamilují. Ani jejich spalující láska ale nedokáže vymazat traumatické zážitky z války, které důstojníka pronásledují, ani příšerné tajemství skrývající se za zdmi tábora. Když pak válečná vřava oba milence rozdělí, domluví se, že se setkají v odlehlé chalupě, kde spolu zažili nejšťastnější chvíle. Na konci války nasadí Helena a Johannes své životy a podstoupí obrovské utrpení, aby si k sobě vybojovali cestu. Jejich touha přežít je natolik silná, že se vyhýbá jakýmkoli morálním očekáváním. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (20)

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o síle lásky uprostřed válečného běsněn je podle předlohy románu finské prozaičky Katji Kettu Porodní bába. Pojednává o válečném utrpení lidí bez rozdílů národnosti i o naději v život budoucí generace. Příběh se odehrává v několika měsících od června do září 1944 v nehostinných končinách na severu Evropy mezi Finskem, Norskem a tehdejším Sovětským svazem. Hlavní postavou je podceňovaná a nevzhledná dcera finského komunisty a šamanky Iso-Lamperiho Šikmooká, od roku 1929 porodní bába. V průběhu cesty od porodu k porodu se dostane jako Fräulein Schwester do lágru 322 Titowka, kde jsou soustředěni zajatci Rudé armády. Ženy radistky a výsadkářky jsou v části zvané Kravín. Dozorci SS a pomocný personál sloužící wehrmachtu si sem chodí jako do nevěstince.... . ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Filmov z obdobia druhej svetovej vojny vzniká všade každý rok veľké množstvo. A je niekedy ťažké urobiť originálny film, alebo minimálne dostatočne zaujímavý na to, aby udržal našu pozornosť od začiatku do konca. "Kätilö" to zvláda celkom schopne. Ešte som nevidel film z tejto doby orientovaný na Fínsko a je aj celkom pozoruhodné vidieť, že sa k Fínom nesprávali tak, ako k mnohým iným. Na druhej strane mám pocit, že tento film som videl tohto roku spracovaný aj vo filme Colonia. Len vymeňme obdobie a niektoré scénky. A ináč je to v podstate ten istý film. Spojený s romantikou. Ale napriek tomu mám pocit, že tu to bolo spracované zaujímavejšie. Herci sú podľa mňa dobrí a uveriteľní, prostredie je výborné a neustála zima tomu tiež niečo pridáva. Možno tá lovestory nemusela byť až tak tlačená a najmä v závere to na mňa pôsobí dosť neprirodzene. Celkovo som si film užil, malo to svoje dobré momenty a tie dve hodiny času, čo som tomu venoval neľutujem. Rozhodnite sa sami. Hodnotenie: B ()

Reklama

bllm 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, co si vlastně myslet, protože můj pohled je zatížený předchozí četbou knihy, takže jsem příběh dopředu znala. Tvůrci příběh značně zjednodušili a osekali o většinu vedlejších postav a všechny vedlejší zápletky a komplikace. Zůstal vlastně jen banální milostný příběh dvou lidí stižených válkou. Abych řekla pravdu, tak mám pocit, že ani nevím, čím tvůrci zaplácali ty dvě hodiny, když skoro nic neřekli ani o oněch dvou hlavních postavách, o jejich traumatech - Johannesově válečném a Helenině vyděděneckém. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Midwife mi príde ako pomerne kvalitná, ale aj tak v mnohom dosť rozporuplná a nedotiahnutá dráma z vojnového prostredia. Najviac som sa obával samotnej romantickej línie, ktorá jednoducho u mňa už len z princípu týchto postáv nemohla fungovať, čo sa síce aj stalo, ale nakoniec aspoň nebola až tak nudná a navyše ani nemala až tak moc priestoru, ako som čakal a tak filmu to nakoniec vôbec neškodí. Inak ma to hlavne prvú polovicu celkom bavilo, severské prevedenie mám rád, rovnako tématiku druhej svetovej vojny a nacistických zločinov, pričom z toho bolo cítiť, že by sa to neskôr mohlo naplno rozbehnúť, len k tým postavám som mal problém vytvoriť si lepší vzťah. Hlavná hrdinka mi aj napriek viacerým kladom často prišla svojim správaním jednoducho až príliš divná, aby som jej fandil a jej nový priateľ mi teda tiež neprišiel práve najsympatickejší, aj keď sa aspoň nejednalo o žiadnu čiernobielu postavu. No nanešťastie v druhej polovici to už upadne, film si síce stále udržuje obstojnú kvalitu, aby sa to dalo bez problémov dopozerať, ale tých pár zaujímavých dejových prvkov z prvej polovice sa už ani moc nerozvíjalo a už ma to prakticky prestalo výraznejšie zaujímať. Po akčnej stránke tu tiež nie je o čo stáť, síce tých pár sekvencií je technicky skvelo zvládnutých, ale sú tak krátke a obsahovo úplne štandardné, že ani nestoja za väčšiu pozornosť. A čo je asi najhoršie, aj napriek téme nacistických zločinov ma to emocionálne úplne minulo. Ale inak sa to po režijnej stránke dá len chváliť, vizuálna stránka je výborná, lokácie perfektné a ten chladný severský štýl tiež. Takže potenciál bol podstatne väčší, ale zlé to určite nebolo a kvôli tej lepšej prvej polovici som rád, že som si Midwife pozrel. 64% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

viac dramatické , ako "romantické". Troška rozkúskované, troška nedotiahnuté. Nepasoval mi tam ten "fínsky likvidátor" ... a dosť povrchne bol riešený druhy hlavný predstaviteľ (Lauri Tilkanen). Zdá sa, že knižná predloha predči filmové spracovanie. Dosť ma zarazila záverečná poznámka o "nechcených deťoch a mamách" (okolo 700) z tohto obdobia zo strany fínskej vlády.. Kurnik šopa !!!! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Mezi natáčecí lokality patří Kilpisjärvi a Pallastunturi ve Finsku, kraj Finnmark v Norsku a v Litva. (Cheeker)

Reklama

Reklama