Reklama

Reklama

Strážci relikvie

všechny plakáty
Trailer 1

Skupina irských mnichů má za úkol přepravit do Říma cennou náboženskou relikvii. Ta má údajně velkou moc a mohla by zvrátit průběh křížových výprav v Jeruzalémě. Relikvie se však chtějí zmocnit normandští vojáci, a mnichy tak čeká boj nejen o vzácný poklad, ale i o holý život… (TV Prima)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Kdyby N.W. Refn dokázal uspokojivě pracovat s tempem, mohla jeho Valhalla Rising dosahovat obdobných kvalit. Jakožto zdejší hororový expert sice navštěvuji ostatní filmové žánry spíše svátečně, avšak tvorbu talentovaného režiséra Brendana Muldowneye bedlivě sleduji již nějaký ten pátek a z jeho nového filmu jsem více než rozradostněn. Pilgrimage se může pochlubit působivou atmosférou, jež místy dokonce disponuje hororovým nádechem. K jejímu zdárnému vybudování výrazně napomohl evokativní hudební doprovod, kterému vévodí temné náboženské zpěvy, a rovněž ponuré irské klima. Velmi mě oslovoval i mysticismus, kterým je celý snímek prostoupen. Obstojný scénář, kvalitní herecké výkony a přítomný polylingvismus poté činí příběh uvěřitelným a dobově autentickým. Pilgrimage rozhodně doporučuji ke zhlédnutí a uděluji mu plné čtyři hvězdy. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Očekávaná historická řež se nekoná! Spíš naopak. Pilgrimage je utahaná podívaná, napěchovaná až po okraj náboženskými žvásty, ze kterých by se nejednomu po chvíli udělalo blivno, a ty dvě akčnější scény vážně nezachrání vůbec nic. Brutální a nekompromisní sice tedy byly, což je naprosto v pořádku, nicméně jejich zpracování, choreografie a především nepřehlednost pohřbily jakékoliv šance si alespoň je užít. Každopádně celá ta pouť s Relikvií představuje opravdu nudný filmový zážitek, jelikož krom zmiňovaných pánbíčkářských keců se zde divák nedočká ničeho dalšího zajímavějšího, navíc celá ta zápletka je skutečně až triviálně jednoduchá a naivní, se spoustou nelogičností a závěrem odpovídající talentu retardovaného opičáka. Velké zklamání přišlo i s atmosférou, která mohla výsledný dojem také dost napravit, jenže místo temné, syrové a špinavé nálože je k dispozici jen matná snaha o zmiňované vyznění, každopádně ani to se tvůrcům ani zdaleka nepovedlo a zůstalo opravdu jen u té marné snahy. Jinak zde nefunguje ani napětí, ani emoce, ani dramatické pasáže a co se poměrně výrazného obsazení týče, Holland mi prostě dlouhodobě v ničem nesedí, Armitage svého záporáka pak až nevkusně přehrává a Bernthal tu je sice ok, ale ten zas doplácí na svou podivnou postavu. Pilgrimage je tak zkrátka vizuálně laciný, efektně nepůsobivý a příběhově nezáživný snímek, který minimálně mně zklamal na plné čáře. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nenechal jsem se odradit bídným hodnocením a za odměnu jsem dostal přesvědčivý historický film, s okázalou atmosférou poháněnou syrovým násilím. Kdo čeká akční jízdu, at' jde od toho, tohle je temný příběh zasazen do temné irské krajiny, plný náboženských pověr a mystik. Jednoznačnou hvězdou filmu je Jon Bernthal jako němý mnich. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Za menší rozpočet docela dost povedený finální snímek. Ano, je z toho cítit na míle daleko nižší finanční injekce, a ano, některé lokace nepůsobí nejvěrohodněji, a ano, chtěl bych více krvavých středověkých bojů, které se objevovaly jako denní chleba. Na druhou stranu s přihlédnutím ke všem aspektům jsem nadmíru spokojen. Příběh bych se nebál označit za přímo vydařený a kvalitní, ještě jsem neviděl zápletku, kde by šlo o přenášení křesťanské relikvie a s tím spjatá i její ochrana. Nejlepší postavou jednoznačně křesťanský fanatik (všech fanatiků ten nejzapálenější), jenž nebyl schopen zavřít tu svou kušnu. Pořád tam něco mlel, až se mu to také stalo osudným. A ten herec dokázal tuto roli ztvárnit s bravurou, on táhl celý film. Potěšil i Bernthal, který tam dostával menší Punisher rage momenty a vyvražďoval jednoho nepřítele za druhým. Jedna větší bitka si dokázala své místo ve filmu zajistit, a brutalitou se v ní rozhodně nešetří. Konec v rámci možností dobře uzavřen, souboj Armitage vs Bernthal tomu dal pomyslnou třešničku na dortu. Za mě dávám zasloužených 65 % ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem si přál, aby to byla pecka. Už kvůli Bernthalovi, Hollandovi a Armitageovi. Ti mě opravdu navnadili. A ono to vážně nebylo zlý. Bohužel i přes příjemné herecké výkony, kterým vévodí Jon Bernthal, a slušnou akci (které opět vévodí Jon Bernthal), nejde lépe hodnotit opravdu plochý příběh a promarněnou šanci na něco o dost lepšího. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Tom Holland (Diarmuid) používa v celom dialógu írsky prízvuk. Rodený je pritom Brit. (Kristine1)
  • Ve filmu se nevyskytuje žádná ženská postava. (Nyan)
  • Príbeh nie je založený na knižnej predlohe. (Kristine1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno